2013. október 29., kedd

Érdekességek és bakik 16.


Sajnos, a magyar szinkron miatt nem jön át az a poén (sem), amikor az Űrgolyhókban Dark Helmet azt kérdezi Sandurz ezredestől: "Talán... beszartunk?". Ez eredetiben úgy hangzik: "What's the matter, Colonel Sandurz? Chicken?". Az amerikaiaknál a gyávaságot nem a nyúllal, hanem a csirkékkel kötik össze, másrészt az egész poén a Kentucky Fried Chickenes Harland Sanders ezredes figurájára van kihegyezve.


John Candy improvizációja volt (többek között) az a mondat, amikor Morzsa fel akar állni az ülésből, de nem kapcsolta ki a biztonsági övét: "Áááá, most egy csík marad a hasamon!".

Szintén nem szerepelt a forgatókönyvben az a jelenet, amiben Dark Helmet a babáival játszik. Ezt a részt Rick Moranis teljes egészében improvizálva adja elő.


Morzsa jelmezének és maszkjának animatronikus részeit hárman mozgatták: John Candy a kutyafarkat, míg a füleit egy-egy technikus. A szerkezet akkumulátorai 15 kilósak voltak, és a jelmez hátoldalán voltak.

A radaros jelenetben (amiben a jam/jammed poén szintén nem jön át a magyar szinkronban) Michael Winslow produkálja az összes hangeffektet, ezzel mintegy (akkori áron) 1000 dollárt spórolva a produkciónak.


A Terminátor 2-ben amikor a T-1000-es leugrat a kamionnal a csatornába, az jobb első kerék elég jól láthatóan kitörik. A teherautót amúgy kábeles áttételek segítségével két másik jármű vontatta.


Ugyanezt a jelenetet a filmben 180°-kal megtükrözve láthatjuk, mint ahogy eredetileg felvették, ezért az utómunkák során a háttérben látható feliratokat (pl. Plummer) vissza kellett fordítani.


Bár a filmekben gyakran szinkronizálják le önmagukat a színészek, hogy a végső hangkeverés jobb minőségű legyen, Edward Furlong esetében erre különösen szükség volt, mivel a film készítése idején kezdett mutálni a hangja. Egyedül abban a jelenetben hallható "eredetiben", amikor a John a Terminátorral arról beszél, miért sírnak az emberek. James Cameron szerint a dialóg így sokkal drámaibban hangzik.


A T-1000-es által "megszemélyesített" rendőrt Joe Austinnak hívják, bár ez egyszer sem hangzik el a filmben, viszont a névtábláján néha lehet látni a vezetéknevét. A film egyik producerét hívják Stephanie Austinnak, de Robert Patrick lányának is Austin a keresztneve.


Gyakran viccelek azzal, hogy a Terminátor-főcímtémában Brad Fiedel két csavarkulcsot ütögetett egymáshoz, így hozta létre fémes hangokat. Nos, valójában két fém lábast használt (tehát a hangeffekt nem szintetizátor eredménye).


Az Elysium 2154-ben játszódik - ugyanabban az évben, amikor az Avatar.


A szervezetet, aminek Kruger dolgozik, Civil Cooperation Bureaunak nevezik. A CCB a dél-afrikai apartheid idején egy kormányzati háttérrel működő bevetési egység volt (a filmet rendező Neill Blomkamp és a színész, Sharlto Copley szintén dél-afrikaiak).


A Max barátját, Juliot alakító Diego Luna úgy szerződött le a filmhez, hogy előzőleg nem olvasta el a forgatókönyvet, de mivel nagy rajongója a rendezőnek, Neill Blomkampnak, látatlanban aláírt a produkcióhoz.


Jodie Foster karaktere (Delacourt) eredetileg férfi lett volna.


Az első Mátrixban Morpheus azt magyarázza Neonak, hogy stimulálni kell az izmait és a szemét, hiszen még sosem használta azokat, ehhez képest amikor korábban öntudatra ébred az "embergyárban", felül a tartályában és körülnéz.


A mélység titkában a katonák gyakran szólítják egymás a vezetéknevükön és/vagy a rangjukon. Biztonsági okokból azonban a tengerészgyalogosok, még a tisztek is, a keresztnevükön szólítják egymást a valóságban.


A Rambo 2-ben látható minden helikopter olyan modell, ami a NATO-ban használatos. Még az elvileg szovjet MI-24-es is szemmel láthatóan egy Aerospatiale SA 330 Puma, ami nem orosz, hanem francia-angol gyártmányú.


A tökéletes trükkben Nikola Teslát egy helyen doktornak nevezik, Tesla viszont 1908-ban kapta a doktorátusi kinevezését, évekkel később, mint amikor a film cselekménye játszódik.


Az eredeti Robotzsaru-jelmezzel nem voltak megelégedve az alkotók, ezért rengeteg változtatást kértek, amiknek kivitelezése hónapokig tartott - emiatt viszont az egész produkció alaposan megcsúszott, ezért visszatértek a kiindulási ötlethez, de a kosztüm csak akkor lett kész, amikor már forgatni kellett volna az első robotos jeleneteket.
Peter Wellerre 11 óra alatt adták fel a jelmezt, és a végén kiderült, hogy a színész minden begyakorolt mozdulata és játékstílusa gyakorlatilag használhatatlan, mivel alig tudott mozogni. A már amúgy is több hetes késésben lévő produkció még tovább csúszott, hogy Weller és a mozgástrénere új koreográfiát dolgozzon ki.


A felvételek között Peter Weller gyakran maradt a karakterében, ilyenkor kizárólag a rendezőtől fogadott el "utasításokat", de Paul Verhoeven egy idő után nem bírta komolyan venni, és ezért néhány hét elteltével felhagytak ezzel.


A film végén lévő öntödei jelenetek felvételein Kurtwood Smith és Ray Wise állítólag annyira unatkozott, hogy a stáb által használt elektromos golfkocsikkal versenyezgettek szórakozásképp.


Amikor az ED-209 "morog", a hangja egy jaguáré, amikor leesik a lépcsőn, akkor pedig a "visítása" egy disznóé.


Abban a jelenetben, ahol az utcán megtámadnak egy nőt, Murphy eredetileg mellkason lőtte volna az egyik férfit, de amikor Paul Verhoeven látta, hogy az áldozatot alakító színésznő szétvetett lábakkal áll, kitalálta, hogy ehelyett az alak nemi szerve kapja a találatot.


Murphy eredeti fegyvere egy Desert Eagle lett volna, de Peter Weller megjegyezte, hogy még ez az amúgy nem kicsi fegyver is teljesen eltörpül Robo kezében, így kapott végül egy átalakított Berettát. Az Eagle más jelenetekben látható, pl. akkor, amikor az ED-209-et teszelik az OCP-székházban.


Peter Weller elmondása szerint a legveszélyesebb jelenetet akkor forgatták, amikor le kellett mennie a diszkó lépcsőin. A jelmez súlya és mérete miatt csak a felső részt viselte, viszont nem nézhette, hová lép, ráadásul bömbölt a zene és sűrű füst volt a díszletben.


A légy egy 1958-as film remake-je, és eredetileg Tim Burton rendezte volna, Michael Keaton pedig a főszereplője.


Brundle-légy hányadéka tojás, méz és tej keveréke.


A DVD-kommentárban Cronenberg elmeséli, hogy eléggé félt a filmben szereplő páviánoktól, amik rendkívül vad, erős, kiszámíthatatlan, de nagyon intelligens állatok, ám bízott abban, hogy a magas és a szerep kedvéért kidolgozott testű Jeff Goldblum láttán a majmok kezelhetőek lesznek. Így is lett.


A filmhez leforgatták, de a végső változatból mégis kivágták azt a jelenetet, amiben Seth "létrehoz" egy macska-pávián hibridet, amit végül agyonver.


Az első Amerika kapitányban Hugo Weaving a Vörös Koponya német akcentusát Werner Herzogtól és Klaus Maria Brandauertől kölcsönözte.


Stanley Tucci azért vállalta el Dr. Erskine szerepét, mert neki is német akcentussal kellett beszélnie, amit mindig is ki szeretett volna próbálni filmen.


Eredetileg cameozott volna a filmben Rozsomák és Magneto (utóbbi gyerekként), hiszen a képregények szerint mindketten részt vettek a második világháborúban, végül a feltűnésekből jogi problémák miatt nem lett semmi.


Chester Phillips ezredes egy alkalommal MI6 néven hivatkozik az angol titkosszolgálatra, a második világháború idején azonban a szervezetet még nem így hívták, hanem SIS-nek (Secret Intelligence Service).


Amikor Steve Rogers megérkezik a kísérlet helyszínére, végig a fején van a sapkája, noha a katonáknak egy szabályzat értelmében minden esetben le kell venniük a fejfedőjüket, ha belépnek valahova.


Az egyik jelenetben Peggy vért vesz a már átalakult Steve-től, hogy megvizsgálja, hogyan hatott az eljárás a "genetikai kódjára", a géneket azonban csak 1953-ban fedezték fel, a kódolást pedig csak jó egy évtizeddel később kezdték a tudósok megérteni.


Véres gyémántban Danny Archer megérkezik a dél-afrikai repülőtérre, és elmegy két nő mellett. Ők Leonardo DiCaprio édesanyja és nagyanyja.


Coetzee ezredes több jelenetben is afrikaansul beszél, ami az őt alakító, dél-afrikai származású színész, Arnold Vosloo anyanyelve.


A film végén Solomon Vandy előadást tart egy konferencián a véres gyémántokról. Ez az esemény a valóságban is megtörtént, mégpedig 2000-ben Kimberleyben (Dél-Afrikában).


Abban a jelenetben, amikor Maddy telefonon beszél Archerrel, állítólag utólag, számítógéppel rajzoltak a kicsorduló könnycseppet Jennifer Connelly szemébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése