2019. április 8., hétfő

Sötétben

A neves török/német rendező, Fatih Akin, kényes témában készített filmet 2007-ben, ami Németország egyik nagy problémáját járja körül, de érinti az elmúlt évtizedekben egész Európában egyre komolyabban újjáéledő szélsőjobbos jelenséget is.

A német Katja Sekerci török származású férje és kisfia bombamerénylet áldozata lesz. A nyomozás neonácik tevékenységét fedezi fel a gyilkosság hátterében, megkezdődik a bírósági tárgyalás is, ám az ügy közel sem bizonyul egyszerűnek, főleg a családját elveszítő Katja számára.

Sokat próbál markolni Fatih Akin filmje, ám ebből nem sikerül mindent megtartania. Mintha túl sok mindenről akarna szólni, de nem tudná eldönteni, mit dolgozzon ki alaposabban.
A tárgyalás például aránytalanul nagy hangsúlyt kap, közben felsejlik a háttérben a görög Arany Hajnal párt is, ami összejátszik a német neonácikkal, de említést kap a török- és általában az idegenellenesség is. Sok tehát a szál, de nem mindre jut idő.
Nagy baj azért nincs, hiszen a kiválóan játszó Diane Kruger gond nélkül összetartja az egészet, simán képes elvinni a hátán a filmet, amit így nagyban az ő alakítása határoz meg.

A némi aránytalanság azt a látszatot kelti, mintha nem is egy produkciót látnánk, ezt erősíti az is, hogy az egyes témaköröket táblák és címek választják el egymástól, az egyes blokkok ráadásul fényképezésben és stílusban is eltérőek kissé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése