2013. szeptember 11., szerda

Spartacus - Vér és homok (1. szezon)


Tyű... a felemás Arrow után igazi felüdülés volt nézni - nyilván nem a rengeteg vér és a pucérság (férfi és női egyaránt), trágárság miatt, bár tény, hogy ezek elég autentikussá tették az élményt.
Ha valaki látta a Gladiátort, de főleg a 300-at, akkor a Spartacust is, de míg ott mindent letudnak két-két és fél órában, itt több epizódon (és szezonon) át élvezhető mindaz, ami azokban is jó volt. Szerencsére visszafogták a hollywoodi giccset és szájbarágást, és bár a dramaturgia sem akarja megváltani a világot (értsd: mindenkinek olyan egyszerűek a motivációi, mint a faék), de az egész mégis remekül működik, stílusos, dinamikus és lendületes.
Külön öröm látni, hogy Lucy "Xena" Lawless és Manu Bennett tudnak játszani, de a legjobb szereplő mind közül John "fucking" Hannah, akiről kiderült (számomra, főleg az első A múmia miatt), hogy nem csak bohóckodni képes.
Az effektek eléggé tévés minőségűek, de azért elmennek, a jelmezek nagyon jók, a sorozat esszenciáját viszont kétségkívül a pazar római "fíling" adja, bemutatva egy olyan kort, amikor az emberek valóban így gondolkodhattak, cselekedhettek és beszélhettek. (Szomorú, hogy évezredek alatt az emberiség szemernyit sem változott, sem a célok, legfeljebb a módszerek - bár azok sem sokat.)
Összességében az utóbbi évek egyik legjobb sorozatának mondanám a Spartacust, mert megvan benne az a bizonyos "plusz", ami az átlag fölé emeli.
Muszáj megemlítenem a remek magyar feliratot is, ami ugyan nem hivatalos, hanem házi készítésű, de gyakorlatilag végig pontos, stílusában tökéletesen illeszkedik a sorozathoz, és ami a lényeg: NINCSEN BENNE HELYESÍRÁSI HIBA!!!! Szép munka, "mczolly". :)



Manu Bennett annyira jó fej, hogy az egyik Comic-Conon mikor meghallotta egy mozgássérült rajongó bekiabálását, hogy Crixus az ő hőse, Manu - bár erősen be volt osztva az ideje és sietnie kellett - odament a kerekesszékes sráchoz és marhult vele egy sort - akinek így alighanem egy egész életre szóló élményt és örömöt szerzett.
Ray Park után Manu Bennett is felkerült azon "izomagyú" színészek listájára, akik szeretik és tisztelik a rajongóikat.

2 megjegyzés:

  1. Valóban jó sorozat. Szerintem némiképp elődnek tekinthető még (képi világot és kegyetlenséget figyelembe véve) a Róma c. sorozat.

    VálaszTörlés