2013. október 6., vasárnap

Érdekességek és bakik 15.


A főszereplők neveinek kezdőbetűi (Dom, Robert, Eames, Arthur, Mal, Saito) az angol 'dreams', azaz álmok szót teszik ki. Ha még hozzájuk vesszük a többi szereplő nevének kezdőbetűit is (Peter, Ariadne, Yusuf), akkor a teljes szöveg 'dreams pay' lesz, vagyis 'fizető álmok', ami a szereplők tevékenységére utal.


Egy kivételével az összes kaszkadőrmutatványt Joseph Gordon-Levitt végezte a forgó folyosós jelenetben.



Saito karaktere kifejezetten Ken Watanabe kedvéért lett kitalálva, mert a rendező, Christopher Nolan úgy vélte, a színész nem kapott elég játéklehetőséget a Batman beginsben.


A film hossza pontosan 2 óra 28 perc, ami reflektál Edith Piaf dalának hosszára: a 'Non, je ne regrette rien' eredeti felvétele 2 perc 28 másodperces.



A Fekete lagúna szörnye c. klasszikus horrorfilm szörny-jelmezének szemnyílásai fixen voltak kialakítva a fejmaszkon, ezért a lényt alakító színész alig látott ki rajtuk.



A vízalatti felvételekben egy profi búvár, Ricou Browning bújt a szörny jelmezébe, esetenként akár 4 percig is visszatartva a lélegzetét, mivel a jelmezt nem szerelték fel légtartállyal. A rendező elképzelése szerint a lény ugyanis nem tüdővel, hanem kopoltyúval lélegzik, ezért nem látni légbuborékokat a szája és orra körül úszás közben.



A szárazföldi jelenetekben egy kaszkadőr, Ben Chapman bújt a szörny kosztümjébe.



A svéd rendezőóriás, Ingmar Bergman minden születésnapján megnézte a filmet.



Watchment rendező Zack Snyder megígérte a 300-as Gerard Butlernek, hogy benne lesz a filmben, de miután minden szerep elkelt és ezekből Butler egyet sem kapott meg, Snyder végül a Tales of the Black Freighter című animációs történetbe válogatta be a színészt, aki a címszereplőnek kölcsönözte a hangját. (A film csak DVD-n jelent meg.)



Jeffrey Dean Morgan visszautasította a Komédiás szerepét, miután elolvasta a forgatókönyv elejét, mert úgy gondolta, csak egy apró cameo-szerepe lenne. Az ügynöke győzte meg, hogy olvassa el a könyv többi részét is, és utána hozzon végleges döntést.



Dr. Manhattan testét a modell és színész Greg Plitt testértől mintázták.



A filmben látható amerikai zászlókon nem 50, hanem 51 csillag van, mivel a képregény alternatív idővonala szerint a győztes háború után az USÁ-hoz csatolták Vietnámot.



Az Éjsötét árnyék főszerepe kedvéért Johnny Depp mintegy 70 kilóra fogyott.



Tim Burtonnek ez a nyolcadik filmje Depp-pel, a hetedik Helena Bonham Carterrel (aki amúgy a felesége), az ötödik Christopher Leevel, és a második Michelle Pfeifferrel.



Amikor megtudta, hogy Burton milyen filmet készít, Michelle Pfeiffer felhívta telefonon, hogy szerepet kérjen tőle a készülő produkcióban - habár a színésznőnek az ilyesmi egyáltalán nem szokása.



Az eddigi Dark Shadows-adaptációkban (a tévésorozatokat is beleértve) összesen négy farkasember szerepelt, de Burton filmjében tűnik fel először nőneműként (Carolyn Stoddard - Chloë Grace Moretz).



Régi és közismert tény, hogy majdnem Tom Selleck lett Indiana Jones, mivel George Lucas eleinte nem akarta Harrison Fordot a címszerepbe, mert már dolgozott vele korábban az American Graffitiben és a Csillagok háborújában. Selleck végül a Magnum munkálatai miatt nem tudta vállalni Indy szerepét, bár a sorozat forgatása kicsivel a filmé után kezdődött, így elvileg belefért volna neki mindkét produkció. A "Legend of the Lost Art" című epizódba viszont Selleck és a stáb belecsempészett egy kis Indiana Jones-paródiát, amikor a színész hasonló ruhába öltözött, mint Indy (kalap, kabát), és a történet is utalt a mozifilmre (pl. trükkös csapdák stb.).



Indy jellegzetes bőrkabátja vadonatúj volt, és a ruhásoknak kellett gondoskodniuk arról, hogy leharcolt, megviselt kinézetűvé váljék.



A tengeralattjárós jelenetekhez ugyanazt a hajómodellt használták, mint a Das Boot című film stábja, ami akkoriban szintén a környéken forgatott.



A Lelkek kútja-jelenetben rengeteg mechanikus kígyót használtak, és sok láb nélküli, ún. úszólábú gyíkot, melyek ártalmatlanok, viszont nagyon hasonlítanak a kígyókra (ugyanakkor fülrésük van, ami a kígyóknak nincs). Amikor Indy farkasszemet néz egy kobrával, egy üveglapot tettek Ford és az állat közé, ami egy helyen jól láthatóan tükröződik is.



Az első Star Trek-filmben, mielőtt V'Ger elpusztítaná az Epsilon IX űrállomást, az egyik szereplő azt mondja, hogy a felhő 82 csillagászati egységnél is nagyobb. Összehasonlításképp: 1 csillagászati egység (CsE) a Föld-Nap-távolság, a Nap és a Plútó között pedig kb. 30-40. A film rendezői változatában ezért az új hangkeverés miatt csak annyi hallatszik, hogy "2 CsE-nél is nagyobb", mivel az alkotók belátták, hogy a 82 túlontúl nagy lenne - szemben V'Ger látható méreteivel, ami messze nem nagyobb, mint a naprendszer.



Leonard Nimoy nem akarta megint eljátszani Spock szerepét, ezért a film írói kitaláltak egy új tudományos tisztet: a szintén vulkáni Xon hadnagyot. Már meg is találták a megfelelő színészt, David Gautreaux-t, aki viszont később kénytelen volt megelégedni egy kisebb szereppel, mivel Nimoy végül mégis rábólintott a felkérésére.



A Scottyt játszó James Doohan fiai, Montgomery és Christopher statisztaként feltűntek a filmben. Utóbbi az új Star Trekben is szerepelt egyébként.



Közismert tény, amit Walter Koenig (Chekov) is megerősít egy interjúban, hogy a Paramount azért készítette el a filmet, mert lépést akart tartani a 20th Century Foxszal, ami ekkoriban jött ki a hihetetlen sikerű Star Warsszal.



Az első Rémálom az Elm utcában-filmben Freddy figuráját több valaki is ihlette Wes Craven életéből: volt például egy Fred Krueger nevű iskolatársa, aki állandóan piszkálta, a rongyos, koszos ruhák pedig egy csavargó kinézetét idézik, akit Craven még 10 éves korában látott.



Amikor legelső alkalommal látni Freddyt a filmben, ott még nem Robert Englund, hanem a speciáliseffekt-szakember, Charles Belardinelli van a jelmezben és maszkban, mivel ő volt az egyetlen, aki megfelelően tudta használni a híres pengés kesztyűt.



Abban a jelenetben sem Englund látható Freddyként, amikor a rém a mennyezeten keresztül akar Nancyhez jutni. A rugalmas anyagon egy másik effekt-guru, Jim Doyle igyekszik átnyomakodni.



Amikor Robert Englund először próbálta fel a pengés kesztyűt, szinte azonnal sikerült is megvágnia magát az egyik késsel.


A Good Will Hunting azon jelenetében, ahol Sean a halott feleségéről és a fingásairól mesél, a szöveg Robin Williams improvizációja volt. Matt Damon szemmel láthatóan nem megjátszottan nevet, de a kamera is rázkódik, mert az operatőr is remekül szórakozott.



A Sean irodájában látható egyik képet a rendező, Gus Van Sant festette.



Robin Williams az Oscar-díjának műsolatát elküldte Peer Augustinskinek, aki a német nyelvű verzióban szinkronizálta. Azt írta neki: "Köszönöm, hogy híressé tettél Németországban!".



Casey Affleck is rengeteget improvizált a jelenetei alatt, ami eléggé idegesítette Matt Damont és Ben Afflecket, de a rendezőt is. Később viszont belátták, hogy a rögtönzött szövegek sokkal jobbak és viccesebbek, mint az eredetileg leírtak.



1980-ig, azaz a film bemutatásáig a The Blues Brothers büszkélkedhetett minden idők legtöbb összetört autójával, szám szerint 103-mal. (Két évvel később dőlt meg ez a rekord 150 autóval, majd 20 év múlva több mint 300-zal.)



A híres "Bluesmobile"-ból 12-t használtak el a filmesek a forgatás során - például kaszkadőrjelenetekben. Az eredeti 1974-es Dodge Monaco jelenleg Dan Aykroyd sógorának tulajdonában van.



A film DVD-kiadásához újravágott filmben Elwood összesen háromszor veszi le a kalapját, míg Jake csak egyszer. A fekete napszemüvegüket mindketten csak egy alkalommal veszik le (az eredeti mozifilmben Elwood soha).



Nehéz felismerni, mivel nem visel szakállt, de egy rövid szerepben Steven Spielberg is feltűnik. Ő az az ügyintéző, akinél Jake befizeti az 5000 dollárt.



A Tűzgyűrűben Dr. Geiszler azt mondja egy helyen, hogy a kaijuknak két agyuk van, "mint a dinoszauruszoknak", ez azonban jelenleg csak egy tudományos hipotézis, viszont megkövesedett csontokon kívül nem találtak más fosszíliákat, amelyek ezt bizonyíthatnák.



Egy Jaeger súlya mintegy 2500 tonna. Több jelenetben is látható, amint helikopterek szállítják kábelekkel, egyetlen CH-47-es Chinook (könnyen felismerhető a típus a két rotorjáról) azonban csak nagyjából 12 tonnás terhet képes szállítani, így még nyolc helikopter sem tudná együtt még csak megmozdítani sem az óriásrobotot.



A film operatőre, Guillermo Navarro, a saját objektívkészletét használta a forgatás során, és nem a produkció bérelte azokat a kamerákhoz (ahogy pedig szokás).



A Kelly hőseiben berobbantják a bank főbejáratát a Tigris tankkal, majd Kelly, Bazi Joe, Csodabogár és a német tankparancsnok belépnek az épületbe, miközben a katonák csatlakoznak hozzájuk a többi szobából. Igen ám, de a banknak elvileg csak egy bejárata volt: az, amit felrobbantottak - hiszen épp ezért volt az egész akció.


Amikor az Interjú a vámpírralban Santiago feltáncol a falra az alagútban, a kalapja még fejjel lefelé sem esik le, és a köpenye is ellenáll a gravitációnak (a kamera amúgy jól láthatóan megremeg, ahogy a díszlet elfordul a színész körül).



A Harcosok klubjában Marla azt mondja a telefonban, hogy Xanaxot adagolt túl az öngyilkosságához. A kamera átélez az arcáról, és láthatjuk az éjjeliszekrényen heverő dobozt. A gond csak annyi, hogy 300 milligrammos Xanax-kiszerelés nem létezik.



Az Időzsaruban 1994-ben Sarah Fieldinget lelövi a 2004-ből származó McComb szenátor. Nem sokkal később Max Walker visszatér 2004-be, ahol felfedezi, hogy az időutazásokat felügyelő szervnél nincs semmilyen feljegyzés Sarah Fielding nevű ügynökről, ez azonban logikai hiba, hiszen a lelőtt Fielding 2004-ből származott, nem pedig 1994-ből, azaz az idővonal szerint az ügynökség tagja volt, akit visszaküldtek 1994-be, ahol a szenátor lelőtte.


Az első filmben Thort meglövik egy sokkolóval, mire elájul, az ilyen fegyverek azonban csak mozgásképtelenné teszik az áldozatukat, de nem okoznak eszméletvesztést.



Az ötödik elemben Leeloo úgy kér segítséget Korbentől (a taxijába való belezuhanás után), hogy elolvas egy feliratot. A történet ezen szakaszában a lány azonban még nem ismeri a földi betűket, így olvasni sem tudhat, pláne helyesen kiejteni a szavakat és tisztában lenni azok jelentésével.



A Függetlenség napja elején látható, ahogy az idegen űrhajók közelítenek a Föld felé, miközben a bolygó lassan forog. Igen ám, de ilyen forgási sebességgel (kb. 3 fok/mp) egy földi nap alig 2-3 perces lenne...



A Jurassic Parkban egy hím szúnyogot látni a borostyánba zárva, noha vért kizárólag a nőstények szívnak, így ezzel a példánnyal egészen biztosan nem lehetett volna megcsinálni a klónozási eljárást.



A Pillangó-hatásban Eric Stoltz parókát visel. Ami viszont a színész saját hajából készült.



A Fekete hattyú története eredetileg csak egy rövid szerelmi epizód lett volna A pankrátoron belül.



Az ördög Pradát viselben a különféle világhírű tervezők ingyen engedték meg, hogy a ruháik és kiegészítőik szerepeljenek a filmben, így ez tekinthető minden idők legdrágább "ruhamozijának".


A Byzantium egyik jelenetében Saoirse Ronan saját maga (tehát nem kézdublőz) játszik a zongorán. Beethoven egyik igen nehéz és technikás darabját adja elő, amit előzőleg 12 héten át gyakorolt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése