2014. július 26., szombat

Rettenthetetlen kaszkadőrök #2

Tom Steele
Tom főleg nem túl ismert filmekben, közepes tucatwesternekben és sorozatokban tűnt fel, ám abból a szempontból mégis kiemelkedő kaszkadőr volt, hogy az ő nevéhez fűződik az egyik első egésztestes égés, mégpedig 1951-ben, a A lény - egy másik világból című filmben.





Alan Oliney
Alan olyan sztároknak volt a dublőre, mint például Wesley Snipes vagy Eddie Murphy. Karrierje előtt az UCLA egyetem színeiben tornázott; edzője felismerte a tehetséges fiatalemberben rejlő lehetőséget, és bemutatta egy kaszkadőrnek, Alan így kezdte meg a pályafutását a '60-as évek végén mint kaszkadőr, majd később kaszkadőr-koordinátor, ill. színész.
Néhány filmje: A Beverly Hills-i zsaru 1-3., Rendőrakadémia 2-3., Moonwalker, Harlemi éjszakák, Hetedik, Con Air stb.

Martha Crawford Cantarini

Ezt a hivatást általában férfiak választják, és csak alig néhány nő, de azért így is akad olyan kaszkadőrhölgy, akiről érdemes megemlékezni.
A westernfilmek mindig is rengeteg dublőrt foglalkoztattak, köztük Martha Crawford Cantarinit is, aki 1947-ben forgatta első moziját, karrierje során pedig olyan színésznőkkel dolgozott együtt, mint Eleanor Parker, Shirley MacLaine, Rhonda Fleming, Jean Simmons, Carol Baker, vagy Claudette Colbert.
Az 1958-as Idegen a cowboyok között című filmben majdnem rázuhant a lova egy akciójelenetben, amikor az állat egyik lába beakadt egy kocsi átugrása közben és rosszul érkezett le a másik oldalon. Martha még időben levetette magát a nyeregből, így megúszta az esetet.
A majdnem végzetes pillanatról készült fénykép 2010-ben Martha életrajzi könyvének címlapjára is rákerült.


Harvey Parry

Harvey Parry az egyik első kaszkadőr volt, aki azokban az időkben kezdte a szakmát, amikor annak még nem is volt neve (stunt performer).
Gyerekkorában cirkuszi artista volt, később boxolni kezdett, majd a filmipar hajnalán, 1919-ben csatlakozott a Mack Sennett Stúdióhoz, ahol a híres burleszk-csapattal, a Keystone Cops tagjaival dolgozott.
Hosszú karrierje során olyan színészeket helyettesített, mint például Humphrey Bogart, Clark Gable vagy Peter Lorre, de Harold Lloyd dublőre is volt, amikor az megint felmászott valami lehetetlenül magas épületre.
A vadnyugat hőskora (1962) című film egyik jelenetében megsérült, amikor egy ledőlő víztoronyról ugrott le mintegy hat méteres magasságból, ám ez nem jelentett akadályt pályája folytatásához. Aktív időszaka során (127 filmben dolgozott kaszkadőrként, de még 86 évesen is vállalt mutatványt) karakterszínész is volt (88 filmben lehetett látni), többek között szerepelt a Dühöngő bikában is, ahol egy boxmeccs bíróját alakította.


David Sharpe

Az egyik "legtermékenyebb" kaszkadőrt David Sharpe-nak hívták, aki több mint 4500 filmben és tévésorozatban szerepelt.
50 évet felölelő karrierje során többek között dolgozott Tony Curtisszel, Marlon Brandoval vagy Douglas Fairbanks, Jr.-ral. Specialitása a "repülős" jelenetek voltak, amikor rá vagy ki kellett ugrania valakire vagy valahonnan.
Sharpe az 1930-as években kezdett filmezni, és még 1969-ben, 59 évesen is vállalt munkát, mégpedig a Drogosztag című sorozatban.


Vic Armstrong

A Hollywoodi Kaszkadőrök Hírességek Csarnoka talán nem meglepő módon ugyanabban a Utah állambéli Moabban található, amit a forgatási helyszínekkel foglalkozó új rovatomban is megemlítettem. Tekintve, hogy a korai kaszkadőrök megszámlálhatatlan westernben dolgoztak, indokoltnak tűnik, hogy itt alapítsák meg ezt a múzeumot, melynek tagjai között van a világ egyik legismertebb szakembere is.
Vic Armstrong nevét még mifelénk is ismerheti a nagyérdemű, ha máshonnan nem, akkor a Szabadság, szerelem akciórendezőjeként.
Armstrong pályája 1966-ban kezdődött, amikor Gregory Peck helyett lovagolt az Arabeszk című filmben, innentől pedig nagyon beindult a szekér, hiszen gyakorlatilag megállás nélkül végigdolgozta a következő évtizedeket. 1974-ben volt először koordinátor, '79-ben akciórendező, 1992-ben és '93-ban pedig "valódi" rendezőként is kipróbálta magát (Az ifjú Indiana Jones kalandjai egyik epizódja és a Sivatagi lavina).
Hosszú karrierje napjainkban is tart, és még 65 évesen is vállalt dublőr-feladatot, nem csoda, hogy a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a világ "legtermékenyebb" kaszkadőre (összesen közel 200 film).
Néhány híresebb filmje: James Bond-sorozat, Kaktusz Jack, Ómen, Superman-trilógia, Flash Gordon, Indiana Jones-trilógia, Szárnyas fejvadász, Dűne, Rambo 3., Az emlékmás, Tökéletes katona, Starship Troopers, Mission: impossible 3., Robin Hood, Thor, A Zöld Darázs, A csodálatos Pókember, Jack Ryan - Árnyékügynök stb.
2001-ben tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazták életművéért.

Alan Gibbs
Alan Gibbs teljesen véletlenül került a szakmába. A '60-as években egy los angelesi bárban dolgozott, ami Chuck Bail kaszkadőr szomszédságában állt, így hétvégente Alan látta, ahogy Chucknál mindenféle alakok gyakorolnak az udvarban, ugranak, esnek stb. Alan összebarátkozott a kaszkadőrökkel, és egy nap kijelentette, hogy szerinte azokat a mutatványokat ő is meg tudná csinálni. Így is lett. Gibbs olyan sztárok dublőreként dolgozott, mint Jack Nicholson, Charles Bronson, Burt Reynolds és Dustin Hoffman, nevéhez pedig olyan klasszikus mutatványok fűződnek, mint például a nagy autós ugratás az első Smokey és a Banditából.

Bill Hickman
Bill Hickman az egyik legjobb autós kaszkadőr volt, aki olyan - mára kultikussá vált - akciójelenetekben vett aktívan részt, mint a Bullitt vagy a Francia kapcsolat híres autós üldözései.
Ő volt a tragikus körülmények között elhunyt James Dean egyik vezetéstechnikai mentora is, és ő volt az első, aki annak idején Dean balesetének helyszínére ért.


Joe Canutt

A legendás Yakima Canutt fiaként borítékolható volt, hogy Joe-ból is kaszkadőr lesz, aki az egyik legjobbtól tanulta a szakmát. Legismertebb munkája kétségkívül az 1959-es Ben-Hur, melyben Charlton Heston dublőre volt a híres kocsiverseny-jelenetben.
A felvétel során egy nem tervezett baleset történt, amikor a fogat ráhajtott néhány fagerendára a lelátó-díszlet tövében, Joe pedig kirepült a kocsiból, de szerencséjére megúszta egy kisebb vágással, és sikerült is visszaszereznie a lovak fölötti uralmát. A jelenet annyira tetszett a rendezőnek, hogy egyrészt benne hagyta a végleges filmben, másrészt kifejezetten erre alapozva felvett több külön snittet Hestonnal is, ahogy kiesik a kocsiból, majd visszamászik.
Joe Canutt később más filmekben (többek között A majmok bolygójában is) dolgozott együtt Hestonnal.


Cliff "Tex" Lyons


Az amerikai filmipar egyik megkerülhetetlen sarokköve a western, ami a korai időktől kezdve számos kaszkadőrnek adott nem kevés feladatot.
Cliff "Tex" Lyons az üzleti szférát hagyta ott a rodeó világáért, és a korai 1920-as években bejárta a fél Egyesült Államokat. Később Los Angelesbe költözött, ahol western-némafilmekben kezdett szerepelni. A hangosfilmek beköszöntével (szó szerint) átnyergelt a kaszkadőrszakmára, mivel idegességgel töltötte el, ha meg kellett egy filmben szólalnia, kaszkadőrként viszont erre nem volt szüksége.
Yakima Canutthoz hasonlóan Tex is egyike lett a legendás western-dublőröknek, akik megteremtették a szakma alapjait és kidolgozták a különböző lovagló és egyéb technikákat, amik egy filmforgatáson elengedhetetlenek. Karrierje során rengeteg színészt helyettesített a filmvásznon, többek között John Wayne-t, de a későbbi amerikai elnököt, Ronald Reagant is.
Az 1939-es Jesse James c. film forgatásán Cliff egy lóval zuhant le egy magas szikláról (a ló egyébként valódi volt - ma már elképzelhetetlen lenne egy ilyen jelenetet élesben felvenni az állatvédelmi szervezetek és előírások miatt).
A jelenet 31:50-től látható

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése