2019. augusztus 2., péntek

Hogyan találtam rá a boldogságra az El Caminón

Hape Kerkeling német komikus és tévés személyiség, akinek önéletrajzi ihletésű könyve óriási sikernek bizonyult Németországban, így borítékolható volt, hogy idővel filmadaptáció is készül belőle.

Az évek óta sikeresen szereplő Hape kövér, dohányzik, rosszul eszik, semmit sem mozog, egyszóval elhanyagolja magát, egy fellépés során pedig össze is esik a színpadon. Orvosa szigorú pihenést ír elő számára, a tétlenség közepette pedig egyszer csak kitalálja, hogy végigmegy a híres El Caminón, vagyis az észak-spanyolországi, közel 900 km-es zarándokúton, és nem csak azért, hogy lefogyjon, hanem hogy lélekben is megtisztuljon. A vándorlás során sok mindent felfedez és megtanul önmagáról.

Kétségkívül van egy hangulata a filmnek, főleg a szép spanyol tájak miatt, és bár a forgatókönyvírást vagy rendezést nem fogja radikálisan megújítani, amit vállalt, azt tulajdonképpen teljesíti.
Nyilván nem lehetséges a forrásul szolgáló könyv minden aspektusát pontosan átemelni a feldolgozásba, de a cselekmény zökkenőmentesen halad, néhány mosolyra késztető poén is akad, és legfontosabb, hogy a személyiségfejlődés is rendben van.
Hape gondolatai elsőre talán közhelyszerűnek tűn(het)nek, jobban belegondolva azonban ezek egyáltalán nem butaságok vagy felszínes és üres szócséplések. A kijelentések mögötti gondolatiság nagyon is megszívlelendő, de minimum képes töprengésre késztetni a nézőt önmagáról és a világról, ez pedig máris több, mint amire egy átlagos hollywoodi film képes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése