2011. november 24., csütörtök

Az én Amerikám


Az Ausztráliában élő Hegedüs Péter nevét 1999-ben ismerhette meg a szélesebb hazai közönség, amikor dokumentumfilmet készített nagyapjáról, az egykori miniszterelnökről, aki 1956-ban aláírta a szovjet csapatok bevonulását engedélyező dokumentumot. Ezt az Örökség – Egy halász története követte 2003-ban, ami a tiszai ciánszennyezésről szólt. Legújabb filmjében Amerikát veszi górcső alá, és annak jár utána, milyen hatással van az első számú szuperhatalom a világra és annak lakóira.

Az én Amerikám a Magyarországról Ausztráliába elszármazott fiatal magyar filmkészítő, Hegedüs Péter munkája. Péter Amerikához fűződő benyomásaiból, viszonyából kiindulva készített személyes hangvételű dokumentumfilmet Amerika hatásáról a világ lakosainak hétköznapjaira. Ennek keretében elutazott Iránba, Kínába és Kenyába, ahol mind azt kutatta, hogy az emberek életét, hétköznapjait hogyan határozza meg a világ egyetlen szuperhatalma. 

Hegedüs előbb a volt kaliforniai kormányzóval, Arnold Schwarzeneggerrel, majd a regnáló amerikai elnökkel, Barack Obamával szeretne találkozni, hogy eljuttassa neki a világ minden pontjáról összegyűjtött, s neki címzett videóüzeneteket, miközben a különféle interjúkon keresztül megismerkedhetünk olyan egyéni tragédiákkal és össztársadalmi jelenségekkel, melyek mind egy dologra vezethetőek vissza: Amerika globális hatására, amit az élet minden területén kifejt a világra és annak lakóira.



Találkozhatunk többek között egy iraki háborús veteránnal, akinek bajtársa az első amerikai áldozat volt a háborúban, olyan szomáliai menekültekkel, akiknek a reménytelenség a mindennapjaik természetes velejárója, valamint Péter húgával és sógorával, akik szintén a saját bőrükön tapasztalják meg, milyen következményei lehetnek a leghétköznapibb ember életére is egy akármilyen politikai döntés a Fehér Házban, vagy a Wall Street-en.

Péter „dokumentarista videónaplója” direkt nem törekszik Michael Moore-os polgárpukkasztó durrbele stílusra; ő csak egy fiatal srác, aki pontosan ugyanolyan kérdéseket tesz fel, mint akármilyen átlagember, csak a válaszokat éppenséggel videóra is veszi. Az én Amerikám november 24-től az Uránia Nemzeti filmszínház, az Odeon-Lloyd és a Vörösmarty mozik műsorán látható.


A film megtekinthető a YouTube-on is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése