2018. augusztus 18., szombat

Upgrade

Leigh Whannell, különféle filmek színésze, írója, vagy producere, túl van élete második rendezésén (az első az Insidious: A gonosz lélek volt), az eredmény pedig napjaink egyik legérdekesebb és leginkább gondolatébresztő alkotása lett.

A nem túl távoli jövőben a robotizáció a mindennapok része, Grey Trace viszont ódzkodik bármilyen modern technika használatától, ám miután egy utcai támadás során feleségét megölik, ő pedig nyaktól lefelé megbénul, elfogadja egy különc cégvezető felajánlását, így kerül a testébe egy forradalmian új chip, aminek (akinek?) segítségével nyomozásba kezd, hogy elkapja a felesége gyilkosait.

Oké, érdekes és gondolatébresztő, csak épp a sztori lett a Ghost in the shellből, az Ex Machinából és a Robotzsaruból összegyúrva, ez a körítés viszont szerencsére képes feledtetni a nem túl acélos cselekményt.

A hangulat egész jó, a szegény ember Tom Hardyja, azaz Logan Marshall-Green tisztességgel bunyózik, gépies mozgása is frankó, az akciójelenetek fényképezése egészen újszerű, de ettől még a sablonok sablonok maradnak, vagy csak tényleg nincs semmi új a nap alatt, mert már mindent kitaláltak korábban. (Szegény rendőrnő figurája pedig annyira, de annyira semmilyen...)

Ezzel együtt az Upgrade magasan kiviláglik az értelmével az átlagos scifi-akciók közül, és ha nem 2018-ban, hanem mondjuk 20-30 évvel korábban készül, simán kultikussá is válhatott volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése