2012. augusztus 14., kedd

Filmes kopaszok


A kopaszság (alopécia) férfiaknál lényegesen gyakoribb, mint nőknél; genetikai tényezők, öregedés, a bőr betegségei és egyéb dolgok is okozhatják. A haj hullása oldalt kezdődik, esetleg homloktájon (hátrább húzódik a haj vonala) vagy a fejtető hátsó részén (amolyan tonzúrát eredményezve).
Sok férfit érzékenyen érint hajának fokozatos elvesztése (még ha nem is mindet), ennek ellensúlyozására pedig nem kevesen hajlamosak valamilyen arcszőrzetet növeszteni (hogy ami szőr felül hiányzik, az legalább alul „meglegyen”), mások szerint viszont a tar fej akár vonzó is lehet, hovatovább szexi. Utóbbi táborba természetesen a hölgyek tartoznak, akik közül sokan állítják, hogy ha egy pasi kopasz, az férfias.

A filmiparban is sok „hajtalan” úriember fordul elő, és akár a kamera mindkét oldalán találkozhatunk olyanokkal, akiknek hajkoronája már csak boldogult ifjúkoruk emléke, de arra is akad példa, hogy valaki kopaszsága révén válik világhírűvé, ezek után pedig már el sem tudnánk őt képzelni hajjal a fején.


Anthony Edwards - mielőtt Green doktor bőrébe bújt volna a Vészhelyzetben, ami által az egész világ megismerte nevét és arcát - még vagány F14-es pilóta volt a Top Gunban Tom Cruise oldalán, majd Philadelphiai zsaru is Forest Whitakerrel.


Arnold Vosloo az első Múmia kapcsán vált szélesebb körben is ismertté, habár messze nem az volt az első filmje. Az elátkozott egyiptomi pap szerepe kedvéért teljesen kopaszra borotválta a fejét, bár korábban sem dús sörényéről volt híres a dél-afrikai származású színész.


Bill Murray, a szomorú bohóc, fiatalon még egész tűrhető hajzattal rendelkezett, ami idővel ritkulni kezdett, így idővel kialakult a jellegzetes "billmurrayes" frizura, azaz Miki egér kicsit szögletesen és kócosan.


Bruce Willis hajvesztése egyike a hollywoodi legendáknak. Murrayhez hasonlóan neki is a Miki egér-stílus alakult ki előbb, így Bruce egy idő után már inkább egész tüsire vágta a maradékot, és napjainkban is úgy "hordja".


A nem túl megnyerő külsejű Clint Howard viszonylag hamar beletörődött abba, hogy a nők nem őutána döglenek, így inkább színészi kvalitásaira koncentrált. Kopasz feje manapság a népszerű karakterszínész egyik jellegzetes ismérve.


Testvéréhez hasonlóan Ron Howard is gyerekszínészként kezdte pályafutását, így többek között feltűnt a szárnypróbálgató George Lucas első jelentős filmjében (American Graffiti), majd nem sokkal később rendezőként is letette névjegyét. Az Egy csodálatos elme című filmért megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat.


Az aprócska Danny DeVito (152 cm) jelentősebb hajzattal szerepelt A Száll a kakukk fészkére című Jack Nicholson-parádéban, hogy aztán a következő években fokozatosan elnyerje a mindenki által ismert "alakját": kicsi, pufók és kopasz. Szerencsére remek komikus színész és még rendezni is tud.


Ed Harris már fiatalon sem volt éppenséggel loboncosnak mondható, a szélesebb közönség már jól ismert hajával (ill. annak hiányával) ismerhette meg.


Gene Hackman szintén nem óriási afrofrizurájáról vált ismertté. Viszonylag korán hátrafelé meginduló haja ellenére pályáját számtalan remek filmszerep színesítette, köztük az első Superman Lex Luthorjáé, amikor a film vége felé lekapja parókáját, feltárva tökéletesen tar koponyáját.


Ha Hugo Weaving rámosolyog valakire jellegzetes ragadozóvigyorával, az régen rossz. A kiváló ausztrál aktor már a Mátrix előtt is tapasztalt filmszínész volt, és bár nem mondhatnánk éppen loncsos alaknak, saját haja csak asszisztálni tudott például A gyűrűk ura Elrondjának hosszú loknijai mellett.


Jack Nicholson kopaszsága intézmény. Senki nem kopaszodik úgy, mint ő. Jellegzetes sátáni mosolyából semennyit nem von le hajának mennyisége, amely lehet szépen fésült vagy borzas, az eredmény mindig ugyanaz.


Joe Pantoliano egy kiváló színész, nevét mégis viszonylag kevesen ismerik, arca is leginkább a Mátrixból lehet ismerős. Érdemes azonban megnézni a Fülledtség című filmben, amelyben egy maffiapénztárnokot alakít. Akkor még a hajával együtt.


"- Láttam az orcáját! Ő volt az, a Kayser Soze!" És micsoda véletlen, a családját kiirtó, majd az egész rendőrséget irgalmatlanul átverő rosszfiú éppen úgy kopasz, mint Kevin Spacey.


Michael Chiklis főleg tévéfilmek és -sorozatok szereplője volt, kicsit túlsúlyos, ritkuló hajú megjelenésével, míg 2002-ben fogta magát, fejét kopaszra borotválta, iszonyúan kigyúrta magát, hogy eljátszhassa a Kemény zsaruk egyik főszerepét. Ezt később A Fantasztikus négyes Lénye követte, és bár ott végig egész testet (nem csak a fejét és arcát) elfedő maszkot viselt, kopaszsága biztosan nem akadályozta a latexprotézisek felrakását és leszedését.



Michael Ironside fiatalon szintén komolyabb hajjal állt a kamerák elé. Kopaszodása az ő esetében csak jót tett színészi karrierjének, mert jellegzetes arcberendezése mellett ez vált egyik fő ismertetőjegyévé, ami így főleg katona- vagy zsoldosszerepekre predesztinálta.



A "kopasz Batman", vagyis Michael Keaton (született Michael Douglas, de az a név már foglalt volt Hollywoodban, így vette fel Buster Keaton vezetéknevét) Tim Burton országos haverja, több filmjének is főszereplője. Batmant 40 évesen játszotta el, de egyre magasabb homloka ezt megelőzően is könnyen felismerhetővé tette a szigorú tekintetű színészt.



Mr. T., azaz Laurence Tureaud, leginkább a nyakában hordott mintegy három tonna aranyékszerről és jellegzetes alakúra vágott hajáról híres. Volt pankrátor és színész, majd később valóságshow-sztár. Ékszereit állítólag a Katrina-hurrikán pusztítása óta nem viseli.



Nicolas Cage kopaszodása azért vált közröhej tárgyává az idők során, mert a különféle filmjeiben egyre hülyébb parókákat aggattak rá, ill. próbálták a haját úgy szétteríteni a fején, hogy ne látszódjon, mennyire megritkult.



Patrick Stewart, az egykori Shakespeare-színész már egész fiatalon kopaszodni kezdett, ám később szabályos golyófeje vált legnagyobb jellegzetességévé. El tudnánk képzelni például Jean-Luc Picard kapitányt vagy X professzort dús, göndör hajkoronával? Ugye, hogy nem. :)



Peter Boyle egy másik olyan színész, akit józan ésszel el sem lehetne képzelni hajjal, mivel évtizedek óta kopasz fejjel láttuk a mozivásznon, így szoktuk meg. Taxisofőr, Poszeidon kaland, Az álomcsapat... és a haj sehol sincs. :D



Phil Collinst elsősorban remek zenéjéről ismerni, ám talán nem sokan tudják, hogy filmekben is szerepelt (pl. Buster, Szigorúan piszkos ügynök), így bérelt helye van a kopasz színészek listájában. Ifjúként komoly hajjal rendelkezett, melyet szép lassan elvesztett, míg néhány évtizeddel ezelőtt megszületett a ma is mindenki által ismert és szeretett "philcollinsos" Phil Collins.



Az egyik legjobb afroamerikai színész, Samuel L. Jackson pályája elején "hajjal játszott". Legkomolyabb szőrzete kétségkívül a Ponyvaregényben volt, 1999-ben viszont már tarra borotváltan tűnt fel a Star Wars - Első rész - Baljós árnyakban, hogy a következő 13 éveben is jórészt sima koponyájú alakok bőrébe bújjon.



Tom Hardy az utóbbi 10 év egyik legtehetségesebb színésze, ehhez kétség sem férhet. Habár nem kopaszodik, legjelentősebb filmszerepeit mégis haj nélkül alakította: pl. Shinzon a Star Trek Nemezisből, Charlie Bronson a Bronsonból vagy éppen Bane a A sötét lovag - Felemelkedés c. filmből.



Vin Dieselhez annyira hozzátartozik a kopasz fej, hogy hajjal egyenesen ijesztő. Többet nem is érdemes hozzáfűzni.



Az alacsony, manószerű Wallace Shawn már fiatalon sem szépségéről volt híres. Kicsi, kopasz emberke, akinek nagyok a fülei és óriási szája van. Kopaszsága az ő esetében is nagyban megkönnyíti a különféle maszkok ráadását, így válhatott pl. a Star Trek - Deep Space Nine nagy Nágusává.



Yul Brynner orosz származású színészlegenda volt, akit leginkább A király és én, ill. a Feltámad a vadnyugat című filmekből ismerhetünk. Bár igen alacsony volt (alig 160 cm), de szinte minden esetben legalább 10-20 centivel magasabb karaktereket játszott, a nézőkben pedig fel sem merült, hogy ez a hipnotikus tekintetű férfi nem nőtt égimeszelőnek. Jellegzetes, kopasz feje már csak a hab volt a tortán.



Minden idők egyik legnagyszerűbb filmrendezője, a suspence mestere, Alfred Hitchcock nem volt szép ember. Alacsony, kövér és kopasz, ahogy legtöbb filmjében a szemfülesek ki is szúrhatják egy-egy apró camero erejéig.



Louis Gossett, Jr. pályája elején (az '50-es évek végén) még baseball-játékosi karrierről álmodozott, ám a 193 cm-es fiatalember végül a színjátszás mellett tette le a voksát. "Kötelező" Broadway-darabok után tévézni, majd filmezni kezdett, 1977-ben pedig a szélesebb közönség is megismerhette az arcát, miután Emmy-díjat nyert. Hogy a hajától mikor szabadult meg, és nyerte el a ma is ismert kopasz-bajszos megjelenését, pontosan nem tudni, mindenesetre napjainkban már felismerhetetlen lenne e jellegzetes ismérvei nélkül.



A hórihorgas (2,13 m) Carel Struycken az egyik legtöbbet foglalkoztatott magas színész. Magas, emiatt pedig erősen behatárolt, hogy milyen filmekben foglalkoztatják; csontos megjelenésének köszönhetően a legtöbbször szörnyfigurákat játszattak el vele, de "saját" arcával állt már többek közt David Lynch (Twin Peaks) és Barry Sonnenfeld (MIB) kamerája előtt.



Az angol Jason Statham modellként kezdte pályáját, hogy aztán komolyabb színészi előélet nélkül megkapja Bacon szerepét a Ravasz, az agy és két füstölgő puskacső című gengszterkomédiában. A többi már jött magától: erőteljes testfelépítésének és szigorú arcának köszönhetően ő lett a szűkszavú, de annál keményebb öklű hős legújabb mintapéldája.



A gülüszemű, sasorrú Jean Reno spanyol szülők gyermekeként, Juan Moreno néven látta meg Casablanca napvilágát, de ismertté mégis a francia filmipar tette, azon belül is Luc Besson, akivel számtalan kiváló filmet készített (pl. Metro, Leon, a profi, A nagy kékség).



Kurtwood Smithre leginkább a Robotzsaru negatív főszereplőjeként emlékezhetünk, de szerepelt a Star Trek DS9-ban, az X-aktákban és a 24-ben, emellett pedig sok mozifilmben is.



Lobot, azaz John Hollis, bár szerintem ember nincs a földön, aki ismerné a színész valódi nevét. A Birodalom visszavág kibernetikus implantátumot viselő figurájának alakítója angol színész volt, feltűnt a '78-as Superman-filmben, valamint A piszkos tizenkettőben. 2005-ben hunyt el.



A szintén nem túl jóképű, de annál jobb színész, Pete Postlethwaite rengeteg tévé- és mozifilmben játszott, pl. Közönséges bűnözők, Az elveszett világ: Jurassic Park, A végső megoldás: halál, Eredet, Rómeó és Júlia, Apám nevében. 2011 elején hunyt el.



A világ egyik leghíresebb kopasza kétségkívül a görög származású Telly Savalas, aki szintén egy szerep kedvéért borotválta le haját. A többi pedig már filmtörténelem: Kelly hősei, A piszkos tizenkettő, Kojak stb.



José Luis Torrente. Bunkó, dagadt, kopasz, rasszista, homofób és rendőr. És állati menőnek hiszi magát. Megformálója, Santiago Segura ehhez képest egy tündéri ember, aki haját tekintve szintén kihívásokkal küszködik.



Hollywood második számú Stevenje, Steven Soderbergh szintén nem egész estét betöltő hajáról híres. Mert az nincs nagyon neki. Rendezni viszont tud, igaz, tehetségét olykor aprópénzre váltja, hogy haverjaival (George Clooney, Brad Pitt) leforgasson egy-egy szórakoztató komédiát.



Louis de Funés. Alacsony, kopasz, hadar, pofákat vág és hevesen gesztikulál. A valaha élt egyik legnagyobb francia nevettető számtalan filmben szerepelt, legismertebb alakja azonban kétségkívül a Csendőr-sorozat Lütyő törzsőrmestere (akinek egyenruhájába összesen hat alkalommal bújt), valamint Juve felügyelő a Fantomas-filmekből.



John Malkovich szintén nem a szépségéről híres, azonban ha az emberre néz kígyószerű pillantásával, akkor tudhatjuk, hogy nem közönséges színésszel állunk szemben. Egerek és emberek, A Nap birodalma, Veszedelmes viszonyok, Con Air, na és persze A John Malkovich-menet, melyben akárki belebújhat a színész kopasz fejébe.

9 megjegyzés:

  1. Csak zárójelben: Carel Stuycken játszotta a ST TNG-ben Mr. Homn-t, Lwaxana Troi hórihorgas, szótlan kísérőjét :-)

    VálaszTörlés
  2. Tudjuk, de arról abban a cikkben írtam. :) Vagy azt még nem raktam ki ide? Az lehet... de majd pótlom. Van ugyanis egy magas színészekről írott cikkem is, amiben benne van Struycken. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A magas színészekről írt posztoddal eddig még nem találkoztam...

      Törlés
  3. Még egy zárójel, szintén Star Trek-es: Kurtwood Smith nemcsak a DS9-ban szerepelt - ott egy kardassziai biztonsági főnököt, Thrax-ot alakította az egyik részben -, hanem korábban a Föderáció elnökét játszotta a Star Trek VI-ban, illetve később, a Voyager sorozat egyik dupla epizódjában, a Year of Hell-ben alakította Annorax-ot :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erről pedig a híres emberkék a Star Trek-ben című szösszenetemben írtam. :))))
      Ez és a magas emberekről szóló cikk is kint volt a Portálon, de akkor majd ide is berakom. :)

      Törlés
    2. Na, most értettem meg, mi ez a tömeges Star Trek-ezés most itt nálad :-D Pótolod az eddig elmaradt posztokat :-D

      Törlés
  4. Részben igen, részben meg amúgy is ki akartam tenni mindet, csak amikor szóltál, hogy hiányolsz két témát, akkor kicsit összesűrűsödtek a Trek-es cikkek. :)

    VálaszTörlés