2019. március 26., kedd

Tű, cérna, szerelem

Egy újabb indiai (francia koprodukció) film, aminek a magyar címében szerepel a szerelem szó, noha a történet nem igazán erre van kihegyezve, de az eredeti címmel nem tudtak volna mit kezdeni a nézők. Az ezerízű szerelem (eredetiben The Lunchbox - Az ételhordó) után itt van a Tű, cérna, szerelem, ami valójában Sir, vagyis Úr/Uram - és ez megint csak mennyivel kifejezőbb; egyáltalán nincsen szükség szájbarágós magyarázatra, hogy figyelj, hát itt erről lesz szó, szerelem, hö! Meg tű és cérna, mert a lány szabó/divattervező szeretne lenni, tetszik érteni, ugye?!

Ratna, a fiatal falusi özvegyasszony Mumbayban szolgál egy gazdag építésznél, hogy pénzzel támogassa húga tanulmányait. A nő és a férfi eleinte szigorúan munkakapcsolata lassú fordulatot vesz, ahogy Ashwin fokozatosan ráébred arra, hogy a világon csupán egyvalaki iránt érez bizalmat, ez pedig nem más, mint Ratna. Kapcsolatuk (?) elé azonban több akadály is gördül.

Nem, ez nem egy nyálas romantikus film, nincsenek nagy sírások és összeborulások, hepiendet se keressünk, és hiányoznak az indiai mozikra jellemző monumentális külsőségek, tánc- és dalbetétek is. Ez "csak" egy egyszerű, meghitt, kedves, melegszívű emberi történet, ami után már úgy vágyik a néző (én legalábbis biztosan) a rengeteg amerikai szuperbaromság és egymást halomra gyilkoló mozik után, akár egy falat kenyérre.

A mondanivaló tipikusan indiai (társadalmi szokások, elvárások és azok kihatásai az egyénre), de a nyugati néző számára is könnyen érthető a kritika.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése