2015. február 19., csütörtök

Érdekességek és bakik 19.

Oscar-jelölt érdekességek és bakik

A Foxcatcher azon jelenetében, amikor Mark Schultz szétveri a szállodai szobáját, Channig Tatum belefejel a tükörbe, ez viszont nem szerepelt a forgatókönyvben, de a színész annyira beleélte magát a szerepébe, hogy így "improvizált". A később a homlokán látható sérülés is valódi, nem maszk/smink.


Az Amerikai mesterlövész elején van egy jelenet, amiben Chris ellop egy Bibliát egy templomból. A külső snittben egy magas, ősz férfit látunk felmenni a bejárat lépcsőjén. Ő Clint Eastwood, a film rendezője.
A Grand Budapest Hotelben Jeff Goldblum karakterét Vilmos Kovacsnak hívják, ami tisztelgés a két, világhírű magyar operatőr, Zsigmond Vilmos és Kovács László előtt.
A Birdman azt az illúziót kelti, mintha egyetlen snittből állna a film, ám ez persze nem így van. Összesen 16 látható vágás van, a többit ügyesen elrejtették, pl. ún. testblendével. A próbákkal együtt a forgatás két hónapig tartott, a hosszú jelenetek miatt viszont a vágás csak alig két hetet vett igénybe.
A Whiplashben Fletcher megpofozza Andrew-t, amikor a fiú nem tartja a megfelelő ütemet. Ezt a jelenetet többször is úgy vették fel, hogy J.K. Simmons csak imitálta az ütést, ám Miles Tellerrel később elhatározták, hogy "élesben" is megcsinálják. A filmbe végül a valódi pofon került bele.
Az Amerika kapitány - A tél katonájában Nick Fury egy tetrodoxin nevű anyagot használ arra, hogy tetszhalott állapotot idézzen elő önmagán; később el is mondja, hogy ezzel állította le a szívét. Ez a méreg azonban másképp működik: nem állítja le a vérkeringést, ellenben idegrendszeri bénulást okoz - és mivel nem létezik rá ellenszer, aki egyszer halálos dózist kapott belőle, garantáltan nem éli túl.
Kódjátszma azon jelenetében, amikor Turingot bemutatják Hugh Alexandernek, elhangzik az is, hogy a férfi kétszeres nemzeti sakkbajnok. Ez igaz is, az első címét 1938-ban szerezte - a másodikat viszont 1958-ban.
A mindenség elméletében Jane Hawking kommunikációra próbálja tanítani a gégemetszése miatt immár beszédképtelen Stephent. Egy táblát mutat neki színekkel és betűcsoportokkal - a sárga színt viszont egyszer sem ajánlja fel, noha az jól látható a táblán.
Az X-Men - Az eljövendő múlt napjaiban Hank McCoy, azaz Bestia egyik tévéképernyőjén a Star Trek eredeti sorozatának The Naked Time című epizódja megy, ami stimmel is, hiszen a szériát a '70-es években valóban újra levetítették (az X-Men cselekménye 1973-ban játszódik), ám amit látunk, az az ún. Remastered verzió, egy digitálisan felújított, korszerű trükkökkel ellátott változat, ami 2006-ban jelent meg.
A majmok bolygója - Forradalomban gyakran látni csimpánzokat, gorillákat és orangutánokat, ahogy az erdei fákon csimpaszkodva, ágról ágra lendülve haladnak, ez a fajta "közlekedési" mód azonban a kisebb testű majmokra jellemző, míg nevezettek inkább előbb lemásznak, majd a földön lépkedve teszik meg a két fa közötti távolságot (testük mérete és súlya miatt ugyanis ez praktikusabb és kevésbé veszélyes).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése