2019. október 12., szombat

Időbevándorlók

A Beforeigners az HBO Europe első norvég sorozata. Az alapötlet érdekes, a megvalósítás is egész jó, de azért van még hová fejlődnie.

Oslóban különös fények villannak fel a tengerben. Hamarosan kiderül, hogy a jelenségek során emberek bukkannak elő a múltból: a kőkorszakból, a viking érából és a 19. századból. Öt évvel később az "időbevándorlóknak" nevezettek próbálnak beilleszkedni a modern norvég társadalomba.
Egy nap egy kőkorszaki tetoválásokat viselő nő holttestét fedezik fel a tengerparton. Az ügyet Lars Haaland rendőr kapja meg és azzal együtt egy társat is Alfhildr Enginnsdottir személyében. A 11. századból való harcosnő az első időbevándorló, aki a rendőrség állományában van.

Várható volt, hogy a néhány évvel ezelőtt csúcsosodó menekültválságot és az annak hatásait azóta is viselő Európa esetét fel fogják dolgozni a filmművészetben is; a felvilágosultabb kormányok migránsozás helyett inkább előremutató megoldással próbálkoznak, ami nyilván nem megy egyszerűen, de legalább próbálják emberi módon kezelni a helyzetet. Nem nehéz tehát az aktuálpolitikai párhuzamot felfedezni napjaink és az Időbevándorlók között.

Az elgondolkodtató alaptéma ellenére azért még közel sem kiforrott a széria, a főszereplők kissé sablonosak (pl. drogozó rendőr, szemétkedő kolléga az őrsön, stb.), és az egymáshoz fűződő viszonyukon is bőven van még mit csiszolni.
Azon se csodálkozzunk, ha ismerősnek tűnik a sztori és a cselekmény, ezt ugyanis már 1988-ban kvázi ellőtték A földönkívüli zsaruban, csak ott idegen lényekkel.
Ennek ellenére érdekes a modern Oslóban ősembereket és viking harcosokat pl. iPhone-okkal látni, van egy különös hangulata az egésznek, Alfhildr karaktere helyből érdekesebb, mint Larsé, igen jók a mellékszereplők, a jelmezek és maszkok, szóval számtalan figyelemfelkeltő, jópofa ötlet akad, melyek sokat merítenek a skandináv mitológiából és történelemből - na meg szembesít minket azzal, hogy a régiekhez képest mennyire puhap...cs társadalomban élünk.

Mindezek ellenére a sorozatnak még építkeznie kell, hogy megtalálja az önálló(bb) hangját és stílusát, képes legyen fenntartani a feszültséget és az érdeklődést, na meg, hogy fény derüljön Alfhildr és a többi időbevándorló valódi származására. Az első felütés egész kellemes, várjuk tehát a második szezont.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése