2018. április 2., hétfő

Utánam a vízözön

Peter Weir (pl. A kis szemtanú, Holt költők társasága, Truman Show) korai (1977), ausztrál filmje, melyben egy abo férfit gyilkossággal vádolnak, az esetet vizsgáló ügyvéd pedig a bennszülött törzzsel kapcsolatos különös álmokat kezd látni.

Elvileg misztikus dráma, a gond csak az, hogy a misztikum szinte kizárólag elmondások alapján van jelen (tehát csak beszélnek róla, de effektíve alig látni), a dráma pedig... hát az eléggé fapados. Több mint 40 éve készült a produkció, tehát nagyon más a stílus, a tempó ezért (is) sokszor unalomba hajlóan lassú, a látvány televíziós jellegű (szereplők itt beszélnek, ott beszélnek, de alig történik valami), Richard Chamberlain viszont megtesz mindent, ami tőle telik, nem rajta múlnak a dolgok, színészileg így is ő a legjobb.

Gyanítom, hogy az alkotók arra törekedtek, hogy egy amerikai típusú thrillert készítsenek, amibe beleszövik az abo mítoszvilágot, plusz némi fehér lelkiismeretfurdalást az őslakosokkal szembeni viselkedésért, a végeredmény azonban mai szemmel nézve már nagyon elavult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése