2017. november 21., kedd

City of Ghosts - Szellemek városa

Raqqua több ezer éves város Szíriában. Manapság arról hírhedt, hogy az Iszlám Állam itt rendezte be a székhelyét, ám van egy maroknyi ellenálló, aki az élete árán is felveszi a harcot a terrorszervezettel. A romhalmazzá vált városból önkéntesek csempésznek az internetre fotókat és videókat, amiket a kényszerű külföldi emigrációban élő társaik osztanak meg a nagyvilággal. A közvélemény persze elborzad a pusztítást láttán, ám a politikai és gazdasági érdekek miatt valódi megoldás nincsen, ezalatt viszont emberek halnak meg nap mint nap, a menekülteket haza akarják zavarni, vagy migránsoknak nevezik őket, akiket egy öregember tervszerűen "be akar telepíteni" Európába.

A fiatal dokumentumfilmes, Matthew Heineman Németországban találkozott az RBSS, vagyis a Raqqa Is Being Slaughtered Silently (Raqqát csendben lemészárolják) nevű szervezet tagjaival, akik megrendítő részletességgel beszélnek a szülővárosukban átélt borzalmakról.

Nem a szokásos beszélő fejeket látjuk, hanem eredeti videókat, miközben Heineman kamerája kívülállóként a szereplőket követi pl. Kölnben vagy Berlinben.

Szájbarágó állásfoglalás nincs, a rendező csupán bemutatja az elmenekült szír férfiak álláspontját. A végeredmény néhol kissé hatásvadász, de alapvetően objektív, még úgy is, hogy meglehetősen egyoldalú (de hát nyilván nem volt mód bemutatni a másik fél álláspontját).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése