2018. augusztus 14., kedd

Babylon Berlin

1929, Berlin. A világháború utóhatásaitól szenvedő Gereon Rath felügyelő Kölnből Berlinbe kerül, ahol az erkölcsrendészeten kezd dolgozni. Rath előtt feltárul a német főváros bohém és bűnös alvilága, ám ez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis egy nap a rendőrség látókörébe kerül egy különös vonatszerelvény, melyben hivatalosan növényvédő szer van Oroszországból, valójában azonban az egyik kocsi félmilliárd márka értékű aranyat rejt. Megindul a hajsza az értékes szállítmányért, a versenyből pedig a kommunisták és az államcsínyre készülő, legmagasabb szintű katonai vezetés tagjai is kiveszik a részüket.

Nem kis részben járul hozzá a hangulathoz, hogy alig 10 évvel járunk a második világháború kitörése előtt, így a történet fontos eleme a Versailles-i békeszerződés utáni, a vereségbe beletörődni képtelen, büszke német néplélek bemutatása és a nacionalizmus erősödése (noha Hitlerről egy szó sem esik).

Kiváló történelmi tabló, remek karakterek és színészek, alkalmasint körömrágó izgalmak (hej, az a bomba az utolsó előtti részben!), állati jó jelmezek, díszletek és kellékek, a végén pedig egy érdekes csavar is vár azokra, akik végignézik a két évados sorozatot, melynek egyik írója és producere Tom Tykwer (A lé meg a Lola, Parfüm, Felhőatlasz, Sense8).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése