2014. december 12., péntek

Justice League


A DC Comics és a Warner Bros. Animation eleddig legnagyobb dobása a Justice League című széria volt 2001 és 2006 között, amely stílusában megegyezik az olyan, nagy sikerű, korábbi produkciókkal, mint a Batman - A rajzfilmsorozat, a Superman - A rajzfilmsorozat, és a Batman Beyond.



Bruce Timm - figuratervező, producer, író, rendező


Az alkotók lényegében ugyanazok voltak, akik már 1992 óta dolgoztak a DC leghíresebb figuráinak tévés kalandjain: többek között Bruce Timm, figuratervező és producer, James Tucker, producer, Paul Dini és Stan Berkowitz, írók, valamint Dan Riba és Butch Lukic, rendezők.


A Justice Leage (Igazság Ligája), vagy "eredeti" nevén Justice League of America (JLA) 1960-ban alakult. Alapítótagjai között több ún. Aranykori (az 1930-as évek végétől az '50-es évek elejéig tartó időszak az amerikai képregénytörténetben) és ún. Ezüstkori (az 1950-es évek közepétől kb. a '70-es évekig tartó időszak) hős megtalálható, például Superman, Batman, Wonder Woman, a Villám stb., az évek során pedig számos további szereplő fordult meg a csapatban, többek között a Zöld Lámpás, Zatanna, az Atom, a Fekete Kanári, és még sokan mások.



Bár korábban többször is írtam tréfásan, hogy az Igazság Ligája "a DC Bosszúállókja", érdemes tisztázni, hogy a Marvel szuperhőscsapata három évvel később látott napvilágot, így az elsőbbség mindenképp a DC Comicst illeti (ráadásul a Bosszú angyalai megalkotásához részben a JLA sikere is hozzájárult).
A csapat kalandjai először 1967-ben voltak láthatóak a tévében, de a '70-es és '80-as években is készültek animációs szériák a figurákkal. Az ún. DCAU (DC Animated Universe) keretében a Batman Beyond egyik részében tűnt fel egy jövőbeli Igazságliga (melyben Superman a Denevérember segítségét kéri egy állítólagos áruló megtalálásában), 2001-ben pedig elindult a legújabb önálló sorozat.

A szereplők között megtalálhatóak az eredeti Ligát is alapító, legrégebbi és egyben legismertebb DC-s figurák:



Superman továbbra is Metropolis, ill. a Föld első számú védelmezője. Egy amerikai szenátor és az ő javaslatára a világ országai teljes nukleáris leszerelést hajtanak végre, ezzel Superman kezébe adva a bolygó védelmét. Később kiderül, hogy a szenátor egy alakváltó, idegen lény volt, a lefegyverzés pedig a Föld elgyengítését célozta. A megszállás végül nem sikerült, Superman kezdeményezésére viszont felállt egy állandó, szuperhősökből álló csapat - az Igazság Ligája -, amely kész szembeszállni bármilyen globális vagy akár földönkívüli fenyegetéssel.



Batman amolyan "külsős" tagja a Ligának, mert bár formálisan nem tartozik a csapatba, de gyakorlatilag bármikor a rendelkezésükre áll. Jól jellemzi a Denevérember gondolkodását, hogy többek között azért egyezett bele a Liga megalapításába, hogy szemmel tarthassa a tagokat, amennyiben valamelyikük ellenségessé válna, pl. idegen befolyás hatására. Minden egyes Liga-alapító ellen megvan a módszere, ha valamelyiküket meg kell állítani, vagy akár ölni - Superman legyőzéséhez például egy kryptonitdarabot tart az övében.



Wonder Woman, vagyis Diana hercegnő Themysciráról, a görög amazonok szigetéről származik, ahol az anyja az uralkodó. A harcosnők hagyományosan nem avatkoznak bele a "külső világ" ügyeibe, elszigeteltségben és békben élnek, ám Dianát mégis vonzzák az egyszerű halandók, ezért dönt úgy, hogy a királynő óhaja ellenére a szuperhősök segítségére siet, ill. az idegenek legyőzése után is velük marad.



John Stewart, azaz Green Lantern a negyedik ember, aki ujjára húzhatta a Zöld Lámpások legendás gyűrűjét - és egyben az első, aki nem visel maszkot. A férfi egykori tengerészgyalogos, ennélfogva gondolkodása és fellépése egyaránt katonás. A Liga akcióit sokszor az ő stratégiái alapján tervezik meg, és bár a csapatnak hivatalosan nincsen vezetője, sokszor mégis ő áll az élre, ha a körülmények úgy kívánják. Olykor kissé nyers modorú, főleg amikor gyorsan kell cselekedni és nincs idő elmagyarázni a tervet.



A Villám, vagyis Central City közkedvelt hőse leginkább arról ismeretes, hogy ő a világ leggyorsabb embere, ezen kívül imád tréfálkozni, rajong a szép nőkért, de amikor harcra kerül a sor, valódi bajtárs, akire mindig számíthatnak a többiek. Nagy szája és kirobbanó energiája miatt a Villám gyakran jár pórul, mert annyira bízik a saját gyorsaságában, hogy sokszor előbb cselekszik, mintsem gondolkodna.



Hawkgirl, azaz Shayera Hol a Thanagar bolygó szülötte, ahol katona és nyomozó volt. A ragadozómadárra emlékeztető sisakot viselő nő a szárnyai segítségével repülni tud, fegyvere pedig egy mágikus erejű buzogány, mellyel mesteri módon képes harcolni, de a nélkül is veszélyes ellenfél.
Érdekesség, hogy bár Hawkgirl az eredeti JLA-ban is feltűnt, ebben a sorozatban az ezüstkori "verziója", pontosabban annak átdolgozott és modernizált megfelelője szerepel, akit azért választottak ki az alkotók, hogy Wonder Woman mellett legyen még egy nő a csapatban, ill. képviseltessék magukat a "sólymok", hiszen Hawkman és Hawkwoman/Hawkgirl a legrégebbi, klasszikus DC-s karakterek közé tartozik.



J'onn J'onzz ("angolosítva" John Jones), a Marsi Fejvadász - ahogy neve is mutatja - a Marsról származó lény, aki azért érkezett a Földre, hogy figyelmeztesse az emberiséget a hódító idegenek inváziójára, amely az ő bolygóját is letarolta, népét pedig elpusztította. J'onnt foglyul ejtette az amerikai hadsereg, és egy titkos bázisra szállították, hogy tanulmányozzák; onnan küldött telepatikus üzeneteket a világ különböző hőseinek, hogy fogjanak össze a közös ellenséggel szemben. Később Superman és Batman szabadítja ki J'onnt a katonai bázisról.
A zöld bőrű férfi az utolsó marslakó, erős telepatikus képességekkel rendelkezik, emelett alakváltó, repül, ill. testének sűrűségét is meg tudja változtatni.




A Liga egy földkörüli pályán keringő űrállomáson, az Őrtoronyban látja el a megfigyelő-szolgálatot, onnan indulnak a tagok bevetésre - általában egy Javelin nevű repülőgéppel, amely képes a víz alatt haladni, de csillagközi utazásra is alkalmas. Az állomás és általában a technikai berendezések építését és üzemeltetését amúgy Batman, vagyis civil megfelelője, Bruce Wayne pénzeli a cégén keresztül.

A Liga elsődleges feladata a Föld védelme a galaktikus, vagy interdimenzionális támadásoktól, de persze a földi bűnözők ellen is harcolnak, melyek között nem egy szuperképességű ellenfél is található:



Lex Luthor Superman örök nemezise, aki már szinte monomániás módon le akarja győzni az Acélembert. Ha ehhez nem elegendő a LexCorp roppant háttere, akár szövetségeseket is hajlandó keresni, hogy egyesült erővel zúzzák szét a Ligát, és annak tagjait - erre pedig mindig van jelentkező.



Grodd, a gorilla egy Afrikában található, titkos városban élt, melynek lakói intelligens majmok. Tudósként kifejlesztett egy eszközt, amivel rákényszerítheti az akaratát másokra, ám a biztonsági erők leleplezték, ezért megszökött. Miután elveszített egy összecsapást Flash-sel és Green Lanternnel, agykárosodottnak hitték, ám tökéletesen felépült ebből az állapotból, és kiderült, hogy már semmiféle eszközre nincs szüksége az elme-manipulációhoz. Grodd továbbra is világuralomra tör, és ennek elérése érdekében ő is csapatot gyűjtött maga köré, hogy legyőzze a Ligát.



Vandal Savage-nek nincsenek különleges képességei, éppen csak halhatatlan, és mintegy 25 ezer éves. Egy ősemberekből álló csapat tagja volt, amikor nem messze a lakhelyüktől becsapódott egy meteorit. Míg társai félelmükben elszaladtak, ő közelebb ment, és mert a becsapódás helyén kellemes meleg volt, ott töltötte az éjszakát. A meteorit sugárzásától leállt testének öregedési folyamata, és nem képes meghalni sem.
Az évezredek során Savage arra a következtetésre jutott, hogy kiválaszott, ezért uralkodásra született, azóta próbálja átvenni a hatalmat a bolygón, melyben óriási lexikális és gyakorlati tudása, valamint a több ezer év alatt felhalmozott anyagi tartalékai segítik.
Mivel lényegében korlátlan idő áll a rendelkezésre a tervei megvalósításához, amennyiben bármikor kudarcot vallana, legkésőbb egy generációval később újra próbálkozik.

További gyakori ellenfelek:

Copperhead (kígyószerű képességei vannnak)

Solomon Grundy (sebezhetetlen,
emberfeletti erejű zombi)

Morgaine le Fey és fia, Mordred
(nagyhatalmú varázslók)
Shade (a sötétség és árnyékok ura)
Star Sapphire (egy varázserejű kő
van a maszkjában)
Ultra-Humanite (hiperintelligens gorilla)
Cheetah (emberfeletti erejű és ügyességű
ember-gepárd-hibrid)

Az egyes epizódok történetei jobbára valamilyen globális fenyegetés elhárításáról szólnak, ám eközben nagy hangsúly helyeződik a tagok közötti viszonyokra is. A karakterek nagyon jól ki vannak dolgozva, bebizonyítva, hogy a gyakori szóló szereplők nem mindig "működnek jól", egyszerűen azért, mert nincs kire reagálniuk, csapatban viszont sokkal árnyaltabbak és hitelesebbek képesek lenni. Az egyes mentalitások és módszerek (pl. Batman és Superman), származás (földi, vagy idegen), de maga a nem is alapvető karakterformáló tényezővé lép elő - és ez a negatív szereplők esetében is megfigyelhető.



Nagyjából az egész szériára jellemző egy vagy több, folyamatos "kerettörténet-szál", melyek végigkísérik az egyes epizódokat; például a tagok egymáshoz való vonzódása (lásd Green Lantern és Hawkgirl bontakozó kapcsolatát), korábbi események említése, de akadnak visszatérő szereplők is korábbi sorozatokból (pl. a Superman TAS-ból, vagy a Batman Beyondból).

Általánosságban elmondható, hogy a Justice League a többi széria logikus továbbgondolása és összegzése. Nem szükséges feltétlenül látni Bruce Timm hamarabb készült alkotásait a JL megértéséhez, ugyanakkor nem árt, hiszen így minden szereplőről lehet tudni, kicsoda, és persze a különféle információk, utalások is érthető(bbe)k.

Az alkotók nem rágnak szájba mindent, így azok számára is "fogyasztható" a sorozat, akik esetleg nem ismerték korábban valamelyik szereplőt (pl. Green Lanternt).



Bar a sorozat hangvétele inkább komolynak mondható, azért akad benne humor is. A Villám az első számú humorforrás, hiszen jobbára tőle lehet vicces megjegyzéseket hallani, vagy olyan gegeket látni, hogy például 37 cukorral issza a kávét, és egy kisebb nassolás számára egy nagy halom hotdoggal egyenlő (mivel nagyon gyors az anyagcseréje).


A főcím teljes egészében számítógéppel készült (3d-s animáció, ami ekkoriban még nem volt annyira elterjedt a rajzfilmsorozatokban), és az első két szezonban azonos is minden rész előtt.
A főtémát az a Lolita Ritmanis komponálta, aki számos animációs sorozatban és filmben működött már közre zeneszerzőként.
A kísérőzene hasonló a Superman TAS-hoz, vagyis nem sötét és borongós, mint a Batmannél, hanem annál harsányabb, "szuperhősebb", gyakori rézfúvósokkal.

Az angol szinkron szintén magas színvonalú, sok ismert hanggal.

Andrea Romano - voice casting director

Andrea Romano, a szinkronhangokat válogató rendező az 1980-as évek közepétől dolgozik rajzfilmekben, a DC animációs sorozatai és filmjei pedig a Batman TAS óta az ő irányításával készülnek, így Bruce Timm és Kevin Conroy (Batman) mellett ő is egy "régi bútordarab" a DC Animated Universe-ben.

Kevin Conroy - Batman

George Newbern - Superman

Susan Eisenberg - Wonder Woman
Phil LaMarr - Green Lantern
Carl Lumbly - Martian Manhunter
María Canals - Hawkgirl
Michael Rosenbaum - Flash

Valamint:
  • Clancy Brown - Lex Luthor 
  • Mark Hamill - Solomon Grundy 
  • Powers Boothe - Grodd 
  • CCH Pounder - Amanda Waller 
  • Robert Picardo - Amazo 
  • Jeffrey Combs - Question 
  • Ron Perlman - Orion 
  • Hector Elizondo - Kragger 
  • J. K. Simmons - Eiling tábornok 
  • Michael Ironside - Darkseid 
  • Michael Dorn - Kalibak 
  • Eric Roberts - Mongul 
  • Robert Englund - Felix Faust 
  • Adam Baldwin - Benjamin Knox 
  • Dennis Haysbert - Kilowog

továbbá kisebb szerepekben:

Patrick Duffy, Lisa Edelstein, Gina Torres, Virginia Madsen, Kristin Bauer van Straten, Rene Auberjonois, Nathan Fillion, Tom Sizemore, Kurtwood Smith, Pam Grier, Neil Patrick Harris, Udo Kier, Robert Forster, Jeffrey Jones, Dennis Farina, Jerry O'Connell, Alfred Molina, Dakota Fanning, Michael York, Malcolm McDowell, Rob Zombie, és Armin Shimerman.


Az első két szezon epizódjai - egyetlen kivételével - két-, vagy három részesek.



A harmadik szezontól a sorozat felvette az Unlimited alcímet, a cselekmény szerkezetében pedig több, alapvető változás állt be. Sokkal több a szóló epizód, de azért van néhány több részes is, akad például kettő, de akár négy epizódból álló is.

Mivel a második szezon végén Batman megsemmisítette az Őrtornyot (lásd a Stracrossed című részt), a Liga egyik része a Földre költözött egy felhőkarcolóba, de építettek egy újabb, nagyobb űrbázist is, ami szintén a Föld körül kering. A bolygót fenyegető veszélyek aggasztóan megnőttek, ezért a Liga több tucat taggal bővült ki. Az állomásnak J'onn a parancsnoka, ő osztja ki a feladatokat, ő határozza meg, hogy ki milyen küldetésre megy.



Az új Őrtorony minden energiája kisüthető egy óriási ágyúval, amiről a földi hadseregek, ill. az amerikai kormány (a Liga hivatalos felettese) sem tud, amikor viszont kiderül a fegyver létezése, a legfelsőbb katonai és kormányzati szinten felerősödnek a félelmek és ellenérzések a szuperhősök iránt, ezért az ún. Cadmus Projekt azt a célt tűzi ki, hogy kifejlesszenek egy fegyvert, amit szükség esetén fel lehet használni a Liga ellen.

A Justice League Unlimitedben számos olyan karakter vonul fel, akiket a korábbi részekben alig, vagy egyáltalán nem lehetett látni (pl. Supergirl, Stargirl, Shining Knight, Vigilante, Vixen, a Zöld Nyíl, Doctor Light stb.), és sokan közülük még egyáltalán nem szerepeltek animációs filmben.

A legkiemelkedőbb, új szereplők között vannak:

Huntress

Green Arrow

Black Canary
Question
Vigilante

Az ezen új szereplők közötti viszonyok alakulása a JLU egyik új kerete, pl. ahogy Arrow és Canary, ill. Question és Huntress összemelegednek (ahogy a képregényekben is).



Érdekesség, hogy néhány régi szereplő új külsővel jelenik meg, ezzel is szemléltetve, hogy mennyi idő telt el a korábbi évadok cselekménye óta (Hawkgirl - akit a thanagari invázió után száműztek hazájából, ezért nem viseli többé a sisakját - meg is jegyzi egyszer, hogy nem tetszik neki Green Lantern szakálla).



A harmadik évadtól a főcím is más, ennek zeneszerzője Michael McCuistion. Ez a főtéma sokkal modernebb és "nagyszabásúbb", így zeneileg is kifejezésre kerül, hogy egy dinamikusabb, akciódúsabb irányba fordult a széria, miközben megtartotta a lényegét és mondanivalóját is.



Míg a korábbi évadokban csak néhányszor fordultak elő, a folytatásokban már rendszeresen láthatóak 3d-s grafikák, például az Őrtorony, vagy a szintén újratervezett Javelinek.




Természetesen ebből a sorozatból is készült képregény, Justice League Adventures és Justice League Unlimited címekkel, ám ezek nem a széria eseményeit folytatták hanem különálló történeteket meséltek el.
A legnagyobb különbség az, hogy míg a rajzfilmeknek szerves részét képezték a szereplők közötti konfliktusok, addig a képregényekből ezt gyakorlatilag teljesen kihagyták, és kizárólag a különféle fantasztikus kalandok állnak a középpontban. (Így tehát nem kapunk választ arra, hogyan alakul pl. Hawkgirl és Green Lantern kapcsolata.)

Közel 100 epizódból elég nehéz kiválogatni a leginkább érdekeseket, de azért megpróbálok szemezgetni - teljesség igénye nélkül.


A Legends című részben a Liga néhány tagja véletlenül egy párhuzamos dimenzióban találja magát, ami egy az egyben megegyezik azzal a képregénnyel, amit Green Lantern gyerekként olvasott. Az itteni szuperhőscsapatot Justice Guild of Americának nevezik; velük van egy fiú is, akiről hamarosan kiderül, hogy nem az, akinek mondja magát.



A The Savage Time című részben egy alternatív idővonal szerint Vandal Savage a második világháború alatt eltávolította Hitlert Németország éléről, és ő állt a helyére, jövőbeli énje pedig fejlett technikájú eszközöket küldött neki vissza az időben, hogy bebiztosítsa uralmát a jelenben.


A The Better World című epizódban Flash meghal, mire a Liga megtámadja a Fehér Házat és a felelősnek tartott Lex Luthort, az USA elnökét, akivel Superman végez, a csapat pedig ezután Justice Lords néven diktatorikus uralmat épít ki a Földön. Amikor Batman tudomást szerez a másik dimenzióbeli Ligáról, Superman elhatárzozza, hogy ott is hasonló rendszert kell bevezetni.



Hereafter című részben Superman meghal egy csata során - pontosabban egy jövőbeli Földön találja magát, ahol kiderül, hogy Vandal Savage-nek sikerült végeznie a Ligával, ám eközben felborította a Naprendszer gravitációs egyensúlyát, amitől a Földön apokaliptikus állapotok alakultak ki, és minden ember meghalt - rajta kívül. 30 ezer évvel az eset után itt találkozik a rejtélyes módon odakerült Supermannel, és együtt jönnek rá, hogyan tudnák megváltoztatni a múltat, hogy a katasztrófa ne következhessen be.



A Kids' Stuff című epizódban Morgaine le Fey fia, Mordred minden felnőttet egy másik dimenzióba küld, hogy bosszút álljon anyján, aki évszázadok óta csak ígérgeti neki a királyságát. Le Fey gyerekké varázsolja Batmant, Supermant, Wonder Womant és Green Lanternt, hogy felvehessék a harcot a hatalmas varázserőre szert tevő fiúval.


A Grudge Match című részben a Liga néhány női tagát agymosással illegális ketrecharcra kényszerítenek, végül azonban sikerül megszabadulniuk a befolyástól, és végre Huntress és Black Canary is eldöntheti a kérdést, miszerint melyikük a jobb.


A Justice League (Unlimited) túlzás nélkül a legjobb DC-s képregényadaptáció, hiszen sem előtte, sem azóta nem készült ennyire kidolgozott szuperhősös rajzfilmsorozat.
Az izgalmas történetek, az érdekes szereplők, valamint az ő személyes konfliktusainak és problémáinak bemutatása, a látványos akciók, a magas technikai nívó egyrészt szórakoztató kikapcsolódás, másrészt néhány esetben el is képes gondolkodtatni a nézőt a felmerülő morális kérdéseken.
Bruce Timm 1992 óta tartó munkájára vitán felül a JLU tette fel a koronát, és bár azóta is készülnek a DC univerzumában játszódó sorozatok (pl. Young Justice, Beware the Batman, Green Lantern: The Animated Series), ennek a színvonalát és sikerét a legjobb esetben is csak megközelíteni tudták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése