2011. június 4., szombat

Star Trek-érdekességek és -bakik

A Voyager asztrometriai laborjában a háttérműszerek képein olykor a csillagászattal kapcsolatos képek, többek között a populáris kultúrában leggyakrabban ábrázolt Helix nebula és az M2-9-es nebula látható, ám a galaxisunk azon végéből, ahol a Voyager jár, ugyanezeket a csillagászati objektumokat más szögből látnánk, a labor képernyőin azonban földi megfigyelőpontból készült, ráadásul 20. századi felvételek láthatóak.
Rövidítések:
ENT - Enterprise
TOS - The Original Series (Eredeti sorozat)
TAS - The Animated Series (A rajzfilmsorozat)
TNG - The Next Generation (Az új nemzedék)
DS9 - Deep Space Nine
VOY - Voyager

Leonard Nimoy ötletén alapul a vulkániak jellegzetes köszönése, a „Hosszú és eredményes életet!”, és az ezt kísérő kézjel (ami először az Eredeti sorozat második évadjának nyitóepizódjában látható). A jel egy zsidó áldáshoz használt kéztartáson alapul, amit Nimoy gyermekként látott a zsinagógában.

A híres vulkáni idegfogás, amellyel az ellenfél elkábítható, azon alapul, hogy Leonard Nimoy úgy érezte: a szereplőhöz nem illik az erőszak, és egy olyan jelenethez találta ki az idegfogást, amelyben Spocknak eredetileg karateütéssel kellett volna legyőznie az ellenfelét.

1976-ban, az Eredeti sorozat tizedik évfordulóján a NASA az űrsiklójának prototípusát Enterprise-nak nevezze el.

A rajzfilmsorozat egyik figyelemre méltó eleme, hogy itt jelenik meg először az űrhajón a holofedélzet, ami a sorozat szerint a 24. század legkedveltebb szórakoztató felszerelése.

Quentin Tarantino nagy Star Trek-rajongó; egyik kedvence a Khan haragja.

Kapcsolatfelvétel elején, a borg-csatánál felbukkan egy USS Budapest (NCC-64923) nevű hajó.

A Deep Space Nine űrállomáson Ben Sisco a "Family Business" c. epizód nyitójelenetében csirkepaprikást főz és a fiával a „paprikás” magyar szó helyes kiejtésén élcelődnek, majd Jake meg is jegyzi, hogy ez magyar étel. 

Az Enterprise-ban Udar (egy javított, akit dr. Arik Soong alkotott meg) biológiai szülei, Miklos Karlovassi és Magda Kovacs a nevük alapján magyarok.

Az Eredeti sorozat "A Piece of the Action" c. epizódjában a Sigma Iotia II-n élő Iotianok egyik gengszterbandájának főnökének magyar keresztneve van: Béla Okmyx.

A Star Trek II: Khan haragja című mozifilmben Chekov felismeri Khan hajóját a Ceti Alpha V-ön, majd Khan felismeri Chekovot, pedig abban a TOS-részben, amelyben Khan feltűnik, Chekov nem szerepelt.

Terry Farrell úgy érezte, hogy a DS9 nagyméretű szereplőgárdája miatt keveset kerül a képernyőre, ezért a hatodik évad végén nem hosszabbította meg a szerződését.

Alexander Siddig (Julian Bashir) a DS9 első három évadában még születési nevének rövidítését használta (Siddig el Fadil); Alexander Siddigként csak azután szerepelt, miután elvette feleségül Nana Visitort (Kira Nerys), ezután a nevük egymás mellé került a betűrendes stáblistán. A „hivatalos” indoka a névváltoztatásra az volt, hogy felfedezte, hogy a sorozat nézői közül senki sem tudta, hogyan kell kiejteni az „el Fadil” nevet.

Jeffrey Combs eredetileg a The Next Generation-ben William Riker szerepére pályázott. Amikor Jonathan Frakes (aki végül megkapta azt a szerepet) később a DS9 "Meridian" c. részét rendezte, őt kérte fel Weyoun, a worta szerepére.

Morn, Quark egyik állandó vendégének érdekessége, hogy sohasem szólal meg. A DS9 forgatásának első napján a rendező véletlenszerűen választotta be Mornt a törzsvendégek közé. Nevét a Cheers c. sorozatban szereplő karakter, Norm anagrammájaként kapta, aki szintén minden idejét kedvenc bárjában töltötte és iszogatott. Ironikus, hogy bár Michael Westmore, maszkmester rengeteget dolgozott azért, hogy képes legyen beszélni, ha valaha meg kellett szólalnia, Morn néma maradt.
Külön pikantéria, hogy amikor nem is volt jelen a színen, a többi szereplő akkor is mindig úgy beszélt róla, mint olyasvalakiről, aki állandóan beszél, és alig lehet leállítani. Olyan nagy volt a vonzalom Morn iránt, hogy a hatodik évadban egy külön részt írtak számára ("Ki siratja Morn-t?").

A Voyager "Mortal Coil" c. epizódjában Neelix dühében kiüti Hetes kezéből a trikordert (28:50 percnél), a kellék ekkor a látószögön kívül a kamerának csapódik, és a kép egy kicsit meg is remeg.

A "Prófécia" c. VOY-epizódban B’Elanna a klingon kapitánytól egy ősrégi klingon kardot, ún. bat’lethet kap ajándékba, melyet a kabinjának falára akaszt. A "Munkaerő" c. epizód második részében B’Elanna és Tom kabinjában a falon már nem ugyanaz a típusú bat’leth lóg.

Az ENT főcímdalát (Where My Heart Will Take Me – Russell Watson előadásában) a Discovery és az Endeavour űrsiklók legénységének is lejátszották ébresztőként.

Az ENT az első olyan sorozat, amely az archív felvételeken és komputeranimációkon kívül valódi, a Földön kívül készített felvételeket is tartalmaz: a Pathfindert, a NASA marsjáróját stb. Szintén az első olyan Star Trek-sorozat, amelynek bevezetője egy korábbi Star Trek-alkotásból is tartalmaz jelenetet: Zefram Cochrane Phoenix nevű, térváltásra képes hajója a Kapcsolatfelvétel című mozifilmből.

Az Enterprise az első Star Trek-sorozat, amely a stáblistában nem használja a „starring” és az „also starring” megnevezéseket. Érdekesség az is, hogy a stáblista – más Star Trek-sorozatoktól eltérően – nem írja, hogy melyik színész melyik karaktert alakítja.

Az Enterprise eddig az egyetlen Star Trek-sorozat, ahol az állandó színészgárdában semmilyen változás nem történt a sorozat futása alatt: senki sem lépett ki, és új állandó szereplő sem csatlakozott. 
Vaughn Armstrong, a veterán Trek-színész (aki rengeteg földönkívülit személyesített meg a Star Trekben) az Enterprise-ban jelenik meg először emberként mint Maxwell Forrest admirális.
Archer kapitány neve eredetileg Jeffrey Archer lett volna. Bár az amerikai producereknek semmi kifogása nem volt a névvel kapcsolatban, a brit rajongók már idejekorán felhívták a készítők figyelmét az angol ponyvaregény-szerzőre (egyben a konzervatív párt egyik vezetőjére), Jeffrey Archerre, akit 4 évnyi börtönbüntetésre ítéltek, miután egy rágalmazási perben hazudott a bíróságnak – érthető hát, hogy ők más nevet szerettek volna a jövendőbeli kapitánynak.
A nevet ezután Jackson-ra változtatták, de kiderült, hogy az USA-ban pontosan egy Jackson Archer él. A későbbi jogi problémákat elkerülendő, a karakter végleges neve Jonathan lett, miután megállapították, hogy az Államokban 20 Jonathan Archer él.
Az Enterprise NX-01 belső tereit egy nukleáris tengeralattjáró alapján tervezték, a hídján pontosan 80 darab plazmamonitor található. 

Connor Trinneer csak azután tudta meg egy csomó barátjáról, hogy Star Trek-rajongók, miután az ENT-ben megkapta Trip szerepét.

Jolene Blalock karakterének neve eredetileg T’Pau lett volna – aki a TOS-ban is megjelent. A névváltás az utolsó pillanatban történt, miután egyértelművé vált, hogy minden epizód után, amelyben a karakter megjelenik, jogdíjat kellett volna fizetni az őt kitaláló írónak – vagyis az ENT minden epizódja után.

A hajó orvosi főtisztjének neve – Dr. Phlox – a Voyager egyik epizódjából, a „Tinker, Tenor, Doctor Spy”-ból ered, ahol is a hierarchy nevű faj egyik képviselőjét nevezték így – legalábbis a forgatókönyvben, az epizódban ugyanis a karaktert egyszer sem szólították a nevén.

Az ENT negyedik évadban használt kapitányi szék eredetileg az Enterprise-E hídjának a részét képezte a Nemesis alcímű mozifilm egy alternatív befejezésében.
Jolene Blalock elmondása szerint az ENT első epizódjának harmadik forgatási napja után T’Pol karakterén – elsősorban a frizuráján – jelentősebb változtatásokat eszközöltek, emiatt Blalock összes addigi jelenetét újra kellett venni.

Bár Porthos (Archer kapitány kutyája) az Enterprise-ban hím, két nőstény kutya személyesítette meg (Prada és Breezy).

Az ENT jó néhány epizódjában láthatunk klasszikus filmekből részleteket, mivel a legénység sokszor szervez moziestéket. A legtöbb felhasznált film (például az Akiért a harang szól vagy Az udvari bolond) természetesen Paramount film, mivel a Star Trek is a Paramount tulajdona.
Egy epizód azonban az 1931-es Frankensteinből tartalmazott részletet, ami a Universal Studios tulajdona. Jogdíjat csak ebben az esetben kellett fizetni, mivel a többi film „házon belüli” volt.

A Star Trek 4-ben mikor Chekov és Uhura a járókelőktől kérdezik, merre találják az alabamai támaszpontot (és benne az atommeghajtású hadihajót), rejtett kamerával vették fel, így pl. egy rendőr valódi totális értetlenkedéssel és meglepődéssel néz, hiszen nem színész, hanem igazi rendőr volt. A nő, aki végül szóba áll velük, szintén az utca embere volt, és nem színész.

A Nemzedékekben az eredeti terv szerint a film elején az eredeti sorozat másik két főszereplője, Spock és McCoy szerepeltek volna Kirk-kel együtt, Leonard Nimoy azonban úgy érezte, semmi fontos szerepe nincs ebben a filmben, csak a reklám kedvéért akarják, hogy szerepeljen benne, így nem vállalta. DeForest Kelley hasonlóképpen gondolkodott, így Scott és Chekov került be helyettük, mert James Doohan és Walter Koenig elfogadta az ajánlatot. 
A végleges, Kapcsolatfelvétel alcím kiválasztása előtt több munkacímet használtak a nyolcadik mozifilmhez: Borg; Future Generations; Generations II; Resurrection (ezt azért változtatták meg, mert a negyedik Alien-filmnek is ezt az alcímet választották), Destinies (ekkor még úgy volt, hogy lesz valami Picard és Lily Sloan között).

Egy felmérés szerint a TOS-ban így alakultak a legénységben előforduló halálesetek: arany felsősök: 10%, kék felsősök: 8%, vörös felsősők: 73%, egyéb: 9%. Vagyis az Eredeti sorozatban a legnagyobb valószínűséggel vörös felsős legénységi tagok veszítették életüket. Ez a „hagyomány” a 2009-es Star Trek-moziban is visszaköszön: a légkörbe való transzportáláskor Olsen főmérnök meghal az akció során – egyenruhája vörös színű.

Majel Barrett Roddenberry minden Star Trek epizódban és filmben szerepelt (személyesen vagy a hangja), ez 6 tévésorozat 726 epizódját és 11 filmet jelent.

Zachary Quinto nem tudta megcsinálni a híres vulkáni kézjelet, így az ujjait ilyenkor össze kellett ragasztani.

A ST-rajongókra vonatkozó angol „trekkie” kifejezés megtalálható az Oxford angol értelmező szótárban is.
Amerikai nyilvántartó hivatalok ezerszámra kapnak olyan kitöltött nyomtatványokat, melyekben az ügyfél valamilyen ST-fajba sorolja önmagát.

2006-ban William Shatner 25,000 dollárért adta el a vesekövét, amelyet végül egy gyűjtő vásárolt meg. A vételárat Shatner jótékony célra ajánlotta fel.

A sokak által nagy riválisnak nevezett Star Warsos Geroge Lucas trükkcége, az Industrial Light & Magic készítette a Star Trek-filmek és több sorozat vizuális effektusait.

A híres „Eljutni oda, ahová még ember nem merészkedett” mondat egy 1957-ben megjelent írásban volt először olvasható, amely a Szputnyikról és az orosz űrprogramról szólt. Az eredeti szöveg - „To boldly go where no man has gone before” - az angol nyelvtani szabályok szerint amúgy helytelen.

Uhura hadnagy neve szuahéli nyelven azt jelenti: szabadság. Keresztneve Nyota.

A híres „Sugározz fel, Scotty! – Beam me up, Scotty!” mondat sohasem hangzott el ebben a formában sem a TOS-ban, sem a filmekben.

Geordi LaForge egy George LaForge nevű ST-rajongó után kapta a nevét, aki egy betegség következtében 1975-ben halt meg.

NASA-tudósok a Mariner V rakéta Vénusz melletti űrrepülése során vulkáni füleket viseltek 1967 októberében.
untitled-1.jpg
Számos híres színész vagy más ismert személyiség vendégszerepelt valamilyen ST-sorozatban vagy -filmben: pl. Kim Cattrall, Kirstie Alley, II. Abdullah, jordán király, Kelsey Grammer, Christopher Plummer, Dwayne "a Szikla" Johnson, Iman, Joan Collins, Stephen Hawking, Ashley Judd, Famke Janssen, stb.

A TNG első szezonjának forgatása alatt Patrick Stewart öltözőjének ajtaja felett a következő felirat állt: „Vigyázat! Ismeretlen Shakespeare-színész.”

DeForest Kelley az első TOS-színész volt, aki feltűnt a TNG-ben. Ő volt az első is, aki az eredeti legénységből elhunyt.
A borg eredetileg rovarszerű faj lett volna.

Maximális impulzusmeghajtással az Enterprise mintegy 400,000 év alatt szelné át a galaxist.

Data nőstény macskája, Spot eredetileg egy hosszúszőrű kandúr volt, akinek lenyírták a bundáját a „szerep” kedvéért.

A vulkániaknak több foguk van, mint az embereknek. Szívük ott helyezkedik el, ahol az embereknek a mája. Vakbelük nincs.
Az első, Enterprise nevű hajó egy 1671-ben épült francia vitorlás volt.
Jeri Ryan négy alkalommal is elutasította Hetes szerepét.

Scotty, vagyis James Doohan jobb kezének középső ujja protézis volt. Az eredetit a második világháborúban veszítette el.

Pavel Chekov karakterét a Monkees együttes énekese, Davy Jones után alkotta meg Roddenberry.

Spock az egyik korai elképzelés szerint vörös bőrű idegen lett volna, aki energiával táplálkozik.

Spock teljes neve S’chn-T Gai Spock, amely kiejthetetlen az emberek számára.

Spock földi keresztneve Edward.

Geordi vizorja egy átalakított hajcsatt, amely rendkívül leszűkítette LeVar Burton látómezejét.
DeForest Kelleynek ajánlották fel eredetileg Spock szerepét.

A történet szerint Dr. McCoy elvált, és van egy lánya.

A csillaghajók szervizjáratai, az ún. Jeffries-csövek, Matt Jeffries, a TOS látványtervezője után kapták a nevüket. Jeffries tervezte az eredeti Enterprise-t is.

A csillaghajók NCC-rövidítése azt jelenti: Naval Construct Contract, a USS pedig United Space Shipet.

Az első tervek szerint a TOS-beli parancsnok Robert April kapitány lett volna, a hajót pedig USS Yorktownnak nevezték volna.
Sulu eredetileg a hajó fizikusa lett volna.
A ferengik neve egy perzsa eredetű szóból ered, amely „idegen”-t jelent.

Mielőtt megkapta volna a végleges „The Next Generation” alcímet, olyan lehetőségeken is gondolkodtak a sorozat alkotói, mint pl. Future Trek, Enterprise VII, A New Generation.

Spock szerepére Martin Landaut nézték ki eredetileg, de őt akkor még szerződés kötötte a Mission: Impossible c. sorozathoz. Miután véget ért a TOS, Leonard Nimoy statisztált az egyik M:I-epizódban: átsétál az utcán.
Dr. McCoy orvosi eszközei között több sótartó is volt.

DeForest Kelley teljes neve Jackson D. Kelly.

Gene Roddenberry teljes neve Eugene Wesley Roddenberry. Gene a saját nevét adta Wesley Crushernek a TNG-ben.

A TNG első és második szezonjának főcímében nem stimmel a Naprendszer bolygóinak sorrendje. 

Amikor Robert Picardót a Voyageres holodoktor szerepére castingolták, megkérték, hogy mondja el a következő mondatot: „Valaki elfelejtette lekapcsolni a programomat!”, Picardo ezután még hozzátette: „Én orvos vagyok, nem villanykörte!”, ezek után megkapta a szerepet.

Linda Hamilton is esélyes volt Janeway kapitány szerepére.

Az első Voyager-epizód főcímében a szereplőlistában Tuvoknak nincs feltüntetve a rangja. Ez azért volt, mert (SPOILER!) a történet szerint ő a flotta titkosügynöke, beépülve a Maquis-ba.

A Paramount stúdiónak külön Star Trek-irodája van, melynek címe: Paramount Studios Star Trek Offices 5555 Melrose Ave. Hollywood, CA 90038-3197 USA

Hazatérésben szerepelt volna Saavik, akiről kiderült volna, hogy állapotos. Ezt a történetszálat végül elvetették, mikor túllépték a film tervezett hosszát, ráadásul nem is kapcsolódott volna szervesen a fő cselekményhez.

A TNG "Párizs mindig a miénk marad" c. részében a párizsi kávézó menüjén a következő fogások is szerepelnek: Dilítium Croissant, Targ klingon módra, Sült tribbli.
Q szerint az IQ-ja 2005.

Az N-edik fok c. TNG-részben Reg Barclay a saját IQ-ját 1200 és 1450 közé saccolja.
A Star Trek 5 eredeti alcíme Star Trek: An Act of Love lett volna.

A Star Trek 5-ben lévő „Sha Ka Ree”-elnevezés Sean Connery nevének hangzását idézi, eredetileg őt akarták volna ugyanis Sybok szerepére.

Ugyanebben a részben amikor Kirkék visszatérnek az Enterprise-ra, Kirk leveszi a kabátját és átadja egy női tisztnek. A nő Melanie Shatner, William Shatner lánya.

Szintén a Star Trek 5-ben Robert Bennett admirális, aki parancsokat ad Kirknek, Harve Bennett, a ST-filmek egyik producere és írója.

Megint csak a Star Trek 5-ben Uhura erotikus tánca eredetileg csak egy vicc volt az író, David Loughery részéről. Ő volt a legjobban meglepődve, mikor az ötletét elfogadták a forgatókönyvben.

A későbbi ST-guruk, Michael Okuda és Herman Zimmerman a Star Trek 5-ben dolgozott először együtt.

Star Trek 5 azon kevés filmek közé tartozik, amelynek stábját beengedték a Yosemite Nemzeti Parkba forgatni.
A TNG, a DS9 és a VOY is szerepeltet az előző sorozatokból karaktereket: a TNG-ben Dr. McCoy, a DS9-ban Picard kapitány, a VOY-ban pedig Quark tűnik fel, ill. Worf a DS9 egyik főszereplője lesz a sorozat negyedik szezonjától. Az időrendi "cseresorrend" egy helyen felcserélődik: Dr. Bashir szerepel a TNG-ben.
Patrick Stewart és Jonathan Frakes a TNG mind a 178 részében szerepelt. 

A TNG forgatásának elején Patrick Stewart hat hétig nem csomagolta ki a bőröndjeit, attól tartva, hogy a sorozat érdektelenségbe fullad, és ő mehet vissza Angliába.

Data eredetileg egy Spock-szerű, hűvös tudományos tiszt lett volna, a sorozat alkotóinak azonban nem tetszett a kék egyenruha az android sminkkel együtt, így Databól műveleti tiszt lett, arany egyenruhával.

Mae C. Jemison, aki az első afro-amerikai nő volt az űrben, a NASA Űrsikló-programjában 1992-ben, Palmer hadnagy szerepében tűnik fel a TNG "Second chances" c. epizódjában.

Az eredetileg egyrészes csillagflotta-egyenruhákat azért tervezték át kétrészesekre a TNG harmadik szezonjától, mert a színészek kényelmetlennek találták őket.
Q-t Gene Roddenberry egy jó barátja, Janet Quarton után nevezte el.

A TNG alkotói között sok anime-rajongó is volt, ennek köszönhető pl. az Akira-nevű hajóosztály (tisztelgés az Akira c. film és Akira Kurosawa, japán rendező előtt), a nauszikai faj elnevezése pedig Hayao Miyazaki Nauszika, és a szél harcosai c. filmjére utal stb.
Gene Roddenberry Star Trek-ötlete sokat merített a Gulliver utazásaiból.

Az első – nem elfogadott – pilot után Roddenberrynek megmondták, hogy szabaduljon meg Spocktól. Ironikus módon Spock lett az egyetlen karakter, aki végül mégis megmaradt a további epizódokban.

Egy másik korai elképzelés szerint Spocknak zöld bőre lett volna.

Jeri Ryan 1991-ben negyedik helyezést ért el a Miss America szépségversenyen.

Jonathan Frakes a TOS-on kívül mindegyik élőszereplős ST-sorozatban feltűnik (DS9, VOY, ENT).

Több színész is rendezett ST-epizódokat: Jonathan Frakes (aki végül 2 mozifilmet is dirigált), LeVar Burton, Gates McFadden, Patrick Stewart, Michael Dorn, ill. Roxann Dawson.

Geordi vizorjának neve egy angol rövidítés: Visual Instrument and Sensory Organ Replacement.

4 megjegyzés:

  1. Szerintem Jeffrey Combs és az általa megformált karakterek több szót érdemelnének. 3 sorozat 8 karaktere, ebből 3 karakter 2 sorozatban sokszoros visszatérő...

    Data figurája egyébként Isaac Asimov előtti tisztelgésképpen került be a TNG-be.

    VálaszTörlés
  2. Utóbbi infót szintén megírtam egy másik cikkben. :))))
    http://filmkockablog.blogspot.hu/2012/05/to-boldly-go-star-trek-vilaga-10-resz.html

    Combsot meg majd akkor kiegészítem, hogy ne érje szó a ház elejit! :D

    VálaszTörlés
  3. Jó, csak azért írtam ide Data-t, mert a posztban más szerepel vele kapcsolatba, gondoltam, kiegészítek (szokásomhoz híven :-))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. *kapcsolatbaN - pedig tényleg lenyomtam azt az "n"-t... Lehet, hogy ki kellene már porszívózni a klaviatúrámat? :-))

      Törlés