2018. augusztus 4., szombat

Ellenség

Denis Villeneuve és Jake Gyllenhaal a Fogságbannal párhuzamosan forgatta ezt a minimál... hmm... mi is ez? Scifi? Fantasztikus film? Thriller? Esetleg ezek mind együtt?

A lényeg, hogy egy kanadai-spanyol koprodukcióról van szó, főszereplője pedig egy szürke egyetemi tanár, aki egy nap azzal próbálja feldobni egyforma hétköznapjait, hogy megnéz egy DVD-t, amit a kollégája ajánlott. Az egyik jeleneteben döbbenten fedezi föl, hogy egy színész egy az egyben úgy néz ki, mint ő. A tanár kíváncsiságból nyomozni kezd, és hamarosan kiderül, hogy a színész közel lakik hozzá, így amikor sikerül megszereznie a telefonszámát, felveszi vele a kapcsolatot.

Ez is egy tipikus WTF???-mozi, főleg azért, mert a végén nincsen magyarázat, nem derül ki, hogy akkor most mi is van. Mondjuk, már az első jelenet is elég elborult, a végekép láttán pedig Franz Kafka is elismerően csettintene a nyelvével.

Utánaolvasva szintén nem derül ki, hogy mi a két férfi titka, már ha van nekik egyáltalán. Nem ikrek, nem klónok, nincs szó tudathasadásról... vagy mégis? Nem tudjuk meg, a válasz a nézőre van bízva. Már ha van válasz...

Nagyon erős, nyomasztó atmoszférájú (Villeneuve ebben nagyon jó), érdekes a képi világa, és bár lassú a cselekmény tempója, biztosan halad előre. Nem az a körömrágós feszültség, ugyanakkor Jake Gyllenhaal lazán képes elvinni a hátán egy ilyen filmet, de hát erről szól a tehetség, ugyebár. Egy kis szerepben Isabella Rossellinit is láthatjuk.

Minimál kamaradráma/scifi (?), a végén komoly mindfuck-kal, de aki szereti az ilyesmit, megtalálja benne a számítását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése