2013. november 22., péntek

Rettenthetetlen kaszkadőrök

Buster Keaton
Már a némafilmek korában is előfordultak olyan mutatványok, melyek mai szemmel nézve kifejezetten életveszélyesnek mondhatók. A modern kaszkadőrszakma ekkoriban még nem létezett, védőfelszerelések alig voltak, így a filmgyártás hajnalán a filmesek, színészek olykor a saját testi épségüket kockáztatták egy-egy geg kedvéért.



Az egyik legjobb példa erre Buster Keaton 1928-as filmje, a Steamboat Bill, Jr., melyben egy ház homlokzata dől rá a híres fapofára (2:00-tól). Bár nyilván díszletházat látunk, azért így sem lett volna túl kellemes, ha az építmény Keatont találja el, aki egy alig fél négyzetméteres területen állt.

A jelenetet egy fényképen is megörökítették

Dick Grace
Azok a szerencsés pilóták, akik túlélték az első világháborút, a harcok befejeződésével igen gyakran találták magukat munka nélkül. Mivel mai értelemben vett utasszállító repülés ekkoriban még nem létezett (mármint repülőgépekkel, mert pl. zeppelinekkel igen), néhányan elmentek mezőgazdasági pilótának, mások mutatványosnak (pl. különféle járművekkel - autókkal, motorokkal, mozdonyokkal stb. - direkt hajtottak bele házakba vagy ütköztek össze egymással), megint mások pedig a szárnyait még éppen csak próbálgató filmiparba léptek be légi kaszkadőrként, hiszen nem egy olyan mozi született, ami a háború idején játszódott - ám a színészektől (joggal) senki nem várhatta el, hogy repülőt is tudjanak vezetni.
Az egykori világháborús pilóta, Dick Grace, az 1927-es Wingsben saját magát sem kímélte (eltört egy nyakcsigolyája), de a repülőgépeket sem - a film pedig elnyerte az Oscar-díjat, mint az első legjobb film.

Yakima Canutt
Az egykori rodeós, Yakima Canutt volt az első nagy western-kaszkadőr, akinek nevéhez fűződik minden idők egyik legveszélyesebb lovas mutatványa, amit az 1939-es Hatosfogat című John Ford-klasszikusban adott elő.
A dolog abból állt, hogy beugrott egy teljes sebességgel vágtató fogat lovai közé, majd a földre csúszott, a postakocsi pedig elszáguldott felette. Ez a jelenet annyira etalon a kaszkadőrök között, hogy például a Mel Gibson-féle Maverickben is megismételték, de az első Indiana Jones-film teherautós akcióját is ez ihlette.

Ebben az interjúban az egyik legismertebb kortárs akciórendező és kaszkadőrkoordinátor, Vic Armstrong mesél Yakima produkciójáról.

Harold Lloyd
A némafilmkorszak egyik nagy sztárja volt Harold Lloyd, aki a Felhőkarcoló-szerelem című mozijában egészen elképesztő dolgokra vetemedik. Lloyd több mutatványt is maga hajtott végre, ám a legveszélyesebbeket egy Harvey Parry nevű kaszkadőr. A híres, óramutatókon való kapaszkodást egy hat méter magas díszlet-homlokzattal forgatták, a kamerákat pedig úgy helyezték el, hogy látható legyen a háttérben lévő forgalmas út.

Charlie Chaplin
Minden idők egyik legnagyobb amerikai filmese, Charlie Chaplin gyerekkora óta művelte az előadóművészetet, és számos mutatványát saját maga végezte, pl. különféle ugrásokat, eséseket, botlásokat, és csak néhány alkalommal kért profi segítséget, például lovas jelenetekben (mivel nem nagyon kedvelte a lovakat). A Chaplin korcsolyázikban és a Modern időkben is egészen kivételes ügyességről tett tanúbizonyságot, amikor görkorcsolyáznia kellett.

David Sharpe
Az egyik "legtermékenyebb" kaszkadőrt David Sharpe-nak hívták, aki több mint 4500 filmben és tévésorozatban szerepelt. 50 évet felölelő karrierje során többek között dolgozott Tony Curtisszel, Marlon Brandoval vagy Douglas Fairbanks, Jr.-ral. Specialitása a "repülős" jelenetek voltak, amikor rá vagy ki kellett ugrania valakire vagy valahonnan.

Dar Robinson
Minden idők egyik legnagyobb kaszkadőre Dar Robinson volt, a nagy magasságból történő zuhanások specialistája. Leghíresebb mutatványai között megtalálható A Magnum ereje c. Piszkos Harry-film motoros ugrása, de az ő nevéhez fűződik 21 világrekord is, köztük egy elképesztő, 100 méteres szabadeséssel, amit "mindössze" egy több emelet magas légzsák segítségével hajtott végre (ami persze mit sem ér, ha elvéti a célzást vagy egy széllökés eltéríti az ugrás ívét).
Ugyanakkor nem ez volt a "legmagasabb" mutatványa; 1979-ben a Highpoint Buster c. filmben a 210 méter magas CN Towerről ugrott le, amit néhány évvel később megismételt a közönség kedvéért.
1986-ban halt meg a Pénzmánia című film forgatása alatt; egy rutin-akciójelenet közben motorjával lezuhant egy szikláról.

Oh, what a jerk I am! - a CN Tower-ugrás

A. J. Bakunas
A kaszkadőrmesterségben nem az a legrosszabb, hogy az ember bármikor balesetet szenvedhet, mert az benne van a pakliban, ám sajnos az is, hogy egy félresikerült mutatvány könnyedén végzetesnek bizonyulhat. Nyilván nem is igazi kaszkadőr az, aki sérülés nélkül megúszta a karrierjét (mert akkor nyilván valamit nem csinált jól, vagy nem adott bele mindent a melóba), ám az mégsem járja, ha valaki még a 30 éves kort sem éri meg.
Rövid pályafutása során A. J. Bakunas zuhanóspecialista lett, aki főleg nagy magasságokból hajtotta végre vakmerő mutatványait. Nevéhez egy világrekord is fűződik, mégpedig egy 70 méteres szabadesés, amit egy helikopterből kiugorva hajtott végre Burt Reynolds dublőreként a Hooper, a kaszkadőr című filmben.
Mindössze 28 éves volt, amikor a Steel című film forgatásán életét vesztette: 315 lábról (kb. 96 méter) ugrott egy jelenetben, a kivitelezés is tökéletesre sikerült, ám szerencsétlen módon a landolás során a légzsák kiszakadt, A. J. pedig másnap belehalt a sérüléseibe.
A nagy ugrás a Hooperből


Bobby Sargent
Bobby Sargent, az egykori sziklaugró bajnok (cliff diver) munkássága során gyakran kombinálta a zuhanást a vízzel, ami különleges landolási technikát igényel, hiszen a sima vízfelület olykor akkorát képes ütni, akár a beton, és értelemszerűen a vízben nem lehet légzsákot, dobozokat vagy matracokat elhelyezni.
Karrierje során dolgozott együtt Burt Reynoldsszal (pl. Smokey és a Bandita 2.), Kirk Douglasszel (Kaktusz Jack), ugrott le egy 40 méter magas, folyó feletti hídról, vagy éppen helikopterből (Rambo). Aktív korszaka után kaszkadőrkoordinátor és akciórendező lett.
Összeállítás Bobby legjobb munkáiból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése