2013. július 10., szerda

Roughnecks: Starship Troopers Chronicles


1999-ben, tehát alig 2 évvel Paul Verhoeven mozifilmje után készült egy összesen 40 részes, komputeranimációs sorozat, amely a Rosszcsontokról, azaz Razak hadnagy (bár a Michael Ironside által alakított karakter nevét Rasczaknak kell írni...) osztagáról szól, melynek tagjai között megtalálható Johnny Rico és Dizzy Flores, zöldfülű haditudósítóként pedig hozzájuk csapódik a médium Carl Jenkins, aki a csapat akcióiról készít anyagokat a FedNet számára, továbbá a légierő kötelékében feltűnik Carmen Ibanez és Zander Barcalow.
Az egyenként mintegy másfél órás epizódok öt, rövid történetet mesélnek el, melyek valamilyen hadjárat nevét viselik (pl. Pluto, Zephyr, Klendathu), attól függően, mi a cselekmény helyszíne, így jön ki a teljes, 8 részes széria.



Tekintve, hogy a célcsoport a fiatalabb korosztály volt, a sorozatból teljes mértékben elhagyták a mozifilmre jellemző véres brutalitást (a bogarakat azért továbbra is derekasan hentelik), minden nyílt szexuális utalást (pl. meztelenség), továbbá nincsenek látványos darabolások és halálok, ill. a sérülések sem járnak általában végzetes következményekkel (pl. Razaknak "csak" a műkezét harapják le).
Habár Dizzy, Rasczak és Zander meghal az első filmben, Carl pedig magas beosztást tölt be a hírszerzésnél (és soha nem volt az űrgyalogságban, hiszen nem oda vették fel), az ezeket magába foglaló történetszálak hiányoznak a sorozatból, vagy jelentősen átalakították őket, ennélfogva lényegében újragondolták és átírták a mozi történéseit, hogy egy önálló - ha úgy tetszik: alternatív - folytonosság jöjjön létre, amely csupán alapelemeiben áll kapcsolatban az élőszereplős forrással.



Mai szemmel nézve, a technikai megvalósításon erősen látszik, hogy lassan 15 éves alkotásról van szó, mert - bár csak 2 évvel járunk a fotorealisztikus Final Fantasy előtt - a grafikák felbontása, a különféle felületek textúrái, és az emberi figurák animációi (pl. az arcok mimikái, egyes mozdulatok) nem túl kifinomultak, viszont több helyen használtak motion capture-t, és a bogarakat is elég jól megtervezték és mozgatták.



A végeredményt nyugodtan nevezhetjük "Starship Troopers Lightnak", hiszen egy rakás olyan momentumot is fel kellett áldozni a történetekben, melyek megfelelő alapot jelentettek volna a szereplők közötti viszonyok és konfliktusok finomabbá tételéhez. Ezeket sci-fi- és akció-filmekből ismerős helyzetkomikumokkal vagy poénokkal helyettesítették, hogy a látottak megfeleljenek az alacsonyabb korhatár-besorolásnak, de mégis kitöltsék a szalonképesebbé tett részek miatt keletkezett űrt (pl. Dizzy pukedlizik, amikor megdicsérik, milyen szépen ízekre robbantott egy bogarat, de rengeteg a vicces beszólás a katonák részéről is), ezzel viszont kissé háttérbe szorult a Starship Troopers lényege, ami visszalépést jelent.
Az általános kánon szempontjából legfontosabb momentum, hogy több, új bogárfajtát ismerhetünk meg a sorozatban, ill. választ kapunk olyan kérdésekre is, melyekre az eredeti film nem tért ki (de a folytatások átvettek vagy továbbgondoltak, pl. a királynőt vagy a robot-lövegeket).

Sajnálatos módon a történet nincs lezárva, és több kérdés is nyitva marad a végén (pl. Dizzy és Johnny kapcsolata, valamint a Bogárkirálynő állítólagos halála), ami komoly hiányérzetet okoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése