2013. június 12., szerda

Paperman


A remek Love you more után hadd osszak meg veletek egy másik rövid gyöngyszemet, ezúttal a Walt Disney Animationstől. A Paperman egy alig 6,5 perces animációs-film, ami idén Oscar-díjat nyert.
Bár jellegzetesen Disneys stílusról beszélhetünk (kicsit olyan, mintha újraértelmezték volna Roger és Anita találkozását a 101 kiskutyából), mégis van benne báj (nem giccs!) és kedves humor, miközben akár némi komolyabb mondanivalót is felfedezhetünk benne (monoton robotolás a munkahelyen vs. fuss a vágyaid és céljaid után stb.).

A megvalósítás vegyíti magában a komputeranimációt és a hagyományos kézi rajzolást, ami pedig a formanyelvet illeti, a szemfülesek biztosan felismerik a mágikus realizmust az egyik jelenetben. A fekete-fehér színvilág kifejezetten illik az egyszerű kis történethez, mint ahogy az 1940-es évekbeli környezet, ill. a virtuális "kamerakezelés" is egy olyan klasszikus korszakot idéz, amikor a forma még ugyanannyit számított, mint a tartalom.
Érdekesség, hogy nem hangzik el egyetlen értelmes szó sem, csupán zörejek és zene hallható, a cselekmény azonban - hiszen a film vizuális műfaj - így is tökéletesen érthető és követhető.


A film megtekinthető például itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése