2018. november 24., szombat

A Sunset Limited

Tommy Lee Jones 2011-ben rendezte meg a Cormac McCarthy által írt színdarab alapján ezt a tévéfilmet az HBO számára.

Két férfi ül egy lakásban. Beszélgetnek. Hamarosan kiderül, hogy az egykori elítélt bűnöző, azóta vallásossá lett "Fekete" megmentette a Professzornak nevezett "Fehér" életét, amikor az öngyilkosságot kísérelt meg. A kialakuló vita során előkerül a hit, ami Fekete életét alapvetően meghatározza.

Nem könnyű alkotás, és most nem arra gondolok, hogy Jones és Samuel L. Jackson 1,5 órán keresztül nyomja a sódert (bár zömében Jackson), hanem a felvetülő témákra, melyek között akad filozófia, vallás, erkölcs... meglehetősen tömény ez így egyben, nem is mindig tudtam követni, na és a legfontosabb, hogy nem is voltam képes azonosulni (szerencsére) a központi témával, az öngyilkossággal.

Egy kétszemélyes kamaradráma színpadon valószínűleg jobban képes működni, filmen viszont nehéz dió, hiszen lényegében semmi nem történik, ezt kell viszont vizuálisan és dramaturgiailag úgy megoldani, hogy a néző ne aludjon el 10 perc után. Jones rendezésében ez a veszély ugyan nem fenyeget, de ha valakit nem érint meg a film (mint pl. engem), akkor igazából tényleg csak Jackson parádés alakítására lehet figyelni, bár Jones-nak is akadnak jó pillanatai, de ez a mozi láthatólag nem róla szól, max annyiban, hogy izgathatta a sztori és annak mondanivalója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése