2018. július 22., vasárnap

Steel Rain

A Steel Rain egy dél-koreai politikai akcióthriller, ami egy könnyen megvalósulható lehetőséget vázol fel.

A történet szerint egy volt észak-koreai különleges ügynök megbízást kap két ember likvidálására, akik állítólag puccsot készítenek elő Kim Jong-un ellen. Az akció során bombatámadás éri a Keszong Ipari Parkot, az oda látogató diktátor pedig súlyosan megsebesül. Az ügynök betuszkolja Kimet egy furgonba, amivel sikerül elmenekülnie - egyenesen Szöulba. A dél-koreai titkosszolgálat egyik tagja véletlenül megtudja, hogy az eszméletlen északi vezetőt a városban rejtegetik, ezután minden erejével azon lesz, hogy megakadályozza a félszigetet totális pusztulásba taszító nukleáris háború kirobbanását.

Lehet Észak-Koreáról azt gondolni, amit akarunk (főleg releváns információk híján...), annyi viszont biztos, hogy Yang Woo-suk filmje igen érzékenyen érintheti koreai nézőit, akiknek már évtizedek óta a vérükben van a két országrész sajátságos viszonya. E történelmi állapot alapvetően határozza meg északiak és déliek gondolkodását, így ezt a filmet igazán tényleg csak az értheti meg, aki ott lakik, míg nekünk, Európaiaknak riasztó betekintést nyújt a térség életébe.

A drámai hatás kedvéért nyilván kicsit eltúlozták a renegát északi katonák viselkedését, ám belegondolva egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy ilyesmi megtörténhet, ezek után pedig az atomháború esélye is meglehetősen magas, hiszen ha Észak támad, arra Dél, vele együtt pedig a szövetséges USA is reagál (akár megelőző csapás formájában), amit viszont sem Kína, sem Oroszország nem nézne tétlenül, és akkor a NATO is beszállna, és hopp, máris kitört a harmadik világháború.

A 140 perces mozi feszültséggel teli, jók a színészek és a különleges effektusok, akadnak látványos akciók, és bár igazán nem kiemelkedő, azért a történet és az aktualitása miatt mégis maradandó lehet. Ha majd néhány száz év múlva a Koreai-félszigetről fognak tanítani az iskolákban, ez a film alkalmas lehet arra, hogy kicsit jobban megértsük az eseményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése