2011. június 2., csütörtök

Mátrix

Semmi sem az, aminek látszik


A világ és benne minden csupán illúzió. Bitek és byte-ok tömkelege, mikrochipek által létrehozott digitális átverés. És az emberek mit sem tudnak erről. Élik mindennapi életüket anélkül, hogy tudomásuk lenne róla: környezetük, barátaik, rokonaik nem léteznek; körülöttük minden és mindenki információk és adatok milliárdja.
Ilyen lenne a szép, új világ? Nos, a Wachowsky-testvérek szerint ez vár ránk 2199-ben. Totális elgépiesedés, mechano-elektronikus uralom, ahol az embernek nincs helye. Legalábbis nem a gépek között. Akkor hol? Gigantikus embergyárakban, tápfolyadékos létfenntartó-kádakban, csatlakozókkal és kábelekkel telitűzdelve, miközben tudatuk egy óriási virtuális valóságban, a MÁTRIXban létezik. Csak néhányuknak adatott meg, hogy ismerjék az igazságot; ők spéci komputereik segitségével, testüket hátrahagyva szörfölgetnek e hatalmas infosztrádán, hogy megvívják csatáikat a Homo Electronicus ellen.

Ennek a kis csapatnak a vezetője Morpheus (csiptetős napszemüvegben Larry Fishburne), aki megtudja, hogy valahol a sokmillió ember között van egy, a Kiválasztott, aki egy prófécia szerint arra lett hivatva, hogy vezesse a géplények elleni harcot. Az illető nem más, mint Thomas Anderson (Keanu Reeves tök jó), aki a Mátrix-alkotta 1999-ben számitógép-programozó, éjszakánként viszont Neo kódnéven hackerkedéssel egészíti ki jövedelmét, miközben keresi a titkok titkát, a techno-grált, hogy MI A MÁTRIX?
Kutatásai felkeltik a legfelsőbb gépi hatalom csatlósának figyelmét is, aki Smith ügynök néven (a legkirályabb rosszfiú: Hugo Weaving) ered a fiatalember nyomába. Karmaiból csak Morpheus és egy gyönyörű cyber-cicus, Trinity (dögös, fekete bőrszerkóban, igazi Lara Croft-stilussal Carrie-Anne Moss) tudják Neót kimenteni, majd felajánlják neki a választás lehetőségét: visszasüllyed az édes tudatlanságba, vagy velük tart és választ kap kérdéseire.



Hajmeresztő, mi? Pedig ez csak az első fele a legújabb sci-fi akcióőrületnek, amit Joel Silver mester jóvoltából végigizgulhatunk a mozikban. Jó tudni, hogy Hollywood még mindig elő tud rukkolni valami újdonsággal a bárgyú tini-vigjátékok mellett. Ezt a filmet még azoknak is érdemes megnézni, akik amúgy kiütést kapnak a science fiction-tól és csak az akciókra kíváncsiak. Nem fognak csalódni. Igazi csemege számukra a nagy helikopteres üldözés, egy közel 10 (!) perces high-tech tűzpárbaj, no meg a Végső Leszámolás a főgonosszal.
A speciális effektek rajongói sem maradnak kielégitetlenek: eddig soha nem látott, csúcsszuper jelenetek gondoskodnak arról, hogy a film után legyen mit kitárgyalni egy pofa sör mellett. Úgyhogy spuri mindenki a legközelebbi multiplexbe, biztonsági öveket becsatolni, aztán kapaszkodás ezerrel! Ja, és éljenek a mobiltelefonok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése