2016. április 10., vasárnap

Boku dake ga Inai Machi - Erased

Némi túlzással, ha láttad J. J. Abramstől a Super 8-at és olvastad Stephen Kingtől az Az-t, akkor legalább nyomokban ismerős lesz az Erased című 12 részes anime-sorozat, ám azon túl, hogy említett filmben és regényben is gyerekek erednek egy-egy fantasztikus rejtély nyomába, a legtöbb hasonlóság véget ér.

A 29 éves manga-rajzolónak, Satorunak van egy különleges képessége: olykor spontán képes perceket visszamenni az időben, és ilyenkor alkalma nyílik valamilyen baj, pl. egy baleset megelőzésére. Miután egy este felfedezi brutálisan meggyilkolt édesanyja holttestét, a fiatalember elmenekül, nem sokkal később viszont újabb “ugrást” hajt végre, ám ezúttal nem percekkel, hanem 18 évvel korábbra kerül a múltba, a gyerekkorába, egészen pontosan abba az időbe, amikor egy ismeretlen elrabolt és megölt három kislányt, köztük Satoru általános iskolai osztálytársát, Kayo Hinazukit. A felnőtt tudatát megőrző fiú úgy gondolja, hogy összefüggés van a gyerekgyilkosságok és anyja halála között, ezért elhatározza, hogy bármi áron megvédi Kayót, és a múlt átalakításával megváltoztatja a jövőt.
Figyelem, e széria megnézésével érzelmi hullámvasútra ülünk fel, úgyhogy tessék a zsebkendőket jó előre bekészíteni; de nem kell aggódni, mert a japánok - bár bőven mérik az emóciókat - nem mentek el ízléstelen nyálba, szóval az is bátran belevághat a sorozat nézésébe, aki amúgy lábrázkódást kap attól, ha egy filmben sírnak.

A jobb animékre jellemző módon ismét sokrétű történettel van dolgunk, hiszen akad benne a gyerekszerelemtől kezdve a barátság és a család fontosságán át mindenféle szép gondolat, és persze több példát is láthatunk a kitartásra és az elszántságra, de az írók a különféle bölcsességeket sem felejtették ki, melyek annak ellenére megszívlelendő tanácsok, hogy az ilyesmi olvasva jól hangzik, kimondva azonban általában szájbarágó szokott lenni.
Szép karakterdizján és animáció, nem túl tolakodó zene, és ugyebár a sok érzelem... csupa pozitívum sorolható fel az Erased kapcsán, viszont célszerű erősen odafigyelni az eseményekre, mivel sok olyan információ és összefüggés hangzik el, melyeket egy idő után kissé nehéz mind észben tartani.
Aki már olvasott életében bármit Agatha Christie-től, annak számára biztosan nem lesz rakétatudomány rájönni, ki a gyilkos, amit természetesen nem árulok el, de azért a szereplők relatíve kis száma miatt tényleg könnyedén ki lehet következtetni az elkövető személyét.

Mint oly sok manga és anime esetében, az Erased-ből is készült élőszereplős változat, melynek főszerepében az a Tatsuya Fujiwara látható, aki a két Death Note-filmben Lightot alakította.

Az Erased újabb jó példa arra, amikor egy anime tökéletesen mellőzi mindazt, amit egy átlagember értetlenkedve szokott fogadni a japán rajzfilmekben (pl. hatalmas, csillogó szemek, matrózblúzos, miniszoknyás lányok, fantasztikus akciójelenetek, stb.).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése