2017. március 6., hétfő

A régi város

Mikor e sorokat írom, Casey Affleck - abszolút megérdemelten - már megnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat, A régi város kapcsán pedig talán ez a legfontosabb tudnivaló, de azért nem csak ezért érdemes megnézni.


A mindenes gondnok, Lee Chandler egy nap megtudja, hogy szívbeteg bátyja meghalt, így hazamegy szülővárosába, hogy elintézze a temetés körüli teendőket. Hamarosan kiderül, hogy Joe a végrendeletében öccsét jelölte ki kamasz fia gyámjának, ám rossz emlékei miatt Lee egyáltalán nem akar Manchesterben maradni, ezért kitalálja, hogy Patrick költözzön hozzá Bostonba, a fiú azonban erről hallani sem akar. Mivel a hideg téli idő miatt egyelőre nem lehet Joe-t eltemetni, Lee ideiglenesen beköltözik a házába, ám ezzel felszínre törnek a múltjának elfojtott pillanatai.
A színészek elképesztőek; sosem gondoltam volna, hogy a kis Affleckben ennyi tehetség van, bár ezt sejteni lehetett pl. a Good Will Hunting óta.
Közhely, de játéka sokszor szinte teljesen eszköztelen, ugyanakkor remekül tud ritmust váltani, minden átmenet nélkül képes szélsőségekre, de közben végig hiteles és természetes marad. Nagyon jó helyre került az az Oscar.
Kevéske vászonideje ellenére Michelle Williams is remekel; Affleckkel alkotott kettősük pedig simán elhomályosítja Kyle Chandlert és Lucas Hedgest, de persze azért ők sem rosszak.

A régi város nem hoz radikálisan újat a white trash műfajába, hasonló drámákkal többször is találkozhattunk már és a kettős cselekményszál láttán sem fogjuk az állunkat a földön keresgélni, a film azonban mindezekkel együtt jó, ami a pazar szereplőgárda, valamint a kiváló rendezés és a tisztességesen megírt - szintén aranyszoborral jutalmazott - forgatókönyv érdeme.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése