2019. január 14., hétfő

Ratsasan

Nem tudom, hogy Indiában mennyi sorozatgyilkos tevékenykedett az évek során, vagy hány film készült sorozatgyilkosokról, mindazonáltal a műfaj kicsit mintha kilógna a megszokott bollywoodi keretek közül, bár ez nyilván az amerikai filmek megszokottsága és hatása miatt lehet.

A Ratsasan (jelentése: démon) főhőse egy Ravi nevű fiatalember, aki a sorozatgyilkosságok megszállottja, nagy álma, hogy egyszer rendezhet egy erről szóló mozit, ám mivel a producerek következetesen visszadobják a forgatókönyvét, jobb híján rendőrként helyezkedik el (hmm... a Star Trekes Gene Roddenberry is hasonló cipőben járt...). Az újonc járőr hamarosan az események középpontjába kerül, amikor szembetalálkozik egy különös üggyel: meggyilkolt diáklányok tetemei bukkannak elő, a nyomok pedig arról árulkodnak, hogy egy sorozatgyilkos tevékenykedik.
Ravi felettesei minél hamarabb le akarják zárni az esetet, azt se bánják, ha egy bűnbakot kerítenek valahonnan, a fiatal rendőr ezért a saját szakállára kezd nyomozásba.

A színes, nagyszabású stílus nem igazán illik a sorozatgyilkosos témához, képileg és dramaturgiailag sokkal inkább a sötét és baljós hangulatú hollywoodi módszer működik, ennek hiányában viszont kevessé vehető komolyan az indiai verzió.

Szerencsére táncbetétek nincsenek, csak két érzelmes dal meg egy alapvetően felesleges, stílusidegennek ható komikus jelenet, ráadásul a film hosszú is (140 perc), de mindezektől eltekintve a sztori működik, még ha nem is szolgál újdonságokkal, hiszen minden ilyet láttunk már; a nyomozás, a személyes szál, a gyilkos azonosítása, a végső leszámolás mind-mind ismerős lehet amerikai (vagy francia, dán, svéd, stb.) filmekből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése