2015. december 9., szerda

Korra legendája

Az eredeti Avatár-sorozat sikere arra ösztönözte az alkotókat, hogy folytatást készítsenek, így lett a 2012 és 2014 között a Nickelodeonon futó, négyszezonos sorozat főszereplője egy Korra nevű lány, az avatár következő inkarnációja.


Figyelem, a bejegyzésben spoilerek vannak!

Háttér:
Mintegy 70 évvel járunk az előző sorozat cselekménye utánZuko tűzúr és Aang avatár véget vetett a 100 éves háborúnak és létrehozta az Egyesült Nemzetek Köztársaságát, ahol hajlítók és nemhajlítók élnek együtt békében. A korábban elkülönült nemzetek közötti harmóniát szimbolizálja Köztársaságváros, egy modern metropolisz, ami egy korábbi Tűz Nemzet-kolónia helyén épült. Közel egymillióan lakják.
A várossal szemben, a Yue-öbölben fekszik egy sziget, amin a Levegő Temploma áll, a parttól nem messze pedig Aang óriási méretű szobra látható.
A város megjelenése leginkább az 1920-as, '30-as évekbeli New Yorkra, Sanghajra és Hongkongra hasonlít; az épületek, tárgyak, öltözékek stílusában főleg kínai hatások fedezhetőek fel, de számos amerikai és európai vonással is rendelkeznek.

Míg az Avatár - Az utolsó léghajlító környezete inkább a XIX. századi Ázsiát idézte meg, addig a Korra legendája egy technikailag sokkal fejlettebb környezetben játszódik: vannak autók, vonatok, villamos, rádió, motorral hajtott léghajók, stb.


Szereplők:
Miután az Avatár-ciklus új kört tett meg, Aang halála után egy Déli Víz Törzsbeli kislány, Korra lett az új Avatár. Az évek során otthonában sajátította el a tűz-, víz-, és földhajlítást, ám ahhoz, hogy a levegőt is uralja, Köztársaságvárosba kell utaznia, ahol Aang fia, Tenzin várja, hogy a tanítómestere legyen.
Az önfejű és szabadságszerető tinédzserlánynak nem csupán az avatár-szerephez kell felnőnie, de önmagáról is sokat kell még tanulnia, mielőtt beteljesíthetné sorsát.
Mako egy tűzhajlító harcos, rendőr, egy ideig pedig Korra barátja.
Testvérével korán elárvultak, így sokáig az utcán éltek, ám felkarolta őket egy bűnbanda, melynek évekig voltak a tagjai. Tiniként szakítottak a bűnöző életmóddal, és versenysportolók lettek Köztársaságváros profi hajlító bajnokságában.
Mako itt találkozott Korrával, akinek azonnal megtetszett a csendes, határozott fiú, ám Mako részéről eleinte nem volt kölcsönös a vonzalom, sőt egy másik lánnyal kezdett szerelmi viszonyt. Kapcsolata Korrával nem volt konfliktusmentes, nem is tartott túl sokáig, ám szakításuk után is barátok maradtak.
Bolin Mako öccse, ügyes földhajlító, és szinte minden szempontból testvére ellentéte. Örökké vidám és tréfálkozó, imádja a szép lányokat, ám sokszor nem tudja, mikor kéne hallgatnia, emiatt gyakran kerül kellemetlen helyzetekbe.
Amikor a Tűzmenyétek nevű profi hajlítócsapat tagjaként megismerkedett Korrával, szinte egy pillanat alatt belezúgott, ám idővel belátta, hogy túlságosan rámenős, ami nem fog eredményre vezetni, így hát feladta a próbálkozást, és csak barátok lettek a lánnyal.
Bolin egy őt ért támadás során ösztönösen rájött arra, hogyan irányíthasson lávát, de a fémhajlítással is próbálkozott. Egy ideig mozifilm-sztár is volt, amikor szerepelt néhány "mozgóban" mint Nuktuk, a Dél hőse.
Asami Sato egy iparmágnás lánya, a Jövő Művek tulajdonosa, miután apja együttműködött egy terroristaszervezettel, és emiatt börtönbe került.
A rendkívül csinos lány képzett mérnök, emellett jó harcos is, bár erre ritkán van szüksége. Mako barátnője volt, miután elgázolta motorjával a fiút az utcán, kárpótlásul pedig - és mert felismerte a bajnok hajlítócsapat kapitányát - meghívta vacsorára.
Korra feltűnésével a forrásait az avatár céljainak elősegítésére fordította, eközben viszont átalakult a kapcsolata Makóval, aki beleszeretett Korrába.
Tenzin Aang és Katara legfiatalabb gyermeke. A legerősebb élő léghajlító kimért modorú és szörnyen komoly ember, hiszen az ő vállán nyugszik annak a felelőssége, hogy megteremtse a levegő-nomádok új nemzedékét - emiatt viszont állandó céltáblája testvérei, főleg bátyja, Bumi élcelődéseinek. Szerencsére Tenzin képes olykor elengedni magát - némileg; főleg családja társaságában.
Ő volt a Köztársaság kormányzótanácsának egyik tagja, amíg át nem alakult a rendszer; miután megválasztották az első elnököt, Tenzin felhagyott a politikával, és minden idejét a léghajlítók tanításának szentelte.
Lin Beifong Toph idősebbik lánya. Fiatal korában Tenzin barátnője volt, ám a férfi végül mást vett feleségül, amit Lin sokáig nem tudott neki megbocsátani, bár érzéseit mélyen magába temette, és inkább rendőri munkájára koncentrált. Egyszer még a saját - kissé eltévelyedett - húgát is le akarta tartóztatni, ekkor szerezte az arcán látható sebhelyeket. A két nővér ezután évekig nem beszélt egymással, viszonyuk szinte teljesen kihűlt, ám végül sikerült kibékülniük. Lin személyisége némiképp felengedett ennek hatására, de továbbra is ő Köztársaságváros keménykezű rendőrfőnöke.

Feltűnnek még további, az előző sorozatban megismert szereplők is, persze, idősebben: Katara, Zuko és Toph...

...visszaemlékezésekben a felnőtt Aang és Sokka...
...valamint Iroh tábornok szelleme.

Szinkronhangok:
A Nickelodeon leállította a gyártást, amikor megtudta, hogy a sorozat főszereplője egy fiatal lány lesz, amint viszont a döntéshozók megnézték az első epizódot, rábólintottak a produkcióra. A figura megjelenését amúgy női MMA-versenyzőkről mintázták, többek között Gina Caranoról.
Nevét az előző Avatár-sorozat egyik színészétől, Mako Iwamatsutól kapta, aki Iroh tábornok hangján szólalt meg, de sokat merítettek Zuko karakteréből is, csak épp annak dühe nélkül.
Megjelenése a korai Toph-terveken alapul, amikor még fiúszereplőben gondolkodtak az alkotók. A sorozatban - csakúgy, mint az Avatárban Sokka - Bolin a komikus főszereplő, vagyis ő az első számú humorforrás.
Asamit eredetileg negatív szereplőnek találták ki, ám az írók átalakították a személyiségét.
Az Avatár-univerzumban ő a második nő, aki a saját neméhez (is) vonzódik; az első Kya, Katara lánya (és van egy meleg férfikarakter is: Aiwei).
Asami szinkronhangja, Seychelle Gabriel M. Night Shyamalan filmadaptációjában Yue hercegnőt játszotta.
Lin figuráját a két író, Bryan Konietzko és Michael Dante DiMartino régi barátjukról és egyben a sorozat egyik dél-koreai animációs stúdiójának vezetőjéről, Han Young Jaról mintázta, de a híres német színésznő, Marlene Dietrich vonásai is észrevehetők rajta.
E figura nevét a 14. Dalai lámától kölcsönözték, akit Tendzin Gyatsonak hívnak. A Gyatso nevet az Avatárban is felhasználták, ahol Aang mesterét nevezték így.

Továbbá:

  • Dee Bradley Baker
  • Richard Riehle
  • Anne Heche
  • Lisa Edelstein
  • Henry Rollins
  • Aubrey Plaza
  • Lance Henriksen
  • Dante Basco
  • Bruce Davison
  • D.B. Sweeney
  • Greg Baldwin
  • Clancy Brown
  • Hector Elizondo
  • Clyde Kusatsu
stb.

Főcím:
A nyitány meglehetősen rövid, alig fél perces, és ugyanaz mind a négy szezonban. Szintén minden epizód elején van egy rövid, filmhíradószerű összefoglaló az előző részek tartalmából.

Szezonok:
A teljes cselekmény négy évet ölel fel, vagyis Korra 17 éves a történet elején, és 21 a végén.

Olyan egységes, a teljes cselekményen átívelő kerettörténet, mint az Avatárban, nincs, a négy évad kissé elkülönül egymástól, és bár kapcsolatban állnak egymással, az egyes szezonoknak saját történetszáluk van:

Az elsőben le kell győzni egy veszélyes szektát és annak vezetőjét, Amont, aki az egyenlőséget hirdeti, és el akarja törölni a hajlítók és nemhajlítók közötti különbségeket azzal, hogy megfosztja erejüktől a hajlítókat.
A másodikban Korra elmélyed a saját spirituális énjében, miközben meg kell akadályoznia egy polgárháborút az Északi és Déli Víz Törzsek között.
A harmadikban Korra és társai bejárják a világot, hogy léghajlítók után kutassanak, ám eközben a Vörös Lótusz nevű csapat is a nyomukban van, hogy végezzenek az avatárral.
A negyedikben Korra visszatér több éves lábadozásából, ám a Vörös Lótusszal történtek nem hagyják nyugodni, ami kihatással van az Avatár-létére is, mindeközben pedig a Föld Királyságot egy diktátor készül az uralma alá hajtani.

Fontos megemlíteni, hogy a negyedik évadban csak 13 epizód található, mivel a Nickelodeon csökkentette a produkció költségvetését.

Animés fejek
Ahogy azt Avatárban már megszokhatták a nézők, a dél-koreai animátorok e produkcióban is rajzoltak néhány jellegzetes grimaszt a szereplőknek, melyek általában valamilyen szélsőséges érzelmi állapotban láthatóak, pl. dühösek, bánatosak, vagy meglepettek.

A produkcióról:
Az Avatár - Az utolsó léghajlító után az írók nem tervezték tovább vinni a történetet, ám a nagy siker miatt a Nickelodeon másképp gondolta. Ez is az oka annak, hogy bár a Korra legendája nem lett rossz, de egyértelmű visszalépést jelent az Avatárhoz képest.

Mivel az eredeti sorozat nagy népszerűségnek örvendett a lányok körében, és mert a rajongók kedvelték a két korábban megjelenő női avatárt, Kyoshit és Yangchent, az alkotók egy tini lányszereplőt találtak ki, ezzel együtt az új széria már egy idősebb generációnak szól, vagyis ez egy sokkal felnőttebb stílusú sorozat, amiből tökéletesen hiányzik az Avatárra jellemző kedvesség és az ártatlan, gyermeki báj, viszont a szereplők és a köztük lévő viszonyok felszínesebbek.
A Korra legendája átvette ugyan az összes elemet, ami az Avatárban benne volt (pl. karaktertípusok), ám már nem működnek annyira, mert a külsőségek - pl. a számítógépes animációk és a rengeteg akció - háttérbe szorítják őket - és hát, sajnos, néhány figura (pl. Varrick - ő szinte biztosan egy Tony Stark-paródia -, Meelo és Wu) kifejezetten idegesítőre sikerült.

Azért vannak persze pozitívumok is, pl. a szellemek megjelenése, miután Korra nem zárta be az emberek és a szellemek világát elválasztó kaput az ún. Harmonikus Összehajlást követően.
Ez a momentum talán Hayao Miyazaki munkásságát idézi, akinek filmjeiben szintén fontos szerepet töltenek be a különféle szellemek.

A spiritualizmus a második évaddal válik hangsúlyosabbá, Korra ekkor kezd jobban odafigyelni a belső világára, ami ugyan érdekes kontrasztot eredményez a modern környezettel, de inkább amolyan ezoterikus töltetlék marad, semmint alapvető történetformáló tényező. (Az Avatárban kimondatlanul is átszőtte az összes epizódot a buddhista, hinduista és taoista filozófia, maga a sorozat is tanmesének fogható fel.)

Korra
Amikor egy női hős a főszereplő, sokszor felmerül a kérdés, hogy a figura valóban lány/nő-e, vagy - obszcén hasonlattal élve - "egy férfi farok nélkül". Sok női karakter itt szokott megcsúszni, mert hiába van melle és hosszú haja, ha a fellépése inkább a férfiakra jellemző.
Lin Beifongnál is rezeg a léc, de nála ez megbocsátható, mert nem ő főszereplő, ellenben Korra sem mondható nőiesnek, igen sok benne a maszkulin vonás, miközben női mivolta alig kerül előtérbe, és ezen az sem igazán segít, hogy szerelmi viszonyba keveredik Makóval, néhány jelenetben pedig sír.
Asami Sato sokkal hitelesebb női figura, és nem csak a direkt vonzóvá tett megjelenése miatt, de a viselkedése is lényegesen nőiesebb. Persze, ő ettől még ugyanúgy csak eyecandy, ill. az a fő funkciója, hogy Korra mellett legyen még egy női figura Makót és Bolint ellensúlyozandó.

Korra és Asami
Igen, arról a bizonyos csókról lesz szó.
Nem ők az első rajzolt figurák, akik a saját nemükhöz (is) vonzódnak, hiszen például az X-Men-képregényekben is van egy szereplő, Sarkcsillag, aki nyíltan homoszexuális, sőt össze is házasodott partnerével, de két Sailor Moon-lány is egymásba szeretett.

A szerelem előtt nem lehet akadály a nemi hovatartozás, ugyanakkor egy rajzolt figura - mondjuk úgy, hogy a megszokottól eltérő - szexuális irányultsága nem biztos, hogy egy animációs filmbe való - pláne amerikaiba, amit számtalan gyermek- és ifjúságvédő szervezet felügyel, és kevesebbért is kiakadtak már annyira, hogy be akartak tiltani produkciókat (némelyiket sikerrel).
Alighanem ezért vágták ki végül a Korra és Asami közötti csókjelenetet az évad- és egyben sorozatzáró epizód végéről; a végleges jelenetben csak fogja egymás kezét a két lány, azután jön a végefőcím.

Akár hetero-, akár homo-, akár biszexuális kapcsolatról van szó, a legfontosabb tényező minden esetben az, hogy indokolt-e az érintett szereplők szempontjából, elősegít-e a cselekmény és a történet alakulását; egyszerűen fogalmazva: dramaturgiailag szükség van-e rá. Véleményem szerint, a Korra legendája esetében a válasz egy határozott nem.
Korra romantikus kapcsolatának megpendítése Asamival véleményem szerint fölösleges "politikai korrektség", mert sem a történet, sem a karakter szempontjából nem fontos.
Korrának már a Makóval való afférja is eléggé felszínesre lett megírva, amolyan "össze kell hozni a csinos lányt a jóképű fiúval"-módon, ami szokványos dramaturgiai húzás egy amerikai filmben, a közönség szinte elvárja az ilyesmit. A gond ott kezdődik, hogy bár négy év alatt fejlődik Korra személyisége, valóban érettebb, összetettebb jellemmé válik, ám annyira nem, ami indokolttá tenné a nemi irányultságának megváltozását. Asamiról nem is beszélve.
Lehet, hogy barátként szeretik és tisztelik egymást, tudják, hogy számíthatnak a másikra, sok dolgot éltek át együtt, ráadásul hasonló korú nők, de hogy ettől szerelembe esnének a másikkal? Ahhoz alaposabban ki kellett volna dolgozni a kettejük kapcsolatát, ám ez nem történt meg, így a csók is hiteltelenné válik.

Egyéb média:
A sorozat kísérőzenéje a tradicionális kínai stíluson alapul.
Általában halkabb, meghittebb hangulatú tételekről van szó, de akadnak nagyszabású, epikus aláfestések is, pl. csatajelenetekben.


2012-ben a Paramount Animation meglebegtette több, egész estés filmadaptáció ötletét, mintegy 100 millió dolláros össz-költségvetéssel, és a tervek között a Korra legendája is szerepelt, ám Bryan Konietzko hivatalosan cáfolta, hogy bármiféle konkrét terv létezne, legalábbis egyelőre, mivel úgy fogalmazott, hogy jelenleg "nincs semmi folyamatban".


A Dark Horse Comics gondozásában egy háromkötetes, a rajzfilmsorozat történetéhez szervesen kapcsolódó képregény várható, melyben kiemelt szerepet kap Korra és Asami viszonya. Megjelenési dátum egyelőre nem ismert, de néhány vázlat kikerült az internetre.


Hasonlóan az Avatárhoz, a Korra legendájához is megjelent egy képes album-sorozat, ami a széria vázlatait és terveit tartalmazza, a Random House pedig ifjúsági regény formában adta ki az Első könyvet 2013-ban.


Az Activision eddig két videojátékot jelentetett meg Korra kalandjaiból Xboxra, PlayStationre és PC-re: az elsőnek egyszerűen csak The Legend of Korra a címe, míg a másiknak The Legend of Korra - A New Era Begins.

Természetesen vannak/várhatóak akciófigurák és egyéb merchandise-termékek is.


2013-ban a Nickelodeon elkészített egy háromrészes web-sorozatot, amely Mako és Bolin gyermekkorára fókuszál, amikor a fiúk az utcán éltek.




Emlékezetes epizódok:
A második szezon, 7-ik és 8-ik része dupla epizód, címe: Kezdetek. Ebben a legelső avatár, Wan a főszereplő, aki ősi istenektől, az oroszlánteknősöktől kapta az elemek irányításának képességét, ám az emberek elzavarták, ő pedig a szellemek között lelt otthonra.


A harmadik évad hatodik részének címe Régi sebek. Ebben Lin Beifong és a húga közötti viszonyt ismerhetjük meg részletesebben.


Míg az Avatár - Az utolsó léghajlító ötletességével, szellemességével és bájával minden korosztály számára képes elgondolkodtató kikapcsolódást nyújtani, addig a Korra legendáján sajnos már érződik az önismétlés. Mindezt ugyan nem görcsösen teszi, de azért felismerhető az erőltetett igény, hogy le kell másolni és át kell ültetni az Avatár legjobb pillanatait az új sorozatba. Ez nem sikerült maradéktalanul, ráadásul a negyedik szezon nyolcadik részével a mélypontot is elérték a készítők, és persze - kerettörténet hiányában - a négy évad nem áll össze egy szerves egésszé. 
Azt nem állítom, hogy fölösleges volt elkészíteni a Korra legendáját, hiszen sok jó momentum van benne, ám üdvösebb lett volna, ha nem a Nickelodeon telhetetlensége áll a produkció háttérében, hanem az, hogy az alkotóknak van még mondanivalója. Maguktól, és nem azért, mert a megrendelő erre utasítja őket. Azért így is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése