2015. április 3., péntek

Bootleg Universe-filmek

Górcső alá vettem négy rövidfilmet, melyek közül három az ún. Bootleg Universe műhelyében készült, azaz ismert/kedvelt franchise-ok alapján, profi alkotók közreműködésével. Ez helyből meghatározza a színvonalat is, tehát nem holmi amatőrök filléres szárnypróbálgatásairól van szó, mert bár tisztelet a kivételnek, de a jó rajongói film elkészítéséhez alkalmasint nem árt némi szakmai tapasztalat, na meg tehetség.

 
The Punisher: Dirty Laundry

A 2012-ben készült rövidfilm főszerepeben Thomas Jane, vagyis a második Megtorló látható, de feltűnik Ron Perlman is.
A történet igen egyszerű, lényegében csak egy hosszabb jelenet: Frank Castle egy fizetős mosodába tart, amikor az utcán szemtanúja lesz, ahogy egy kegyetlen bandavezér (Sammi Rotibi) be akar szervezni egy gyereket drogdílernek. Castle nem avatkozik közbe, ehelyett átsétál a szemközti boltba, ahol vesz magának egy italt és röviden elbeszélget a tulajdonossal. Ennek hatására meggondolja magát, és egy whiskysüveggel kíméletlenül elbánik az egész bandával.
Ilyen az igazi Megtorló. Brutális, irgalmat nem ismerő. Bárcsak a "nagyfilm" is ilyen lett volna. Személy szerint továbbra sem gondolom Jane-t megfelelőnek Castle szerepére, mert túlságosan szépfiúsra vették vele a producerek a figurát, de azért tisztességgel teszi a dolgát.
A fényképezés és rendezés hozza a hollywoodi akció-átlagot, megkapjuk a kötelező "a hős nem néz vissza"-vonulást is lassítva, nagy meglepetések, fordulatok nincsenek, de nincs is rájuk szükség. Korrekt munka.
(A filmhez van magyar felirat.)


James Bond: In Service of Nothing

A Bootleg Universe-es feldolgozást James Bond sem kerülhette el, ám élőszereplős produkció helyett animációs film készült a 007-es kalandjaiból.
A kiöregedett titkosügynök, James Bond nem találja a helyét a megváltozott világban. Már nem dolgozik az MI6-nek, minden kapcsolata megszakadt a szervezettel. Egy nap úgy dönt, hogy felhasználja képességeit és tapasztalatait, csak éppen a "másik oldalon"; bérgyilkosnak áll, első megbízása pedig Franciaországba szólítja.
 
A rövidfilm legszembetűnőbb jellemzője, hogy fekete-fehér, továbbá az animáció olyan, mintha egy storyboardot, képes forgatókönyvet használtak volna fel a készítéshez, ezért aztán a jelenetek, beállítások nagyon filmszerűek. A főszereplő a Sean Connery-féle Bond, ez egyértelmű a megjelenése és persze a skót akcentusa alapján, és különben is sokak szemében ő az egyetlen és örök szuperügynök.
A folyamatos narráció, belső monológ szinte már a Sin Cityt idézi, a film pedig hangulatosan festi le az idős ügynök mindennapjait, ahogy próbálja megtalálni az útját a fiatalok között.
(A filmhez van magyar felirat.)


Final Transmission: John Connor

Ez már sokkal "rajongóibb" film (nem Bootleges produkció), ám ezen belül mindenképp a jobbak között van a helye, főleg a jól megírt forgatókönyvnek és a színészi játéknak köszönhetően. Az író/rendező, Rick Kingerski szintén ért a filmkészítéshez, csakúgy, mint az operatőr/VFX-szakember, Chris Bloomer.
A történet, ami ez esetben is inkább cselekmény, azt meséli el, hogy mi állt A terminátor hátterében, vagyis pontosan ki és miért küldte vissza a T-800-ast 1984-be, hogy végezzen Sarah Connorral.
A harcokba belefáradt, sebesült John Connor üzenetet rögzít leendő/egykori apja, Kyle Reese számára, és eközben elmondja neki a legszemélyesebb érzéseit önmagával, az anyjával, és a gépek elleni háborúval kapcsolatban.
A trükkökön látszik, hogy szerényebb büdzsé állt az alkotók rendelkezésére, de azért kihozták az effektekből a lehető legtöbbet, így tehát van sok zöldhátteres felvétel, és több 3D-animációt is láthatunk, például mozgó terminátorokat, sőt még egy digitális Arnold Schwarzenegger is tiszteletét teszi.
A főszereplő, Chris Golovchenko, ahhoz képest, hogy nem hivatásos színész, egész jól játszik, a sztori fordulata pedig simán van olyan érdekes, hogy könnyedén maga mögé utasítsa pl. A gépek lázadását (bár ez nem túl nehéz feladat...).
(A filmhez van magyar felirat, és érdemes
megnézni a trükkökről készített összeállítást is.)


Power Rangers: Unauthorized & Hardcore

A Power Rangers egy "ifjúsági" szuperhőssorozat, melyben öt álruhás fiatal harcol mindenféle szörnyek, és legfőképp egy Rita nevű gonosz boszorkány ellen. Ez esetben is egy márkáról van szó, amely több sorozatot és filmet foglal magában.
Amíg a sokak által ismert Power Rangers meglehetősen gyermekbarátnak számít, addig Joseph Kahn, rendező egy eléggé R-kategóriás, vagyis 18-as karikás adaptációt készített, melynek szereplői között megtalálható a Battlestar Galacticás Katee Sackhoff, valamint a Dawson és a haverokból James Van Der Beek, továbbá Will Yun Lee és Gichi Gamba.
A történet az immár felnőtt Kimmyről, Tommyról és Rockyról szól, arról, hogyan boldogultak a csapat feloszlása után, kivel mi történt felnőttként, ám múltjuk mindannyiukat elkíséri, Kimmynek ráadásul van egy titka is, ami a film végén alapvető fordulatot hoz.
A werkben is látható, hogy ez egy nagyon komoly produkció, sok embert és eszközt mozgattak meg a készítése során, nem kevés pénzt költöttek el, bár nyilván kevesebbet, mint egy "rendes" mozi esetében, mégis futotta belőle a "sztárokon" túl jelmezekre, felszerelésre, hangutómunkára, vizuális effektusokra stb. A családbarát Power Rangers után sokak számára jelenthet "felüdülést" ez a jóval sötétebb hangulatú, scifi-akció stílusú feldolgozás.
(A filmhez van magyar felirat.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése