2019. december 11., szerda

Az ír

Frank Sheeran egyszerű teherautó-sofőrként kezdett, aztán egy benzinkútnál összetalálkozott egy segítőkész férfival, onnantól kezdve pedig minden megváltozott; Frank egyre befolyásosabb emberekkel ismerkedett meg, emelkedett a ranglétrán, hamarosan pedig a maffia fontos tagjává vált. Egy nap a fuvarozó-szakszervezet hírhedt vezetőjével, Jimmy Hoffaval hozta össze a sors, akivel barátok lettek, de a keményfejű és makacs Hoffa egyre kellemetlenebb szálkát jelentett bizonyos emberek szemében.

Martin Scorsese régi vágású gengsztermozit forgatott a Netflix számára, eközben sokak álma valósult meg: újra együtt játszottak a leghíresebb Scorsese-színészek, Robert DeNiro, Al Pacino, Joe Pesci és Harvey Keitel.
De Niro olyan, mint szokott, Pacino nála erőteljesebb alakítást nyújt (a karaktere miatt is), nekem viszont jobban tetszett Joe Pesci visszafogott, mégis remek játéka. Kiemelném Anna Paquint is, akinek nyúlfarknyi, de emlékezetes szerepe van, és hát azért nem lehetett semmi Al Pacinoval táncolni.

A hírhedt CGI-fiatalítás kapcsán egyetértek azokkal, akik szerint nem zavaróak a digitális ráncfelvarrások; élethűek, természetes hatásúak, viszont az nagyon látszik, hogy mégis csak 80-hoz közeli embereket látunk, hallunk mozogni és beszélni, ami más hangulatot teremt, mint egy fiatalabb színész játéka.

Bár olyan klasszikussá, mint az Aljas utcák, a Nagymenők vagy a Casino, nem fog válni, Az írnek azért így sincs semmi szégyellnivalója. Teljesen korrekt Scorsese-mozi, ami lazán hozza azt a szintet, amit megszokhattunk a Mestertől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése