2014. július 26., szombat

Érdekességek és bakik 17.


A Die Hard 3 egyik jelentében Zeus felvesz egy aranyrudat és panaszkodik, milyen nehéz. Igaza van, ugyanis egy ilyen szövetségi banki aranytömb súlya a valóságban mintegy 12 kiló.


Az első Hegylakó forgatása idején Christopher Lambert még alig beszélt angolul; ezt megelőzően mindössze egyetlen angol nyelvű filmben szerepelt (Tarzan, a majmok ura).


A Constantine elején a megszállt lány azt mondja: "Papatayin natin sila!", ami tagalog (Fülöp-szigetek) nyelven azt jelenti, hogy "Mindnyájatokat megölünk!".


Robert De Nirohoz hasonlóan (aki anno a Taxisofőrre készült így), a Collateral - A halál zálogára forgatása előtt Jamie Foxx is taxizott.





Az első Kutyám, Jerry Leeben Jerry Lee letöri Dooley autójának egyik visszapillantó tükrét, mire a férfi jól leszidja, hogy tönkretett egy klasszikus, '65-ös Mustangot. A kocsi azonban a jóval kevésbé klasszikusnak számító, egy évvel későbbi, 1966-os modell.


Az Ace Ventura - Hív a természetben látható elefánt nem afrikai, hanem indiai. A két faj fülének méretéről lehet tudni, melyik melyik (előbbié nagy, utóbbié kicsi).


A Daredevilben és az önálló Elektra-filmben is sokszor látható, ahogy az elvileg a harcművészetekben alaposan jártas Elektra az ujjait a sai szárai köré kulcsolva használja a fegyvert, ezzel azonban komolyan veszélyezteti az ujjai épségét, hiszen a szárak éppen arra valók, hogy megakasszanak más fegyvereket.




A bárányok hallgatnakban Clarice egy helyen azt mondja, hogy kriminológiából és pszichológiából diplomázott a virginiai egyetemen, ott azonban a valóságban nincsen kriminológia szak.





Míg az első X-Menben Storm még egy idegen, alighanem afrikai akcentussal beszélt (hiszen onnan származik a karakter), az X-Men 2-ben már Halle Berry saját akcentusával szólalt meg.





A Titokzatos folyó elején látható jelenet (amikor elrabolják az egyik fiút) az 1970-es években játszódik, és több autó is parkol az utcán, melyeknek elöl is van rendszámtáblájuk, Massachusetts államban azonban (ahol a film eseményei történnek) 1988-ig a kocsikon csak hátul volt rendszám.





A függetlenség napjában Grey tábornok egy alkalommal AWAC-nak nevezi az ún. AWACS-et (Airborne Warning And Control System - leegyszerűsítve: légi radarbázis), amikor csak egy ilyen repülőgép száll fel, az S azonban ebben az esetben nem az angol többesszámot jelöli, hanem a system szót.





A cápában Brody főnök jelentést ír Chrissie haláláról, a coroner (halottkém) szót azonban cornernek (sarok) írja. A jelentésében amúgy más pontatlanságok is vannak, például bizonyos események nem akkor történtek a filmben, ahogy Brody azokat leírja (Chrissie halála, a maradványainak megtalálása).



Jim Carreyt alkalmanként három órán át sminkelték A Grincs jeleneteinek forgatása előtt. A különféle protézisek és kiegészítők annyira kényelmetlenek voltak számára, hogy egy tengerészgyalogostól állítólag fájdalomtűrő technikákat tanult.


Abban a jelenetben, amiben a Grincs a kutyáját "rendezi", Jim Carrey Ron Howardot parodizálja.


Ron Howard az egyik forgatási napot végig Grincs-jelmezben és -maszkban töltötte.


A Grincsben rekordszámú elmaszkírozott szereplő látható. Ehhez fogható csak az 1939-ben készült Óz, a csodák csodája volt.



A filmbéli Whoville-t a Universal stúdióban építették fel, a még mindig álló Bates motel-díszlet (Psychomellett. A forgatási szünetekben Jim Carrey azzal szórakozott, hogy hosszú ruhában, parókában, késsel a kezében mint Norman Bates ijesztgette a stúdióba látogató turistákat.



A Reszkessetek, betörők! azon jelenetében, ahol Kevin Buzz barátnőjének fényképét nézi, a fotón valójában nem lány, hanem egy beöltöztetett fiú látható, egész pontosan a művészeti rendező (látványtervező) fia. Azért döntöttek e megoldás mellett, mert nem akartak kicsúfolni és ezzel megbántani egy valódi lányt.



A film, amit Kevin a tévében néz (és aminek felhasználja a hangjait, hogy megijessze a betörőket), nem valódi, hanem kifejezetten a Reszkessetek, betörők! miatt készült. A címe Angels With Filthy Souls, és egy 1938-as James Cagney-mozin alapszik.



Joe Pesci állítólag állandóan elfelejtette, hogy családi filmben szerepel, ezért a forgatáson előszeretettel hangzott el a szájából az a bizonyos f-betűs szó (fuck - hiába, Scorsese hatása...), ezért a rendező megkérte, hogy mondja inkább azt, hogy "fridge".



Daniel Stern beleegyezett, hogy egyetlen felvétel erejéig valódi tarantulapók mászkáljon az arcán, ám a rémült ordítását később, az utószinkron során vették fel, mivel ha élesben kiabált volna, az megijesztette volna a pókot. A forgatáson ezért csak grimiszolt, de hangot nem adott ki.



A film plakátján a tátott szájjal sikító Kevin nem titkoltan Edvard Munch híres festményére, a Sikolyra reflektál.



Stanley Kubrick rendkívüli módon vigyázott a kisfiút játszó Danny Lloydra a Ragyogás forgatásán, aki sokáig úgy tudta, nem horrorban, hanem drámában szerepel. Egy erősen megvágott verziót látott csak a filmből, a végleges változatot pedig 17 évesen nézte meg - több mint tíz évvel a forgatás után.



A híres baltás jelenethez a díszletesek egy könnyen törő fürdőszoba-ajtót építettek, Jack Nicholson azonban egy időben önkéntes tűzoltó volt, így könnyedén miszlikbe aprította azt, ezért a szakembereknek egy jóval erősebb ajtót kellett eszkábálniuk.



Shelley Duvall elmondása szerint a baltás jelenetet 3 napig forgatták, és 60 kellékajtót használtak el hozzá.



Az írógépes jelenetben, amikor még nem látni, hogy Jack mit ír, csak a betűk koppanásait lehet hallani, a hangeffektek valóban az "All work and no play makes Jack a dull boy"-mondatot adják ki (leütésszámban és betűkben is), mivel Kubrick ragaszkodott ehhez a hitelesség kedvéért.



A film végén látható 1921-es fénykép valódi, Jack Nicholson fejét pedig ráretusálták az előtérben álló férfi testére.



Russel Crowe néhány hónappal A bennfentes után kezdte forgatni a Gladiátort, vagyis mindössze ennyi ideje volt rá, hogy a korábban felszedett mintegy 20 kilónyi súlyfelesleget leadja. Elmondása szerint nem csinált semmi különöset, nem járt például edzőterembe, viszont nagyon sokat dolgozott az ausztráliai farmján.



Thor szerepére - többek között - Liam Hemsworth is esélyes volt, végül a testvére, Chris lett a befutó.



Brad Pitt és David Morse szerepelt közös filmben a Z világháború előtt is, mégpedig a 12 majomban, viszont ott nem volt közös jelenetük.



A Beverly Hills-i zsaru főtémájához a zeneszerző, Harold Faltermeyer három szintetizátort használt: egy Roland Jupiter 8-at, egy Roland JX-3P-t és egy Yamaha DX-7-et.



Az emlékmás aluljárós-metrós jeleneteit Mexikóvárosban forgatták, egészen pontosan az 1-es vonalon, aminek Observatorio-Pantitlan a neve. Az egyik verekedős-lövöldözős epizódot a Chabacano állomáson rögzítették, a háttérben látható reklámok egy része (pl. Fuji Film, Coca-Cola) pedig valódi.



Arnold Schwarzenegger úgy került a produkcióba, hogy eredetileg a Robotzsaru címszerepére jelentkezett, de nem fért rá a jelmez, így nem válogatták be a filmbe, a kész mozi viszont annyira tetszett neki, hogy mindenképp szeretett volna együtt dolgozni Paul Verhoevennel.



A filmben nem hangzik el, de az egyik VHS-kiadás borítóján olvasható, hogy a cselekmény 2084-ben játszódik.



Sharon Stone rendkívüli módon felkészült az akciójeleneteire (gyúrt és tae kwon dozott), Schwarzenegger ezért tréfásan női terminátornak nevezte. Stone később a Stunt Woman Association (Kaszkadőrnők Szervezete) tiszteletbeli tagja lett. 



James Cameron mindig is az élen járt filmtrükkök terén. A mélység titka korszakalkotó számítógépes animációi sem kivételek ez alól. 



Noha az ún. színrekulcsolás (egyszerűen fogalmazva: kék vagy zöld háttér) már több évtizedes technika, mind a ma napig a filmtrükkök alapját képzi (Avatar).



Az olyan csatajeleneteket, melyekben hatalmas, akár több ezer fős seregek csapnak össze egymással (pl. Narnia, A gyűrűk ura stb.), már jó ideje nem nagyszámú statisztériával, hanem ún. tömegszimulátorral alkotják meg, ami egy számítógépes program egyfajta mesterséges intelligenciával, ami különféle viselkedésmintákat rendel hozzá az egyes figurákhoz, így gyakorlatilag akkor sem látnánk két ugyanolyan, ugyanúgy mozgó alakot, ha keresnénk.

2 megjegyzés:

  1. Ráadásul a pókot tarantulának hívják nem tarantellának, de ezt még a magyar szinkronban is elcseszték, "Kevin, megetetem veled a taratellámat" , tuti a film maitt van ,hogy sokan azt hiszik tarantella az egy pók.

    VálaszTörlés