2024. július 7., vasárnap

Tegyünk rendet a Star Wars-univerzumban! (figyelem, spoilerek!)


1977. május 25-én mutatták be George Lucas űrmeséjét, amely néhány év alatt trilógiává bővült, nézők generációit elvarázsolva pedig kulturális jelenséggé nőtte ki magát. Most mégis tegyük fel, hogy valaki sosem látta egyik filmet sem, de egy nap úgy dönt, hogy szeretné megismerni, viszont tanácstalan, hol és mivel kezdje. Hogyan kapcsolódnak egymáshoz a filmek, sorozatok, könyvek, képregények és videojátékok, és ezek miként illeszkednek a nagy egészbe? Próbáljuk meg kicsit szétszálazni ezeket!


Minden a 47 évvel ezelőtt bemutatott első filmmel kezdődött, melyben megismertük Luke Skywalkert, Han Solot, Leia Organát, Darth Vadert, a Galaktikus Birodalmat és a Lázadók Szövetségét. A film elképesztő siker lett, 23 milliós gyártási költségét megsokszorozva több mint 300 millió dollárt termelt, nyert hat Oscar-díjat, így kétség nem fért hozzá, hogy a szereplők kalandjai nem értek véget a Halálcsillag felett aratott győzelmi ünnepséggel, így készült el 1980-ban a folytatás, majd 1983-ban a trilógia befejezése. A második film premierje előtt ismét moziba küldték a Csillagok háborúját, ám kiegészítették egy epizódszámmal és alcímmel, így lett belőle Negyedik rész - Egy új remény. A folytatás teljes címe Ötödik rész - A Birodalom visszavág, a lezárás pedig a Hatodik rész - A jedi visszatér.

1978-ban került adásba a hírhedt Star Wars Holiday Special című tévéfilm (ebben debütált Boba Fett), ami annyira rossz lett, hogy a rajongók körében azóta is közröhej tárgyának számít. 1984-ben újabb tévéfilmet láthattak a nézők (Ewok kalandok - Bátrak karavánja), majd 1985-ben a Harc az Endor bolygón (mindkettő csak lazán kapcsolódik a fő filmekhez és eleinte nem is viselték a Star Wars főcímet), ezek mellett pedig a Droids és az Ewoks című rajzfilmsorozatok ‘85-ben és ‘86-ban.

Az Eredeti trilógia (tehát a 4-5-6. részek) után joggal merülhetett fel a kérdés, hogy hol van az első három epizód; erre Lucas interjúkban azt válaszolta, hogy amikor a ‘70-es évek elején írni kezdett, még egyetlen történetben gondolkodott, ám munka közben egyre csak dagadt a cselekmény, ami előbb három, majd legalább hat filmre elegendő alapanyagot biztosított számára, viszont a ‘70-es, ‘80-as években még nem állt rendelkezésre az a trükktechnika, ami lehetővé tette volna, hogy az ötleteit úgy valósítsa meg, ahogyan azokat elképzelte, és mivel nem óhajtott kompromisszumot kötni, inkább megvárta, amíg a technika a megfelelő szintre fejlődik.

A választóvonal a Jurassic Park volt 1993-ban, melyben a filmtörténelem során először szerepeltek számítógéppel készült, fotorealisztikus figurák. Miután a technikai feltételek ilyen módon adottá váltak, Lucas két dolgot tett: egyrészt, 1995-ben elkezdte írni vadonatúj filmjét, melynek az Első rész - Baljós árnyak címet adta (a kisfiú Anakin Skywalkerrel a főszerepben), 1997-ben pedig moziba küldte az Eredeti Trilógia felújított változatát korábban kivágott és bővített jelenetekkel, többek között a digitális Jabbával, akinek Han Solo beszélgetés közben rálép a farkára. (A filmekben eszközölt összes módosítás és javítás amúgy külön cikket érdemelne…)

A Baljós árnyak 1999-ben került mozikba (több szereplő is számítógéppel készült, pl. Jar Jar), folytatása a Második rész - A klónok támadása lett 2002-ben, ami felvezette a 2003-ban indult Cartoon Networkös sorozatot, vagyis a Klónok háborúját (amit a Dexter laboratóriuma és a Pindúr pandúrok guruja, Genndy Tartakovsky dirigált).

2005-ben került mozikba a Harmadik rész - A Sith-ek bosszúja, majd 2008-ban elindult (és egészen 2020-ig futott) az első, teljes egészében 3D animációval készült széria, A klónok háborúja (az azóta elsőszámú atyaúristenné váló Dave Filonitól), melynek moziban is vetített pilotjában bukkant fel a “modern” Star Wars egyik legismertebb és legnépszerűbb figurája, Ahsoka Tano.

Sokak meglepetésére Lucas 2012. október 30-án potom 4,05 milliárd dollárért eladta a Star Wars jogait a Disney-nek, ami 2014. április 25-én bejelentette, hogy új Star Wars kánont indít, a régi történeteket pedig Legendáknak nevezi át, vagyis a Jedi eseményei után gyakorlatilag kukázták az összes addigi történetet és szereplőt, hogy újraalkossák az endori csatát követő… tulajdonképpen mindent, átemelve ugyan motívumokat és karaktereket, ámde mégis Kánonon kívülre helyezve több évtizednyi egységes és ellentmondások nélküli Star Wars “történelmet”, beleértve a Sötét Birodalmat (melynek élén rövid ideig Luke és a Császár klónja állt), az Új Köztársaságot (melynek később Leia lett az államfője), Luke házasságát és az új Jedi-rend megalapítását, stb.

Ha rosszmájú akarok lenni, a Legendákat csak azért tartották meg, mert az is termelte a pénzt, de a hosszú távú üzleti tervek egyértelműen a Kánonra épültek, melynek lényege, hogy az egyszerűség és a gyorsabb gyártás, nagyobb profit kedvéért a Disney maga alkotta meg a Star Wars folytatását, nulláról felépítve egy új idővonalat, melyben nem kell vesződnie régebbi események, szereplők, bonyolult kapcsolati hálózatok, előzmények és összefüggések (a “bővített univerzum”) bemutatásával.

Az első “saját” Disney-széria a 2014-ben induló Lázadók lett (A Sith-ek bosszúja és az Új remény között játszódik), az eleinte kissé infantilis stílus pedig világossá tette, hogy fő célközönségének a gyerekeket tekinti. Habár Lucas sokszor nyilatkozta, hogy a Star Wars-szal saját gyerek- és tinikora matiné-mozielőadásainak történeteit, hangulatát és hőseit kívánta megidézni, filmjei pedig fantasztikus mesék, ő inkább a nagyobb gyerekeket célozta alkotásaival.

A Lázadók idővel maga mögött hagyta az egyszerű megoldásait és komolyabbá vált, “felnőtt”; egyik legnagyobb dobása pedig az lett, hogy az első évad végén behozták Ahsokát, aki így összekötötte a régi és az új idővonalat; ezt követőenően pedig felbukkantak olyan jól ismert szereplők is, mint pl. Obi-wan, Yoda mester, Threepio, Rex, Maul, és persze Darth Vader.

2015-ben került mozikba az első Kánonos mozifilm, a J. J. Abrams által rendezett Az ébredő Erő, mely a Hetedik rész alcímet viselte - és most megint kavarjuk meg kissé a dolgokat, ugyanis a maga idejében (1991 és ‘93 között) Timothy Zahn kultikus regénytrilógiáját (A Birodalom örökösei, Sötét erők ébredése, Az utolsó parancs) tekintették “hivatalos” 7-8-9. epizódoknak, nem pedig az ifjú Erő-érzékeny guberálólány, Rey és a Darth Vader unoka, Kylo Ren történetét.

Döbbenetes esemény volt Az ébredő Erő végén Han Solo halála, akit a saját fia ölt meg, miközben a Legendák szerint Han és Leia nem vált szét, hanem családot alapítottak, született három gyermekük, akik közül az egyik fiú valóban áttért a sötét oldalra, viszont nem az apját ölte meg, hanem Luke feleségét, később pedig a húga végzett vele.

Az új trilógia következő két részét, Az utolsó jediket 2017-ben, a Skywalker korát 2019-ben láthatták a nézők, a filmek színvonala viszont eléggé megosztotta a rajongókat; Az ébredő Erő lényegében az Új reményt másolta, Az utolsó jediket általában dicsérték, ráadásul ebben hosszú idő után először történt utalás Lengedák eseményekre (konkrétan Luke-tól), a harmadik rész bugyutasága miatt azonban nagyon sokan húzták a szájukat, és egyre többen kezdték a Lucasfilmet vezető Kathleen Kennedy-t a Star Wars első számú közellenségének tekinteni.

A trilógia mellett a Disney önálló mozikat is gyártott; a 2016-os Zsivány Egyes egyértelműen az új éra legjobb filmje, annak ellenére is, hogy története (az első Halálcsillag terveit ellopja egy csapat lázadó) más formában már olvasható volt egy regényben (A lázadás hajnala, 1998) és alapvetően úgy Kánon, hogy közben azért kicsit Legendák is.

A 2018-as Solo - Egy Star Wars-történet a fiatal Han Solo életét mesélte el - felemás sikerrel, és most nem arra gondolok, hogy a csibész koréliai ifjúi éveit már szintén feldolgozták könyvekben (Han Solo-trilógia, 1997-1998), hanem hogy a Disney nem volt elégedett az eredetileg felkért rendezők munkájával, ezért a filmet Ron Howard fejezte be, aki egy közepes, de azért korrekt iparosmunkát rakott le az asztalra, a remélt bevételek viszont elmaradtak, ezért a cég leállította a további filmek fejlesztését, helyettük a kisképernyőre és különösen az online platformjára koncentrált, azzal a céllal is, hogy kizárólag ott legyenek elérhetők mozgóképes Star Wars-tartalmak.

2017-ben elkezdődött az újabb animációs sorozat, A sors erői, 2018-ban az Ellenállás, majd a Rossz osztag és a japán animestúdióktól rendelt Látomások 2021-ben, a Históriák 2022-ben, a legkisebbeket célzó Fiatal Jedik kalandjai pedig 2023-ban.

A cég óriásit húzott azzal, hogy a világ egyik legnagyobb szórakoztatóipari vállalatcsoportjaként 2019-től a Disney+ nevű streaming felületén elérhetővé tette több évtizedes portfólióját, mindezt pedig megkoronázta a A Mandalóri című élőszereplős sorozattal, melynek főszereplője egy fiatal fejvadász, aki az egyik megbízása során összeakad egy cuki lénnyel, akiről kiderül, hogy Yoda fajába tartozik és hasonlóan Erő-érzékeny. A sorozatban talán Luke Skywalker feltűnése szólt a legnagyobbat; a Disney+ szárnyalt, Pedro Pascalból szupersztár vált, a boltok polcai pedig roskadoztak a Baby Yodás termékektől.

Ezt követően az ügyeletes geek-király, Jon Favreau 2021-ben elkészítette a Boba Fett könyvét, amely a hírhedt harcos kalandjait mesélte el, miután sikerült kikecmeregnie a sarlacc gyomrából (ahová még A jedi visszatér-ben zuhant). Noha Temuera Morrison (A klónok támadása után) ismét magára öltötte a beskar páncélt, a sorozat mérsékelt sikert aratott, a karaktert ugyanis eléggé családbaráttá tették, ami egyrészt ellentétes az eredeti figura kíméletlenségével és hideg céltudatosságával, másrészt megmenekülését az ezer éven át tartó emésztődéstől szintén feldolgozták már korábban más médiumokban.

Az egyik legendás harcos után egy másik is önálló sorozatot kapott: 2022-ben Ewan McGregor tért vissza Obi-wan szerepében a Kenobi című szériában, ami a Tatuinon bújkáló és a gyerek Luke-ra vigyázó jedi-mester életét követi nyomon. A szériában szerepel a kislány Leia Organa hercegnő, de Darth Vader is tiszteletét teszi.

A Disney ezután olyan sorozat fejlesztésébe kezdett, amely egy korábbi Kánonos mozifilmen alapult: az Andor a Zsivány Egyes egyik szereplőjéről szól, akit beszervez a még csak szerveződő Lázadás.

Talán ez a produkció akasztotta ki leginkább a rajongókat, ugyanis szinte alig van benne klasszikus Star Wars-elem; se fénykardozás, sem ismert karakterek, van helyettük viszont lassan építkező cselekmény és fokozódó feszültség, ahogy a Birodalom egyre erősebben szorítja a markába a galaxist. Stellan Skarsgård és Andy Serkis pedig akkorát játszik, hogy a fal adja a másikat.

A Disney+ 2023-ban vette fel kínálatába az Ahsoka című sorozatot, amely az immár felnőtt jedi lányt követte nyomon. Mint ahogy néhány rész után kiderült, ez gyakorlatilag egy élőszereplős Lázadók, pontosabban: évekkel annak vége után veszi fel a fonalat, így felbukkan benne Ezra, Hera és Sabine, valamint a rettegett Thrawn főadmirális (Lars Mikkelsen alakításában, aki az animációs sorozatban is szinkronizálta a karaktert). Hasonlóan a korábbi szériákhoz, melyekben valamelyik klasszikus szereplőt viszontláthattunk, itt Anakin Skywalker jelenik meg - akit ugyanúgy Hayden Christensen formál meg, mint 20 évvel korábban az előzményfilmekben.

2024 nyarán a furcsa magyar című Az akolitus indult el (tegye fel a kezét, aki tudja ennek a szónak a jelentését!); rendhagyó módon ez a történet körülbelül 100 évvel a Baljós árnyak előtt, A Köztársaság fénykora nevű vadonatúj regényciklus idején, pontosabban, annak végnapjain játszódik.
Az Andor mellett talán ez a széria váltotta ki leginkább a rajongók haragját, tekintve, hogy az első évad felében nem sok minden történik a lassú cselekményépítés és karakterbemutatáson túl, ráadásul az addig főszereplőnek hitt egyik figurát rögtön az első részben megölik. Az ötödik rész után aztán végre minden fanyalgó elégedetten csettinthetett, mert 20 évvel A Sith-ek bosszúja után talán a valaha volt legjobb fénykardpárbajt sikerült prezentálniuk a szereplőknek, igaz, nem várt fordulatban itt sem szűkölködik a cselekmény.

Szintén 2024-re van betáblázva a Sceleton Crew (magyar címe még nincs), ami A jedi visszatér után néhány évvel, a A Mandalórival párhuzamosan játszódik, főszereplője pedig Jude Law lesz.

Az évek során a Star Wars akkora franchise-zá nőtte ki magát, hogy a Disney előtt és után is voltak érdekes összefonódások, leginkább a Legoval, melynek köszönhetően 2011 és 2022 között több hosszabb-rövidebb film és sorozat készült Lego Star Wars gyűjtőcím alatt (pl. Padavan bajkeverők, Rémisztő mesék, Yoda krónikái, A Freemaker család kalandjai stb.)

És még mindig csak a filmekről és sorozatokról volt szó… de hogy semmi ne legyen ennyire egyszerű, érdemes megemlékezni arról a megszámlálhatatlanul sok könyvről, melyek az 1970-es évek közepe-vége óta megjelentek. Az első értelemszerűen az Egy új remény regényváltozata volt 1976-ban, néhány évvel később pedig már Han Solo kalandjat is lehetett olvasni, azóta pedig könyvek százait adták ki, melyek közül a legkorábbi 26 ezer évvel játszódik a Csillagok háborúja előtt, a legkésőbbi pedig négy évtizeddel A jedi visszatér után. És ezek csak a Legendák… A Kánonba tartozó könyvek durván 450 évet ölelnek fel, és az ehhez az idővonalhoz tartozó filmeket, sorozatokat és azok eseményeit, ill. szereplőit taglalják.

Magyarországon a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban jelent meg először Star Wars, ráadásul alig néhány évvel a filmek után, már 1980-ban. Az aranykor a ‘90-es években volt, amikor a Valhalla Páholy kiadta a Thrawn-trilógiát, majd az azt követő években egyre-másra jelentek meg különféle Star Wars-regények.

Jelenleg a Szukits rendelkezik a hazai jogokkal, ám tudni kell, hogy 17 év után, június 30-cal beszüntetik a kiadást, amit gazdasági okokkal magyaráztak. Új címek már biztosan nem jelennek meg náluk, és a meglévő kötetek értékesítése is véget fog érni. Hogy ki veszi át a hazai Star Warst, egyelőre nem tudni. A licenszdíjak, fordítási, nyomdai és terjesztési költségek olyan magasak, hogy nem biztos, hogy megéri mindezt a vevőkre hárítani, főleg egy annyira aprócska piacon, mint a magyar, ahol még a Star Wars is rétegműfajnak számít. Nyilván, aki akarja, bármelyik könyvet meg tudja rendelni külföldről eredeti nyelven.

Ami a Star Wars képregényeket illeti, azok a könyvekhez hasonlóan szinte egy időben a legelső filmmel jelentek meg. 1977 óta címek százai kaphatók, sokáig a Marvelnél voltak a jogok, jelenleg pedig a Dark Horse rendelkezik velük. Magyarországon 1982 óta kaphatók Star Wars képregények, az első A Birodalom visszavággal közel egy időben jelent meg Cs. Horváth Tibor és Fazekas Attila jóvoltából - tulajdonképpen engedély nélkül, de akkoriban, a vasfüggöny innenső oldalán ezzel nem sokan törődtek. A híres képregényekből azóta van felújított, kiváló minőségű, keménytáblás verzió is, de az eredeti példányokért akár több tízezer forintot is elkérnek.

Videojátékok: természetesen ezek is a filmek idején jelentek meg először; az első 1978-ban, még engedély nélkül Apple II-re, az első hivatalos pedig egy évvel később. Eleinte főleg játéktermek számára fejlesztettek játékokat, később viszont otthoni gépekre is kiadták őket, pl. Atarira, Amigára, C64-re, a kézi eszközök elterjedésével pl. GameBoy-ra, Vii-re és Switch-re, majd konzolokra, pl. Nintendora, PlayStation-re vagy Xbox-ra, de persze, PC-re, Androidra és iOS-re is. Az elmúlt több mint negyven évben száznál is több játék jelent meg; a jogok eleinte a Lucasfilm alá tartozó LucasArts-nál voltak, a Disney után pedig az Electronic Arts vette át azokat.

Nehéz rangsorolni a legjobb, legsikeresebb játékokat, de sokak véleménye szerint ezek a következők: A Birodalom árnyai (A Birodalom visszavág és A jedi visszatér között játszódik), Episode I: Racer (A Baljós árnyak ideje), Jedi Knight 2 (A jedi visszatér után), Jedi Academy (A jedi visszatér után), Knights of the Old Republic (4000 évvel a Csillagok háborúja előtt), Battlefront II (A jedi visszatér és Az ébredő Erő között), Republic Commando (a Klónháború idején), Fallen Order (A Sith-ek bosszúja után 5 évvel) és annak folytatása, a Survivor (5 évvel a Fallen Order után).

Ami a jövőbeli terveket illeti, a Disney pontosan tudja, hogy aranytojást tojó tyúk van a birtokában, ezért biztosak lehetünk abban, hogy a következő években is tobzódni fogunk a Star Warsos tartalmakban, de ezek részletei hétpecsétes üzleti titkok. Vannak már bejelentett projektek, pl. A Mandalóri mozifilm (2026. május), ill. lesz második szezonja az Ahsokának és az Andornak is. Fejlesztenek egy jelenleg még cím nélküli mozifilmet Taika Waititi rendezésében, de James Mangold is lehetőséget kap A jedik hajnala idején (a Csillagok háborúja előtt 25 ezer évvel) játszódó film készítésére, ezen kívül Dave Filoni és Sharmeen Obaid-Chinoy is készülhet a direktori teendőkre egy-egy produkcióban, utóbbi tervei szerint Rey kalandjait vinné tovább. Elvileg lesz egy Zsivány Osztag- és egy Lando Calrissian-film is, ám ezek státusza egyelőre nem ismert.

Mint látható, a Star Wars elmúlt közel 50 évben végtelen sokféleség fordult elő végtelen kombinációkban, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag lehetetlen tökéletesen szétszálazni az egyes idővonalakat, azok eseményeit és szereplőit, egymásra gyakorolt hatásait. Ha nagyon ráérnék, mindent, de szó szerint mindent betáplálnék egy mesterséges intelligenciába, hadd tanulmányozza kedvére az 1977-től napjainkig tartó időszakot, figyelembe véve minden történést és jelentéktelennek tűnő apróságot, hogy aztán a végén kijöjjön valamilyen érdekes eredménnyel.

Ami e sorok íróját illeti, én személy szerint a Legendákat tartom a “valódi” Star Warsnak, ezt szerettem meg a ‘80-as, de főleg a ‘90-es évek óta, innen vannak a filmjeim és a több mint száz könyvem. Nekem ez a Star Wars. Az első és egyetlen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése