2019. május 8., szerda

Fermat szobája

Négy matematikus meghívást kap egy Fermat nevű ismeretlentől, hogy együtt hódoljanak a trükkös feladványok iránti szenvedélyüknek. A helyszín egy elhagyatott gabonaraktár, ahol a házigazda kényelmes szobát rendezett be vendégeinek, hamarosan kiderül azonban, hogy Fermat nem az, akinek hitték, a feladatok megoldásán pedig az életük múlik, hiszen a mobil eszközön érkező kérdésekre szinte azonnal kell válaszolni, időtúllépés esetén pedig a falak egyre közelebb húzódnak, így alig egy órájuk marad, mielőtt halálra préselődnének.

Kicsit A kocka, kicsit Agatha Christie Tíz kicsi indiánja, kicsit Teljesen idegenek, kicsit Az őslakó, kicsit Fűrész, szóval afféle minimál kamara-thriller, kevés szereplővel, egyetlen helyszínnel, de feszült alaphelyzettel és folyamatos suspense-szel.

A végeredmény korrekt, ám az amerikai zsánerhez szokott közönség talán nem találhatja elég "keménynek" a produkciót, és ami azt illeti, nem csak ebben akadnak hiányosságok, hanem a karakterek közötti viszonyokban és főleg a motivációkban, melyek kidolgozottak ugyan, de eléggé egyszerűek.
Az sem túl szerencsés, hogy bizonyos információkat muszáj volt szóban elmondani (ezek nyilván a nézőket célozzák, bár előreviszik a cselekményt is), ez pedig kissé teátrális hangulatot kölcsönöz a látottaknak.

Felemás a film; remek az alapötlete, a színészek is jók, képileg sem válik unalmassá, kiváló atmoszférát képes teremteni, csak itt-ott suta egy kissé, ám még így is bőven olyan szintet képvisel, ami mögött sok más alkotás elbújhat, ill. megmutatja, hogy kevés pénzből is lehet valami érdekeset, nem mindennapit készíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése