2012. augusztus 17., péntek

Sir Arcszőr


Nem is olyan rég emlékeztem meg a kopasz vagy ritkuló hajú filmesekről, így az az igazságos, ha azok számára is szentelek egy bejegyzést, akik velük ellentétben jóval komolyabb szőrzettel rendelkeznek.




Hollywood legújabb kori történetének legdúsabb bajuszát alighanem Tom Selleck viselte, ill. viseli, hiszen az egykori Magnum időről időre leborotválta bajszát, hogy aztán nem sokkal később látványosan visszanövessze.



A leghíresebb hollywoodi bajusz azonban akkor is a filmtörténelem egyik legnagyobb alakjáé, Charlie Chapliné, aki a Csavargó figurájának megalkotásakor addig válogatott egy jelmeztárban, míg meg nem született a halhatatlan kisember, akinek egykor valószínűleg jobb sora volt, de később lecsúszott, szíve aranyból van és imádja a szép lányokat.
Chaplinnek amúgy soha nem volt bajusza vagy szakálla, aprócska ál-kefebajuszát saját maga ragasztotta fel, ezzel téve teljessé a keménykalapos, sétapálcás karaktert.
Hitler hatalomra kerülése idején Chaplin nyíltan kijelentette, hogy a náci vezér tőle lopta a bajuszát, a diktátort végül az azonos című filmben alaposan ki is figurázta.



Tom Selleck nagy "bajuszriválisa" nem más, mint Burt Reynolds, aki kaszkadőrből avanzsált színésszé, nevét pedig olyan mozgalmas filmek tették ismertté, mint pl. a Smokey és a bandita, a Hooper, a kaszkadőr, a Hajrá, Fegyencváros, az Ágyúgolyófutam stb.
Idősebb korára a szerepválasztásai már kevésbé bizonyultak szerencsések (pl. Sztriptíz), ugyanakkor Selleckhez hasonlóan ő is meg-megvált néha híres bajszától, ám később mindig visszanövesztette, hiszen így ismerte és szerette meg világ.



A baltával, dinamittal, kénsavval és láncfűrésszel faragott arcú Danny Trejohoz annyira hozzátartozik a bajusz, mint a machete, kés, gépfegyver, pisztoly vagy gránát, no meg a börtöntetkók. Habár néhány filmjében ő is "csupaszon" szerepelt (pl. Kémkölykök 2.), de mexikói badass-karaktere mindenképp bajusszal teljes.



Danny Glover a Halálos fegyver első részében még bajusz-szakáll-kombót viselt, utóbbitól a filmben meg is szabadult, hogy Roger Murtaugh kissé fiatalabbnak tűnjön, aki épp akkor kap új társat, amikor már alig pár éve van a nyugdíjig. Ezzel pedig minden a feje tetejére áll, hiszen Martin Riggs alaposan belekavar a családját húsz körömmel védő őrmester életébe, aki már túl öreg ehhez a szarhoz. Kollégáihoz hasonlóan Glover is sok filmben szerepelt jellegzetes bajusza nélkül (pl. Predator 2.).



Eddie Murphy bajusz nélkül olyan, mint a Dallas Bobby nélkül. Az egykor sokat ünnepelt színész-komikus-akciósztár évtizedek óta viseli bajszát, attól csak néhány jobb és több felejthető szerep kedvéért szabadult csak meg (pl. Amerikába jöttem, Norbit).



A Miki egér-fülű Clark Gable a '30-as, '40-es évek Hollywoodjának bájgúnár-színésze volt, aki nők ezreinek szívét törte össze azzal, hogy nem őket, hanem Scarlett O'Harát választotta. Vékonyka bajuszkájával és férfias megjelenésével a kor egyik nagy bálványának számított.



Gable magyar megfelelője leginkább Jávor Pál, aki minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb magyar színésze volt, az első magyar férfi filmsztár. Az 1940-es években amerikai filmekben is szerepelt, ám jelentős áttörést nem tudott elérni, így hazatért.
Akár grófot, akár mezei gazdát játszott, Jávor Pál ruhája mindig tökéletes szabású volt, csizmája fényes, autója és bajsza elegáns, ő maga snájdig, a legszebb nőkkel csókolózott, sokat énekelt, és akár búsongva, akár szilajul, mindig példás szakértelemmel mulatott cigányzenével.



Jean Dujardin Oscar-díjat érdemlő módon mutatta be A némafilmesben Hollywood aranykorát, amikor a múlt század '20-as '30-as éveinek fordulójában berobbant a hangosfilm, amely egycsapásra kiszorította az akkori színészek többségét a filmiparból. Dujardin vékony bajsza a kor mozisztárjainak (pl. Douglas Fairbanks) stílusát követi.



Douglas Fairbanks volt az egyik első amerikai akciósztár, aki (többnyire) maga hajtotta végre vakmerő mutatványait. Chaplin kortársa és jó barátja (együtt alapították a United Artist nevű filmstúdiót) a némafilmkorszak idolja volt - olyan filmekkel, mint a Zorro álarca, A három muskétás, a Robin Hood vagy A Fekete kalóz.



Hogy John Cleese nem teljesen épelméjű, az teljesen nyilvánvaló. A közkedvelt komikus a brit abszurd humor jeles képviselője, a Monty Python-csapat alapítótagja, aki a társulat tévés szereplései után is jelentős sikereket ért el pl. a Waczak szállóval vagy épp a későbbi Python-filmekkel.



Martin Lawrence színészi tehetségéről vagy épp viccességéről erősen megoszlanak a vélemények, az azonban tény, hogy akadtak már jó pillanatai (nem egy Eddie Murphyvel), és persze kollégájához hasonlóan ő is bajuszt visel, igaz, ő is nem egyszer borotválta már le egy szerep kedvéért (Gagyi mami 1-2.).



Lawrence másik "állandó társa" Will Smith, akivel szintén már több filmben játszottak együtt (Bad Boys 1-2.). Smithnek gyakorlatilag a karrierje eleje óta van bajusza, rapperként és színészként is jellemző rá eme nemes arcszőr, amitől csak néhány esetben szabadult meg (pl. Ali).



A magyar származású Edward James Olmos (tehát nem "olmosz", hanem "olmos") szintén a különféle bajuszaival együtt vált híressé, melyek az általa leggyakrabban megformált karakterek szinte "kötelező" védjegye (pl. Szárnyas fejvadász, Miami Vice stb.), habár sok más színésztársához hasonlóan ő is néha levágta (pl. a Battlestar Galacticában, bár abban is szerepelt bajusszal néhány epizód erejéig).



Carl Weathershöz szintén úgy hozzátartozik a bajusz, mint például Woody Allenhez a fekete SZTK-keretes szemüveg, noha - mily meglepő - ő is többször leborotválta már.



Nincs ezzel másképp Billy Dee Williams sem, aki - játsszon akármit, akármilyen filmben - örök életére Lando Calrissian, a bespini Felhőváros sima modorú kormányzó bárója marad A Birodalom visszavágból. Érdekesség, hogy Tommy Lee Jones és Aaron Eckhart előtt ő is belebújt a Batman-univerzum híres gothami ügyészének, Harvey Dentnek a bőrébe (1989-ben), de karrierjét főleg kisebb költségvetésű és Zs-kategóriás filmek jellemzik.



Az elegáns bajszot viselő Biggs Darklighter (Garrick Hagon) Luke Skywalker barátja volt a Tatuinon, Luke példaképe, akinek sikerült felvételt nyernie a Birodalmi Haditengerészeti Akadémiára, hogy aztán onnan később dezertáljon és csatlakozzon a Lázadókhoz. Biggs Luke-kal repült együtt az első Halálcsillag ellen a Yavin 4 mellett, és az életét adta azért, hogy Luke-nak elég ideje jusson becélozni a Halálcsillag reaktorának apró hőkivezető nyílását.



Brian O'Halloran a New Jersey-i Quick Shop Dante nevű fiatal eladója, akinek nem elég, hogy barátnője állandóan azzal nyaggatja, hogy előtte hány pasival volt dolga, de még a szomszéd dilis tékás is folyton rajta lóg.
Kevin Smith kultikus Shop-stop című filmjének második részében a Quick Shop porrá ég, így Dante és Randal kénytelenek egy gyorsétteremben munkát vállalni, ahol szintén csak úgy hemzsegnek az eszement figurák.



A szakállas, hosszú hajú és szűkszavú Néma Bob megformálója, továbbá a "kevinszmisz-filmek" írója-rendezője, Kevin Smith a valóságban egy roppant kedves ember. Bolondul a képregényekért és a filmekért, óriási Star Wars-fanatikus, így nem ismer kegyelmet, ha a Szent Trilógiát kell védelmébe venni. Hogy a fajok közti erotikáról már ne is beszéljünk...



Habár Gerard Butler általában nem visel szakállat, egyik legnagyobb filmsikerében, Frank Miller és Zack Snyder látványos képregény-adaptációjában mégis így volt látható. A 300 csak úgy dagad a tesztoszterontól, a Snyderre jellemző lassításoktól és a Millerre jellemző vértől.



Sam Elliott szintén hol rövidebb, hol hosszabb szőrzettel jelenik meg filmjeiben, ám nagy bajsza számára is az egyik legjellemzőbb karaktervonása, ennek pedig számos cowboy- vagy katonaszerep a bizonyítéka.



A Star Trek - The Next Generation című sorozat Riker parancsnokát alakító Jonathan Frakes a széria indulásakor még csupasz arcával próbálta elcsavarni a (valószínűleg nem túl sok) női néző és Deanna Troi tanácsadónő fejét, hogy aztán a harmadik szezontól már szakállasan mosolyogjon a kamerába. Arcszőrzetét annyira megirigyelte Data, az Enterprise robot-tisztje, hogy saját maga is kipróbálta, milyen érzés, hogy aztán az Űrlázadás című (kilencedik) mozifilmben azt is megtapasztalhassa, milyen baba androidpopsi-simaságú tud lenni a parancsnok arca (merthogy akkor leborotválta férfias ékét).



Mel Brooks normál esetben szintén nem visel semmilyen arcszőrt, ám az 1987-es Űrgolyhók Skroob elnökéhez legalább annyira hozzátartozott vékonyka bajuszkája, mint Yoghurthoz a Schwarz, amely - mint tudjuk - bennünk lakozik.



Peter Sellers kétbalkezes, de önmagát rendkívül sokra tartó Clouseau felügyelője A Rózsaszín párduc-filmekből szintén hetyke kis bajuszkát visel, hiszen egy valamirevaló francia rendőr elképzelhetetlen lenne eme arcdísz nélkül. Ilyen még egy sempanzmazsomnak sincs ugyebár...



A leginkább valami rágcsáló és egy róka bűnös viszonyából származó egyedre hasonlító Steve Buscemi az egyik legjobb amerikai karakterszínész, aki számos filmben tűnt már fel kisebb-nagyobb szerepekben. Az egykori tűzoltó szinte mindig valamilyen kis bajuszkával és/vagy szakállkával szerepel, ez ugyanúgy hozzátartozik megjelenéséhez, mint csorba fogai és táskás szemei.



Tom Skerritt határozott vonásai eleve vezető szerepet betöltő figurák, katonatisztek, politikusok eljátszására predesztinálta a színészt. És persze a leggyakrabban ő is szakállt vagy bajuszt visel.



Sean Connery lelkes skót hazafi és persze az első és örök James Bond. Az egykori testépítő már viszonylag fiatalon elkezdett kopaszodni, amit idővel bajusszal és/vagy szakállal kompenzált. Mindez azonban akkor sem tudja eléggé megmagyarázni a Zardoz című 1974-es sci-fit, melyben Zedet játszotta, alighanem minden idők egyik legröhejesebb jelmezében.



Robert Shaw legismertebb szerepei szintén összeköthetők valamilyen arcszőrrel. A cápában hosszú barkóval, míg A nagy balhéban elegáns, hátranyalt hajjal egészítette ki megjelenését.



Richard Dreyfuss az amerikai filmipar egyik régi bútordarabja, aki szerepelt már drámában, horrorban, vígjátékban és sci-fiben. Szerepeire jellemző, hogy sok esetben valamilyen szakállas-bajuszos figurát játszik el (pl. Cápa, Csendszimfónia, Alibi törzs stb.).



A country-énekes és színész Kris Kristofferson szintén többnyire szakállal, de legalább bajusszal szokott feltűnni a filmekben, elég, ha csak például a Konvojra vagy a Penge-filmekre gondolunk.



Morgan Freeman szakállal/bajusszal vagy anélkül egyformán remek színész, a leggyakrabban mégis ezek valamelyikével látható. Nevét igazán Kevin Costner Robin Hoodja kapcsán ismerte meg a világ, míg a Millió dolláros bébiért megkapta a legrangosabb filmes elismerést, az Oscar-díjat.



A fekete komikusok koronázatlan királya minden vitán felül Richard Pryor volt, aki olyan más afroamerikai komikus-színészeknek jelentett példaképet, mint Eddie Murphy vagy Whoopi Goldberg. A szélesebb közönség főleg Gene Wilderrel közös filmjei miatt imádta (Dutyidili, Zsák a foltját stb.), de az Eddie Murphy rendezésében készült Harlemi éjszakák is sokak kedvencévé tette.



Alacsony, nagypofájú, ronda és még üvegszeme is van. Ő Sammy Davis Jr., aki a '60-as, '70-es évek egyik legnagyobb és legkedveltebb fekete énekes színésze volt. Egyik legismertebb szerepe A dicső tizenegy, de feltűnt még az Ágyúgolyófutam második részében és persze a saját nevét viselő tévéshowjában is.



Az új-zélandi Peter Jackson maga is olyan volt, mint egy hobbit, mielőtt összeszedte volna magát: alacsony, borzas hajú és kövér. A leginkább a Hullajó, na meg A gyűrűk ura-trilógiáról ismert rendező trükkstúdiója, a Weta Digital új szintre emelte a különleges trükktechikákat, melyeket előszeretettel alkalmaz más filmjeiben is (pl. King Kong).



Az egykori kamionsofőr, James Cameron újabban szakáll nélkül él, de ezt megelőzően évtizedeken át nagy szakáll és bajusz mögé rejtette arcát, eközben pedig olyan nagysikerű filmeket rendezett, mint a Terminátorok, az Aliens, a Titanic stb.



A világ egyik leghíresebb és legjobb rendezője, akinek munkássága egyszerűen felbecsülhetetlen - még akkor is, ha a színvonal olykor igencsak hullámzó. Ő Steven Spielberg. Ennyi.



Spielberg egyik legjobb barátja és alkotótársa, aki 1977-ben filmtörténelmet kezdett írni "űrfilmjével". George Lucas azóta is ugyanazt a történetet írja, ami miatt sokan fanyalognak, de a Star Wars attól még egy olyan megismételhetetlen jelenség, amire soha többé nem lesz példa.



Stan Winston szakálla és bajsza ellenére sem volt szép ember, de hogy zseni volt, ahhoz kétség sem férhet. Nélküle a filmtörténet ma nem lenne az, ami. Terminátor, Aliens, Predator, Ollókezű Edward, a Jurassic Park dinoszauruszai... és még hosszasan lehetne sorolni.



Joel Silver szintén nem a szépségéről híres, azt is mondhatnám: szegény olyan csúnya, mint egy troll. Alacsony, nagy az orra, kövér és szőrös. Valamit azonban mégis nagyon tudhat, hiszen ő az egyik leghíresebb akciófilm-producer, aki nélkül a világ ma szegényebb lenne többek közt egy Mátrix-trilógiával.



Charles Bronson felmenői közt tatárok is voltak, ennek is köszönheti jellegzetes vonásait. Megjárta a második világháborút és volt boxoló is. A western- és háborús filmek mellett (pl. Volt egyszer egy vadnyugat, A hét mesterlövész, A piszkos tizenkettő), sok akciófilmben is szerepelt (pl. Bosszúvágy-sorozat), mellyel a markáns arcú színész a '60-as, '70-es és '80-as évek egyik ikonikus sztárja volt.



Frenreisz - Bujtor - István az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb magyar színházi és filmszínész volt, akinek neve egybeolvadt Bud Spencerével, akinek a hangját kölcsönözte az olasz pofozógép filmjeiben (Piedone-sorozat, ill. a Terence Hillel közös filmek). Legismertebb filmes figurája Ötvös Csöpi, az állandóan a felfüggesztés szélén táncoló balatoni rendőr, akinek munkamódszerei igencsak kérdésesek.



Carlo Pedersoli, alias Bud Spencer egykor sudár termetű úszóbajnok volt, később azonban filmezni kezdett, majd szakállt növesztve és némi plusz kilót magára kapva összeállt egy állandóan mosolygó, kék szemű, szőke sráccal, Mario Girottival, azaz Terence Hilllel, hogy végigpofozzák a '70-es és '80-as éveket. Csak a Puffin adhat erőt és mindent lebíró akaratot! - mondta a Kincs, ami nincsben, hogy aztán elkészítse kedvenc kajáját, a hagymás babot. Magyar hangja természetesen Bujtor István.



Clint Eastwood felfedezője, Sergio Leone többet tudott Amerikáról és a westernről, mint maguk az amerikaiak, bár soha életében nem dolgozott az Újvilágban. Ennek köszönhetőek az olyan filmtörténeti alkotások, mint például a Dollár-trilógia, a Volt egyszer egy Amerika és a Volt egyszer egy vadnyugat.



Sára Sándor magyar operatőr és filmrendező, a '60-as és '70-es évek magyar filmművészetének egyik meghatározó alakja. Készített dokumentumfilmeket, és dolgozott együtt többek között Szabó Istvánnal, Huszárik Zoltánnal és Kósa Ferenccel.



Stanley Kubrick, az egyik legnagyobb hatású angol filmrendező volt. 2001 - Űrodüsszeia, Ragyogás (amit Stephen King utál), Dr. Strangelove, Acéllövedék, Mechanikus narancs... soroljam még?



Chuck Norrist egyszer megharapta egy mérgeskígyó, ami néhány órával később el is pusztult. Nem mertem nem beválogatni ebbe a listába a farmeres forgórúgás mesterét, a '80-as és '90-es évek egyik legnagyobb akciósztárját, akinek hírneve újabban a róla szóló - amúgy igaz - viccek révén "öregbül".


Bár Lous Gossett, Jr. szerepválasztásaival kapcsolatban sok kérdést lehet feltenni (pl. Cápa 3., A büntető), az tény, hogy jellegzetes kopasz feje és bajusza senki mással össze nem téveszthetővé teszi az amúgy Oscar-díjas színészt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése