2013. május 17., péntek

A kis hercegnő


A kis hercegnő
A kis hercegnő az angol-amerikai Frances Eliza Hodgson Burnett 1905-ben született regénye. Az írónő leginkább a gyerekek számára íródott műveiről ismert, azok közül is az egyik leghíresebb (amit hazánkban is ismerhetünk, ha máshonnan nem, akkor az 1993-as mozifilm kapcsán) A titkok kertje, amelyet - hasonlóan a Hercegnőhöz - többször is megfilmesítettek az elmúlt lassan száz évben. Nekem ezúttal A kis hercegnő hat részes, angol tévésorozat-verziójához volt szerencsém, amely a London Weekend Television megbízásából készült 1986-ban.

A történet Saráról szól, aki egy előkelő, londoni leányintézetbe kerül. Miután katona édesapja váratlanul meghal, gyermeke az addigi fényűző jómódból cselédsorba jut, ahol viszontagságok hosszú sorát éli át. A megpróbáltatásokkal teli időszak során komoly leckét kap az élet legfontosabb dolgaiból, és megtanulja, miként érezzen együtt a szegényekkel.

Ez a széria annyira jellegzetesen tévés, hogy például nem filmre, hanem videóra forgatták, ez azonban egyáltalán nem szokatlan a brit sorozatok esetében. A televíziós stílus ugyanakkor nem csak ennyiben meghatározó, hanem a színészi játékban, a forgatókönyv egyszerűségében, a képi világban, a rendezési eszköztárban, és még sorolhatnám. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy gyerekek alkotják film célközönségét, akik pont nem törődnek a filmes formanyelvi és dramaturgiai jellemzőkkel, sem a néhol erősen sarkított karakterekkel és szituációkkal, sem pedig a finoman (de azért nem túl erőltetetten) szájbarágott mondanivalóval és konklúzióval.
Ha eltekintünk a célközönség és a műfaj által megkövetelt egyszerűsítésektől, akkor egyfelől egy hiteles korrajz bontakozik ki a szemünk előtt, másrészt a film olyan kihalófélben lévő értékeket hoz vissza a köztudatba, mint például a barátság, az együttérzés, a könyörület, miközben arra is rávilágít, hogy aki tehetősebbnek született, annak kötelessége, felelőssége gondoskodni a kevésbé szerencsésekről.
Szerintem nagyon hasznos, hogy a mai gyerekeknek ilyesmibe is van módjuk betekintést nyerni, nem csak azt látják, ahogy az amerikai rajzfilmekben egymást gyepálják a szereplők. Némi túlzással élve, A kis hercegnő amolyan Twist Olivér és Nicholas Nickleby lányban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése