2012. augusztus 18., szombat

Híres színészek a Star Trekben


A Star Trek immár több mint 40 éve része az egyetemes televízió-, film-, és science fiction-történelemnek. Most azonban ne erről essék szó, hanem azokról a színészekről, akik az évek során feltűntek a különböző sorozatokban és/vagy mozifilmekben, és akiket sokkal inkább a mozivászonról ismerhet a nagyérdemű, semmint a tévéképernyőkről.




Kezdjük rögtön Mark Lenarddal, aki minden bizonnyal az egyik „leghűségesebb” Star Trek-színész és mellékszereplő. Lenard játszott az eredeti sorozatban, később pedig ő lett Sarek, a vulkáni nagykövet, mely szerephez a későbbiekben többször is visszatért: feltűnt a TNG-ben, a Spock nyomában, A hazautazás és A nem ismert tartomány c. mozifilmekben, ill. klingon kapitányt alakított az első egész estés filmben, 1979-ben, valamint az animációs sorozathoz a hangját is kölcsönözte.



A Star Trek atyja, Gene Roddenberry 1966-ban az Enterprise szakácsát alakította 2 epizódban is.



Ugyan kinek kellene bemutatni a híres komikát, Whoopi Goldberget, aki Guinant játssza a TNG-ben? A művésznő legjobb női mellékszereplő kategóriában Oscar-díjat nyert a Ghost c. filmeben nyújtott alakításáért, ill. önálló előadói estjeiről, valamint az Oscar-gálák háziasszonyaként is emlékezhetünk rá. Whoopi az eredeti Trek-sorozat Uhurájának hatására kezdett a színészet felé kacsintgatni. 28 TNG epizódban szerepelt, ill. feltűnt a Nemzedékek és a Nemezis c. filmekben is.



A következő ismert arc Tony Todd. A TNG-ben ő volt Kurn, a klingon, Worf testvére, a DS9-ban pedig az idős Jake Siskot játszotta, míg a VOY-ban alfa hirogenként tűnt fel, alaposan elmaszkírozva. Tony leginkább a Kampókéz című horrorfilmből lehet ismerős a filmbarátok számára.



Ronny Cox a Robotzsaru című filmben, 1987-ben az OCP teljhatalmú urát játszotta, ill. Az emlékmásban szintén egy nagyhatalmú cégvezetőt, de a TNG-ben két epizódban is ő alakította Edward Jellico kapitányt.



Ha már Robotzsaru, meg kell említeni Kurtwood Smitht is, aki Robo ellenfelét, Clarence Boddickert, az őrült gyilkost játszotta, de még ez előtt ő volt a Föderáció elnöke A nem ismert tartományban, valamint a Voyagerben Annoraxot, az idővonalat elszántan helyreállítani akaró idegen kapitányt, az Időhajó parancsnokát is alakította, és feltűnt a DS9-ben is.



És akkor még mindig Robotzsaru. :) A címszereplő Peter Weller John Frederick Paxtont játszotta az Enterprise két epizódjában is. Paxton volt a vezetője egy a földönkívüliekkel szemben létrehívott szervezetnek, ill. az ő „jóvoltából” született meg T’Pol és Trip közös gyereke, aki később életét veszítette a nem kompatibilis emberi és vulkáni DNS-szerkezet miatt. Weller szerepelt a második Robotzsaru-filmben is, és a szürreális bio-horrorban, a Meztelen ebédben, valamint Az elhagyott bolygó c. sci-fiben. Érdekesség, hogy gyakorlott hosszútáv- és maratoni futó. (És szerepelt a második új Star Trek-mozifilmben is.)



És akkor még mindig Robotzsaru. :D Az első Robocop-filmben egy fontos mellékszerepben tűnt fel Miguel Ferrer (aki amúgy George Clooney unokatestvére), de a Spock nyomában c. filmben első tisztként láthatta a nagyközönség (meg aki ismeri az arcát...).



A gyönyörű Ashley Judd első fontos filmes szerepét a TNG-ben kapta, ahol két epizódon át a szemrevaló Lefter zászlóst, Wesley Crusher barátnőjét alakította.



Louise Fletcher, a kitűnő színésznő leginkább a Száll a kakukk fészkére c. filmből lehet ismerős, azonban a trekkerek a DS9 Kai Winnjeként utálhatták meg egy életre, ahol 1993 és 1999 között 14 epizódon át játszotta a Bajor vallási vezetőjét.



A veterán színész, Brock Peters Cartwright admirális szerepében két Trek-mozifilmben is feltűnt (A hazatérés, A nem ismert tartomány), de ő volt Ben Sisko kapitány édesapja is a DS9-ban, összesen 6 epizódban.



William Sadler arca sokaknak lehet ismerős a különféle tévé- és mozifilmek valamelyik rosszfiújaként. A DS9-ban egy flottatisztet, Sloant alakította, aki nem kis összeütközésbe kerül Sisko kapitánnyal.



A brutálarcú Brian Thompson leginkább a Kobra c. Stallone-filmből ugorhat be az akciófilmek kedvelőinek. Sajátos fizimiskája miatt általában negatív szerepekben látható. A DS9-ban a festett arcú idegent, Inglatut játszotta (Quark neki akart elsózni egy rakomány tulabogyót), míg az Enterpriseban Valdore admirálisként szerepelt (3 részben). A Nemzedékek c. filmben egy klingon bőrébe bújt.



John Rhys-Davies, az Indiana Jones-filmek Sallah-ja, ill. a Sliders c. sci-fi sorozat professzora, A gyűrűk ura Gimlije, valamint számos tévéfilm szereplője a reneszánsz itáliai polihisztorának, Leonardo DaVincinek a karakterét öltötte magára a Voyager több epizódjában is. Ő volt Janeway kapitány holografikus mentora (és ő kiabálta ki az ablakon Firenze kárörvendő lakóinak, hogy „- Ostoba firenzeiek!!!”, valamint egy balszerencse-sorozat következtében – a Doktor mobil holoemitterével – elkerült egy idegen bolygóra, amit Amerikaként mutatott be a szintén odakeveredő Janewaynek.)



A népszerű tévéfilm- és sorozatszínész, Ed Begley Jr. fontos szerepet kapott a Voyager egyik dupla-epizódjában. Ő volt Henry Starling, aki a jövőbeli technológiák összegyűjtésével (pontosabban: összelopkodásával) óhajtotta bebiztosítani saját előremenetelét. Neki köszönheti a Holodoki, hogy mobil holosugárzóra tett szert egy időutazásos kaland során, a világ pedig a mikrocsipek és a digitális korszak beköszöntét.



John Savage neve egyet jelent a híres Hair c. musical naiv fiatalemberével, aki – mielőtt elmenne Vietnámba – egy hétvégét New Yorkban tölt, helyi hippikkel. Savage volt a Voyager Rudy Ransom kapitánya is, aki a Delta kvadránsból akarta hazavinni az embereit – bármi áron.



Kirstie Alley, mielőtt még lebabázott volna a Nicsak, ki beszél?-filmekben, szemrevaló és karcsú (!!!) vulkáni tiszt volt, aki leckét kapott Kirk kapitány mellett arról, hogy a szabályokat bizony néha elég rugalmasan is lehet kezelni. Mindez a Khan haragja alcímű, második mozifilmben volt.



Nem egy ismert színész karrierje kezdődött valamilyen Star Trek-filmmel. Így volt ezzel Christian Slater is, aki mozis pályája kezdetén egy rövid, pár mondatos szerep erejéig feltűnt A nem ismert tartományban, mint kommunikációs tiszt.



Ricardo Montalban számtalan tévéfilmben és sorozatban szerepelt, így az egyik legemlékezetesebb Trek-rosszfiú, Khan (a TOS-ból, és a Khan haragja c. filmből) szerepe csupán az egyik állomás volt rendkívül sokszínű színészi pályájának. Utolsó filmszerepe a Kémkölykök harmadik részének lökhajtásos, tolószékes nagypapája volt.



Christopher Lloyd, a Vissza a jövőbe-filmek bolondos professzora, és megannyi mozifilm szereplője a Spock nyomában című, harmadik Trek-filmben a klingon Kruge-ot játszotta, aki a Teremtés-projekt titkaira akarta rátenni a kezét – kevés sikerrel.



Egy másik Christopher, Plummer, a sokat foglalkoztatott tévé- és mozifilmszínész szintén játszott klingont, mégpedig A nem ismert tartomány Chang tábornokát, aki kopasz fejével, ill. az apró klingon-címerekkel ékesített szemfedőjével vált emlékezetessé.



Malcolm McDowell, az egyik legismertebb brit színész, a Mechanikus narancs, és számos más film rosszarcú szereplője, ill. legutóbb a Hősök c. sorozat egyik mutánsa, a Nemzedékek című hetedik Trek-film negatív főszereplője volt, vagyis Dr. Tolian Soran, aki mindenáron vissza akart jutni a Nexusba, és e tervének megvalósításához bármit és bárkit képes lett volna feláldozni.



James Cromwell a trekkerek szemében egy és ugyanaz Dr. Zefram Cochrane-nel, a részeges feltalálóval, aki kifejlesztette a térhajtást (a Földön), és elsőként teremtett kapcsolatot egy idegen világ lakóival. Mindez a Kapcsolatfelvétel c. filmben látható. A hórihorgas Cromwell sok filmből lehet ismerős; ő volt Babe malac gazdája az azonos című filmekben, ill. A királynőben ő játszotta Fülöp herceget, II. Erzsébet férjét, valamint Will Smith mellett láthattuk az Én, a robot c. filmben is.



Az egyik legismertebb fekete színésznő, Alfre Woodard Cochrane asszisztenseként, Lily Sloane-ként tűnt fel szintén a Kapcsolatfelvételben. Alfre számos tévéfilmben és sorozatban játszott, de mozifilmekben is elő-előfordul időnként.



Az olasz és arab felmenőket is maga mögött tudható F. Murray Abraham az Űrlázadás Ad'har Ru'afo nevű szereplőjeként tűnt fel. Abraham legismertebb filmje, amiért – igencsak megérdemelten – Oscar-díjat is kapott, az Amadeus, melyben Mozart riválisát, Salierit játszotta.



Az extravagáns rockénekes, és a drogdílerek kedvence, Iggy Pop, a DS9 egyik epizódjában egy worta bőrébe bújt.



Dwight "The Rock" Johnson profi pankrátorként kereste a kenyerét (nem is rosszul), míg a második Múmia-filmben rá osztották a Skorpiókirály szerepét. Azóta nagyjából teljesen felhagyott a pankrációval, és kizárólag filmezéssel foglalkozik. Azonban még pankrátor-korszakában szerepet vállalt a Voyager egyik részében, melyben egy illegális küzdősport-meccs bajnokaként próbálta ellátni Hetes baját. Jellegzetes, szemöldökfelhúzós bevonulását itt is eljátszotta.



Kirsten Dunst, az egyik legtehetségesebb fiatal, amerikai színésznő egyik korai szerepe a TNG-ben volt. Kisrten - még mindig - kislányként ezután már olyan sztárokkal játszhatott együtt, mint Brad Pitt és Tom Cruise (Interjú a vámpírral). A kötelező tiniszerepek után ő lett Mary Jane Watson a Pókember-filmekben, de az európai filmművészetbe is belekóstolt, mégpedig Lars Von Trier dirigálása mellett (Melankólia).



Zachary Quintot nem kell bemutatni azoknak, akik szeretik a Hősök c. fantasztikus sorozatot. A mutáns képességekre vadászó gyilkos, Sylar, az egész világon ismertté tette Quinto nevét és arcát. A fiatal Spockot játszó színész 3 Trek-filmre írt alá szerződést.



Eric Bana az egyik legismertebb kortárs, ausztrál színész, akinek első komolyabb szerepe az Ang Lee-féle Hulk volt, de dolgozott Spielberggel is a Münchenben. A J. J. Abrams-féle Star Trekben egy igencsak veszélyes romulán harcost alakít.



Winona Ryder az utóbbi időkben kissé háttérbe szorult, ill. leginkább bolti lopásai révén emlékezhetünk rá. A ’90-es években számos ismert filmben szerepelt, pl. Kisasszonyok, Szirének, Drakula, Alien 4. stb. Az új Star Trek-filmben Spock anyját játssza.


Ron Perlman karrierje során már annyi furcsa alak bőrébe bújt (maszkok révén olykor szó szerint is), hogy esetében szintén csak egy állomás volt a Nemezis alcímű mozifilm egyik rémánjának, a Remus alkirályának szerepe.



A fiatal Tom Hardy (nem mintha most olyan öreg lenne...) harmadik nagyobb filmszerepe szintén a Nemezisben volt. Picard kapitány klónját, Shinzont alakítja, aki le akar számolni a szomszédos bolygón élő romulánokkal, hogy a Remust végre előtérbe kerüljön hosszú évek mellőzése és elnyomása után.

14 megjegyzés:

  1. Eric Bana isteni színész, imádom! A másik Boleyn-lány és a Trója is még pl. a nevéhez fűződnek - természetesen a zseniális Nero-alakítása mellett :-)

    Ha már az új Star Trek-et is belevetted, ne feledkezzünk el az angol Simon Peggről sem, aki a ST XI-ben az "új" Scotty-t játszotta. Ismert lehet még pl. a Paul című filmből. Hatalmas arc ő is :-)

    VálaszTörlés
  2. Igaz, igaz. :)
    Sőt, nemrég néztem meg a Sherlock c. angol sorozat első két szezonját; a címszereplő Benedict Cumberbatch lesz a Star Trek II.(XII.) fő rosszfiúja. :)

    VálaszTörlés
  3. A jövővel még nem foglalkozom, "a jövő örökös változásban van" - hogy egyik kedvenc Star Wars-os karakterem szavaival éljek :-)

    VálaszTörlés
  4. Épp nemrég olvastam egy Yodás bölcseletet, aminek az volt az értelme, hogy a múlton nem érdemes rágódni, hiszen már úgysem változtathatsz rajta. A jövőn sem érdemes aggódni, hiszen az folyton mozgásban van, még nem alakult ki. Az itt és a most, vagyis a jelen az, ami igazán számít, akkor kell cselekedni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Yoda karakterének hatalmas és mély buddhista jelleget adtak ezekkel a valódi keleti bölcsességekkel, ám a buddhistákkal ellentétben ő nem feltétlenül passzív szemlélője az eseményeknek. Ha kell, odateszi magát keményen. Csípem a kisöreget :-)

      Törlés
  5. Belebújtam újra ebbe a cikkbe és azon kuncogtam, hogy milyen jó dolog, hogy a Star Trek-ben még a negatív szereplőket is imádja az embert. Még Kai Winn-t is, pedig ő aztán tényleg negatív, utáljuk is rendesen, közben meg, ha megjelenne egy con-on, ugyanúgy körbezsongnánk, ahogy a pozitív szereplőket és biztos, hogy nem lenne paradicsom- és tojásdobálás :-D
    Khan meg minimum 2 nemzedék hölgyeinek szívét tudhatja magáénak :-D

    Egy kis kiegészítés: Tony Todd (aki szintén nagy kedvenc) a DS9-ban is játszotta Kurn-t egy epizódban, a Sons of Mogh-ban :-)

    És egy naaaagy kiegészítés, mert szerintem az egyik legfontosabb visszatérő szereplője a Star Trek-nek (annyira, hogy én sem vettem észre először a hiányát, annyira az állandó szereplők közé sorolom magamban, pedig nem az): Jeffrey Combs, a DS9 Brunt-ja, Weyoun-ja, Tiron-ja és Kevin-je, a VOY Penk-je és az ENT Krem-je és Thy'lek Shran-je :-)
    Őt pedig többek között számos horrorfilmből, pl. a már klasszikusnak számító Re-Animatorból, a Fortress-ből, vagy a 4400 c. sorozatból lehet ismerni.

    VálaszTörlés
  6. Pont a Kai Winnt alakító színésznő, Louise Fletcher, szintén Oscar-díjas. :)

    Igen, Jeffrey Combs szintén egy hűséges színész, viszont szerintem ő nem olyan ismert, mint pl. egy Christian Slater. Ez a cikk nem a mennyiségről szól, hanem az ismertségről. :) Persze, ennyi erővel Marc Lenardot is simán kihagyhattam volna, de hát ő mégiscsak évtizedek óta a "család tagja". :D
    Ehelyett Combsról az Érdekességek a Star Trek-ben c. cikkben emlékeztem meg jobban, csakúgy, mint Vaughn Armstrongról, aki már több mint tucatnyi különböző karaktert alakított a sorozatokban.

    http://filmkockablog.blogspot.hu/2011/06/star-trek-erdekessegek.html

    VálaszTörlés
  7. Tudom, hogy Oscar-díjas, de nem ezért lenne körberajongva egy con-on, hidd el :-) A mondanivalóm lényege az volt, hogy a Star Trek-rajongók a negatív karaktereket játszó színészekért is ugyanúgy rajonganak, mint a pozitív karakterekért.

    Jeffrey Combs nem ismert?? :-O Dehogynem :-)) Nekem pl. Christian Slater neve mond jóval kevesebbet Star Trek-en kívül. És még egyiké-másiké :-)

    VálaszTörlés
  8. Ismert, ismert, csak számomra nem. A Re-animátorral persze én is tisztában vagyok, de Slater pl. elég sok nagyfilmben is szerepelt, így pont őt szerintem sokkal többen ismerhetik, akár arcról is. A 90-es években nagy névnek számított.

    VálaszTörlés
  9. Nekem meg tök ismeretlen név, tényleg csak a Star Trek-ből ismerős. Ellentétben Jeffrey Combs-szal, aki az általam már említett és népszerű Fortress egyik főszereplője volt (többek között).
    Sajnálom, hogy ennyire kimarad ebből a blogból, szerintem többet érdemelne :-(

    VálaszTörlés
  10. Ismerek egy Fortress c. filmet, Christohper Lambert a főszereplője. Ez az?

    Ne sajnáld, nem ismerhetsz minden színészt, mint ahogy én sem ismerek mindenkit. :)

    Majd kiegészítem Combs-t, ne csüggedj. :)

    VálaszTörlés
  11. Igen, ez az a film. Lambert egyik partnere pedig a szemüveges, hosszú hajú tudóska, aki kiszedi belőlük a robbanó ketyeréket és számítógépzseni, ő Jeffrey Combs :-)

    VálaszTörlés
  12. Akkor tehát az az a film. :)
    Combst még mindig majd kiegészítem. :)

    VálaszTörlés