2016. szeptember 7., szerda

Donnie Darko

Kultfilm. Mindfuck. Az egyik legelborultabb időutazós (?) sztori. Másfél évtizeddel ezelőtt ilyen debütáló alkotások is születhettek, és bár Richard Kelly mozija független produkció volt, nem csak a fesztiválokon lehetett találkozni vele. Manapság, amikor már a csapból is remake-ek, rebootok és folytatások ömlenek, nehéz elképzelni az ilyet, de 2001-ben még volt rá lehetőség.

A történetről nehéz lenne bármit is mondani, mert az olyan, akár egy Moebius-szalag, de nagy vonalakban annyi, hogy egy Donnie Darko nevű srác különös álmot él át, amiben egy Frank nevű óriás nyúl elárulja neki, hogy nemsokára vége lesz a világnak.

A hátralévő napok eseményei mind összefüggenek egymással; plusz van lezuhanó repülőgép-hajtómű, hipnózis, és persze utazás a lélek sötét bugyraiba. Ez Jake Gylenhaal első abszolút főszerepe, és kiválóan megoldja az egyáltalán nem könnyű feladatot.

Rejtély (legalábbis számomra), hogy Kelly mit akart kifejezni ezzel a filmmel, de a hangulatteremtés mindenesetre nagyon ott van, továbbá kisebb mellékszerepekben is hírességeket láthatunk (pl. Noah Wyle, Drew Barrymore, Mary McDonnell, és persze Patrick Swayze).

A rendezői változat 20 perccel hosszabb a mozis verziónál, a különbségek itt olvashatóak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése