2013. október 19., szombat

Lego Batman: A film


Legózni jó, erről valószínűleg a világon sok millió gyerek vélekedik hasonlóan. A Lego ugyanakkor hatalmas biznisz is, és a dán játékgyárral társulni manapság már egyre inkább megéri, hiszen rengeteg terméket és/vagy szolgáltatást lehet eladni és/vagy reklámozni a kis műanyagfigurákkal. Nincs ezzel másképp a videojáték- és filmipar sem, ami már több mint 10 éve működik együtt a Legoval, ennek eredményeképp újabb és újabb animációs filmek születnek olyan ismert szereplőkkel, mint például Indiana Jones, a Star Wars-univerzum karakterei vagy éppen Monty Pythonék. A legújabb animációs film a DC-képregények figuráit vonultatja fel.
Miután Bruce Wayne elhappolta előle Az Év Embere-díjat, Lex Luthor elnök akar lenni, ezért szövetkezik a Jokerrel, hogy az olyan gázt állítson elő, amitől az emberek mind őrá fognak szavazni. Batman és Robin azonnal a nyomukba ered, hogy megakadályozzák a bűnöző duó üzelmeit, no meg hogy visszaszerezzék azt a nagy mennyiségű kryptonitot, ami Luthor szuperfegyverét működteti - és amit a Denevérbarlangból loptak el. Feltűnik a színen még Superman, de Kétarctól és a Macskanőtől kezdve a Csodanőn át egészen a Villámig sok más szereplő is bekapcsolódik a hajszába.
A film stílusa és története a Lego Batman 2 című játékon alapul, de nem egy motívum fedezhető fel a mozifilmekből is (pl. a fekete ruha, Arckham gótikus épülete, a vegyianyaggyár stb.).Ez egy gyerekfilm, egyértelműen ők az elsődleges célcsoport. Azért emelem ezt ki ennyire hangsúlyosan, mivel a képregény-rajzfilmek nagy része inkább a tiniknek, ill. a fiatal felnőtteknek készül, ők azok, akik egyrészt értik a különféle utalásokat (sok történethez szükséges az adaptált képregény ismerete), másrészt - és gondolok itt az olyan alkotásokra, mint például a Justice League - The Flashpoint Paradox vagy a Superman: Unbound - korhatár szempontjából is beleférnek a "látottakba" (értsd: lövöldözés, verekedés, robbanások, esetenként vér és gyilkosság). A Lego Batman egy olyan rajzfilm, ami kiválóan alkalmas arra, hogy a kisebb gyerekekkel megismertesse a DC világát - anélkül, hogy a komorabb hangvételű történetek "mély vízébe dobná őket".Nincsen tehát különösebb agresszió, noha akad pár verekedés és nem kevés rombolás is (pl. Joker és Luthor óriásrobotja eléggé átrendezi Gotham City látképét), de a Lego-környezet miatt mindez megmarad a komikum szintjén. Sok vizuális/verbális geget és poént is beleszőttek a történetbe, amik felnőtt fejjel nézve nem különösebben viccesek (nagy részük legalábbis), de egy kisgyerek egészen biztosan remekül tud szórakozni a rengeteg blődségen.Mindenképp érdemes kiemelni a pazar látványt, ami napjaink komputeranimációs technikájának kiválósága. A textúrák, a tárgyak, és a különféle fizikai szimulációk (zuhogó eső, lezuhanó kisebb-nagyobb Lego-darabok stb.) egyaránt lenyűgöző minőségűek. Az 5.1-es hangkeverés is szépen megdolgoztatja a házimozirendszert, a szinkronhangok derekasan teszik a dolgukat; az egyetlen ismertebb színész Clancy Brown (pl. Starship Troopers, A remény rabjai stb.), aki Lex Luthor hangját kölcsönzi. A legjobb szereplő szerintem a Joker, aki ezúttal sajnos nem az állandó hangján (Mark Hamill) szólal meg, de Christopher Corey Smith viccességben és orgánumában is ügyesen hozza a nagy előd szintjét.
A zenei világ elég erőteljesen idézi meg Danny Elfman klasszikus soundtrackjét, Superman feltűnésekor pedig John Williams főtémája hallható - amire amúgy egy poén is ki van hegyezve.

Fontos tehát, hogy a saját keretei között vizsgáljuk ezt a filmet, hiszen ami egy felnőtt számára szórakoztató, az egy másik korosztálynak nem biztos (és fordítva). Kissé gyermetegek a figurák, elég egyszerű a történet és a cselekmény (bár egy érdekes fordulat akad), de a film így is simán beleillik napjaink átlagos gyerekmozijainak sorába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése